Gå til hovedinnhold

Bred oppgang på verdens børser

Oppløftende uttalelser om renten fra Jerome Powell (Federal Reserve) og Christine Lagarde (ECB) bidro til et solid børsløft både i Europa og USA (Wall Street) i går.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 8. mars

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,3%, eller innenfor intervallet [-0,1, 0,7]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:17 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,2 % siden Oslo Børs stengte torsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,9 prosent i snitt i går.
  • Kroger Co (9,9%), ON Semiconductor Corp (6,9%), Microchip Technology Inc (6,3%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Hewlett Packard Enterprise Co (-3,1%), Campbell Soup Co (-2,8%), Brown-Forman Corp (-2,7%), endte på bunn.

Oppløftende uttalelser om renten fra Jerome Powell (Federal Reserve) og Christine Lagarde (ECB) bidro til et solid børsløft både i Europa og USA i går. Både S&P 500 (+1 %) og Nasdaq Composite (+1,5 %) steg til nye rekordhøyder. Investorer priser nå inn en økt sannsynlighet for rentekutt i de to største økonomiske regionene til sommeren.

Koordinerte rentekutt fra Fed og ECB kan spille en viktig rolle i å stimulere økonomisk vekst og stabilisere finansmarkeder i utfordrende tider. Historisk sett har slike tiltak vist seg å være effektive i å håndtere økonomiske nedgangstider, men de medfører også risikoer og begrensninger som må håndteres forsiktig.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,8 prosent i snitt fredag morgen.

Gårsdagens opptur på Wall Street smittet over på de asiatiske børsene fredag. Hang Seng-indeksen i Hongkong og S&P/ASX i Australia ledet an. Det er naturlig å anta at den positive stemningen i Asia vil påvirke investorene i Europa i dag, inkludert i Norden. Med unntak av den finske børsen, ligger de andre nordiske børsene nær all-time high.

Samlet sett er den positive stemningen på verdens børser et resultat av en kombinasjon av faktorer, inkludert økonomiske forventninger, politiske beslutninger, teknologisk utvikling, og psykologiske faktorer som risikoappetitt og investorpsykologi. Fremoverskuende diskontering innebærer at disse forventningene er innbakt i dagens aksjepriser, og derfor kan aksjemarkedet ofte virke som en ledende indikator på økonomisk aktivitet.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 83,39 dollar per fat, opp 1,5 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -5,8 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,41 NOK; 10,22 SEK; 6,81 DKK og 0,91 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,19 SEK og 7,45 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,51 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,08).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,28 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

I dag offentliggjøres de amerikanske jobbtallene (US Nonfarm Payrolls), ofte omtalt som ‘månedens viktigste nøkkeltall’. Til tross for betydelig renteøkning de siste to årene, har ledigheten ikke steget. Historisk sett har Nonfarm Payrolls-tallene kastet lys over økonomiske sykluser og deres påvirkning på sysselsettingen, spesielt i perioder med store økonomiske omveltninger, som for eksempel verdenskriger og andre større konflikter.

Disse periodene har ofte ført til betydelige endringer i arbeidsmarkedet, som igjen speiler tilpasninger til krigsøkonomien og den påfølgende økonomiske gjenoppbyggingen. Dessuten spiller disse tallene en nøkkelrolle i pengepolitikken, hvor sterke eller svake indikatorer kan føre til justeringer av rentenivået fra sentralbankenes side, som Federal Reserve, i et forsøk på å kontrollere inflasjonen eller stimulere økonomisk vekst.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Trond
Trond
08.03.2024 09:17

Takk for morgenrapporten. Interessant at Fed signaliserer rentekutt mens inflasjon ser ut til å stige litt igjen.