Gå til hovedinnhold

Trump bør gjennomgå passivasiden

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

De asiatiske markedene startet året med en pen innhenting fra oversolgte nivåer. Carnegie Asia steg i verdi med 3,6 prosent i løpet av måneden.

Nyhetsbildet har blitt dominert av Donald Trump og hans utspill i ulike spørsmål. Retorikken går i stor grad ut på å beskytte USA mot ulike trusler. En av de største truslene skal i henhold til Trump være Kina og USAs handelsunderskudd med landet. Den naturlige følgen av dette er proteksjonistiske tiltak. Man har foreslått handelsbarrierer i form av importskatter eller en asymmetrisk selskapsskatt på amerikanske selskapers import kontra eksport. Dette innebærer at det blir mindre lønnsomt for amerikanske selskap å importere varer fra Kina. Markedet tolker det slik at Trumps politikk stimulerer veksten i USA, og dette favoriserer Asia på kort sikt siden Asia er en stor eksportør.

Hvis det innføres handelshindringer, vil det imidlertid slå negativt ut, hovedsakelig for Kina, Taiwan og Sør-Korea. Trump har allerede forkastet TPP, en handelsavtale som inkluderte Singapore, Malaysia og Vietnam. USA risikerer dermed å miste sine allierte i Asia. Kina kommer til å dra nytte av dette og styrke sine posisjoner i Asia så vel som globalt. Trump gjør også klokt i å ta en nærmere titt på gjeldssiden av USAs balanse ytterligere. Den største eieren av amerikanske statsobligasjoner er Kina.

Paradokset er at etter at Trump tok over, har dollaren svekket seg og obligasjonsrentene falt. Man forventer at Fed kommer å drøye litt med neste renteøkning. Trump ønsker økonomisk stimuli, ikke innstramming. Alt dette er positivt for asiatiske aksjer.

Likevel forklarer det ikke hvorfor sementselskaper samt stål- og aluminiumsverk steg i verdi med 30 prosent i januar. Forklaringen er å finne i Kinas industripolitikk. De skal legge ned skitten og ineffektiv kapasitet i disse næringene, som lenge har vært preget av overkapasitet.

Fondet solgte i løpet av måneden posisjonene i China Mobile, Tata Consultancy og Cathay Financial. I stedet økte det investeringene i Natco Pharma og Anhui Conch Cement.

Flink på svensk? Prenumerera på Carnegie Fonders veckovisa nyhetsbrev Utsikt med nyheter, analyser och kommentarer.

Carnegie FonderPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer