Trend lines

Trend Lines er et av de vanligste formene for teknisk analyse, og den mest undervurderte og blir ofte tatt for gitt. Hvis du klarer å tegne trend lines korrekt, kan de være like betydningsfulle som hvilken som helst annen analyse. Dessverre har det seg slik at majoriteten klarer ikke å tegne trend lines riktig, de prøver å få trend linen til å passe markedet, og ikke omvendt. Trend lines er bare gyldig dersom markedet legger opp til en trend line.

La oss se veldig raskt på det grunnleggende med trend lines:

Trend Lines forklart
Trend Lines forklart

Når vi skal tegne en trend line i en up trend, altså en bullish trend, ser vi etter de laveste punktene. Da ser vi etter en marked struktur med, High high, og Higer low. Trend linen tegnes ved å koble higher low sammen.

Det motsatte gjelder for en down trend, en bearish trend. Da ser vi etter en marked struktur med lower high, og lower low. Da kobler vi sammen lower highs.

Hva er higher high, higer low, lower high, og lower low? 

Marked struktur
Marked struktur

Bildet over er ganske selvforklarende, og gir en ganske god forståelse over hva markeds struktur er. Så her trenger vi ikke å forklare dette noe mer.

Hvordan tegner vi trend lines?

Som vi husker ifra artikkelen om support og resistance, så var den letteste måten å plotte inn support og resistance ved å ta i bruk line chart, deretter bytte over candlestick chart. Det samme prinsippet kan vi bruke når vi skal tegne trend lines, da vil du se etter klare vendepunkter, med markedsstrukturen. Dvs. for en bullish trendline skal vi se etter HH og HL, koble HL sammen. For bearish trend line skal vi se etter LH og LL, koble LL sammen.

Ettersom at dette er veldig godt forklart i artikkelen om support og resistance, så unnlater jeg å forklare dette på nytt.

Telenor ASA - 4 timer - trend lines
Telenor ASA – 4 timer – trend lines

Her har jeg sett på grafen til Telenor ASA, og tegnet to trend lines, en bullish og bearish trend line.

That’s it, så enkelt er det!

Noen viktige huskeregler når vi tegner trend lines:

  • Det krever to topp, eller to bull punkter for å tegne en trend line, men vi trenger tre punker for å validere trend linene som gyldig
  • Desto brattere en trendline er desto mindre pålitelig er den, det er større mulighet for at trend linen brytes. Det eksempelet kan vi se over i grafen over Telenor ASA
  • Akkurat som vi så på i support og resistance, så blir en trend line også sterkere desto flere ganger den testes
  • Aldri tving en trend line til å passe markedet, markedet skal selv legge opp til en trend line

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer