Support og Resistance

APPLE INC. (AAPL) – Support og resistance

Nå har vi nok forhåndskunnskaper til å sette igang med teknisk analyse. Vi skal se på det konseptet som er mest kjent og mest brukt, nemlig Support og Resistance. Support og resistance er et av de mest brukte konseptene og er essensielt når vi driver med price action analyse, men fremdeles så er det litt merkelig at alle har forskjellige oppfatning av hvordan man skal tegne support og resistance.

La oss se på det grunnleggende først:

Support og resistance
Support og resistance

Her ser vi en basic graf, som er på vei opp, ergo den er bullish. Hver gang prisen beveger seg opp, og faller tilbake danner det høyeste punktet en resistance level. Hver gang prisen faller og forsetter opp igjen, så blir det laveste punktet til en support level. Og slik forsetter prisen å bevege seg.

That’s it, det var support og resistance 101. La oss se mer på det!

Hvordan plotter vi support og resistance?

Det er viktig å merke seg at det aldri er noe fasit på hvor support og resistance er, men det finnes et par gode huskeregeler!

Som regel når vi tegner support og resistance så vil vi legge merke til at prisen har brytet gjennom levelen, dette gjør ikke levelen mindre akturell eller viktig, men levelen blir svakere. Desto flere ganger prisen har brytet gjennom en support eller resistance level så blir denne levelen svakere, men desto flere ganger den har respektert denne levelen så blir den sterke.

Hver gang prisen respekterer levelen kaller vi dette for en test, og når vi har en candlestick graf blir denne testen representert i form av candlens wick.

EURZAR - retest
EURZAR – retest

Her ser vi at prisen tester support på prisen 16.44079. Hver gang prisen kommer nær så tror vi at den skal bryte gjennom, men den tester den, etterlater en wick og forsetter bullish retning.

Hva er den letteste måten å plotte inn support og resistance?

Den letteste måten å plotte inn support og resistance er å bytte over til en line chart, gå til den tidsperioden du ønsker å analysere, anbefaler å bruke en høyere tidsperiode, som 4 timer eller daglig, avhengig av hvor lenge du ønsker å holde en handel.

Zoom ut på grafen og se etter klare vendepunkter.

EURZAR - Linechart
EURZAR – Linechart

Tegn rette horisontale linjer på grafen avhengig av hvor du ser din support og resistance. Her er det ingen fasitsvar på hvor support og resistance ligger, men husk desto flere ganger prisen tester en level desto sterkere er support eller resistance på det området.

EURZAR - line support og resistance
EURZAR – line support og resistance

Etter å ha tegnet inn support og resistance nå kan vi deretter se hvor mange ganger prisen historisk har testen den. Du vil bli overrasket over å se hvor ofte prisen respekterer disse prisområdene.

Deretter så kan man bytte over til candlestick grafen, og der har du din support og resistance.

EURZAR - candlestick - support og resistance
EURZAR – candlestick – support og resistance

Og der har du det. Du har nå plottet inn support og resistance.

Det er verdt å merke seg at dette krever trening. I begynnelsen kan det oppleves som vanskelig å tegne support og resistance, men etterhvert så vil det bli relativt enkelt og du trenger ikke å bruke line chart som et hjelpemiddel.

Husk, når du skal tegne support og resistance, ikke ta med alle bevegeler aksjen har (som jeg har gjort), du vil kun tegne support og resistance for de klare bevegelsene.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer