Bullmarked Og Bearmarked

Hvis du daglig leser finansielle nyheter, så har du mest sannsynlig hørt «the market is bullish», eller «I’m bearish on that stock». Hva betyr bullish og bearish? Hva har disse dyrene med markedet å gjøre? Hva er bullmarked og bearmarked?

Bullmarkedet

En bullmarked er en markedssituasjon som er preget av investorens tillit, optimisme og positive forventninger til at de gode resultatene vil fortsette.

Bullmarkedet er ikke bare knyttet til aksjemarkedet, men også alle andre finansmarkeder som valutaer, obligasjoner, varer osv. Under et bullmarked er alt i økonomien fantastisk, som å økende BNP, økt jobb, stigende aksjekurser.

Bullmarkeder fører ofte til overvaluering av aksjene, da investorene er svært optimistiske og tror at aksjen alltid vil gå opp. (som crypto…)

Bearmarked

Det motsatte av et bullmarked er et bearmarked, som typisk er preget av dårlig økonomi, færre jobber, resesjon og fallende aksjekurser. Investorens oppførsel under et bearish marked er svært pessimistisk da de frykter at aksjene vil gå ned og ned.

Hvordan kan vi spotte en bullish eller bearish trend ved hjelp av teknisk analyse?

Dette er svært enkelt, og for å være ærlig så skal det nesten ingen analyse til å finne ut av hvilken retning. Dette er ikke rocket science.

Se på grafen og se hvilken retning grafen beveger seg. Beveger grafen seg oppover er vi en bullish trend, går grafen nedover er vi en bearish trend.

Det er verdt å merke seg at for å virkelig få en oversikt over hvilken retning aksjen beveger seg, bør man gå til en høyere tidsramme, som foreksempel daglig graf og zoome helt ut for å få en oversikt over hvilken retning aksjen har beveget seg over en lengre periode.

Skal vi ta for oss et eksempel på dette?

APPLE INC. (AAPL) – 1 time graf
APPLE INC. (AAPL) – 1 time graf

Her ser vi på AAPL i en 60 minutters graf, som vi husker fra forrige artikkel om de tre grafene så betyr dette at hver candlestick tilsvarer en 60 minutters tidsperiode. På denne grafen er det ikke så lett å se hvilken retningen aksjen går, om den er bullish eller bearish. Prisen virker derimot mer usikker om den enten skal opp eller ned.

APPLE INC. (AAPL) – 24 timers graf
APPLE INC. (AAPL) – 24 timers graf

Om vi derimot ser på denne grafen så er det mye lettere å få en oversikt over hvilken retning prisen beveger seg. Det er veldig klart å se at dette er en bullish trend. Alt som skulle til var å endre til en høyere tidsperiode og zoome ut.

Want a fun fact?

Bull og bear er ordene som brukes i markedet, som kommer fra hvordan disse dyrene angriper motstanderne sine. En okse slår med sine horn oppover, mens en bjørn svirer sine poter nedover. Disse handlingene er metaforer for bevegelse av et marked. Hvis trenden er oppover, er det en bullmarked. Hvis trenden er nedover, er det et bearmarked.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer