Gå til hovedinnhold

Svake makrotall senket Wall Street

Gårsdagens sell-off i USA skremte ikke investorene i Asia i natt, dermed er det håp om drahjelp frå den regionen i dag. De kinesiske børsene viste for øvrig vei onsdag.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – onsdag 27. september

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,6]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:22 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,2 % siden Oslo Børs stengte tirsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1,4 prosent i snitt i går.
  • Resmed Inc (3,6%), Insulet Corp (3%), Dexcom Inc (3%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Cintas Corp (-5,3%), Stryker Corp (-4,8%), ON Semiconductor Corp (-4,6%), endte på bunn.

Svake makrotall (Consumer Confidence) førte til børsfall på Wall Street tirsdag. Amerikanske forbrukere har lenge bevart optimismen til tross for høy inflasjon, lav økonomisk vekst og økende renter, men det kan nå se ut som smertegrensen er nådd. Consumer Confidence tallene gir innsikt i forbrukernes oppfatning av økonomien. Dette tallet har stor betydning da forbruket er en vesentlig driver av økonomisk vekst, spesielt i forbrukerdrevne økonomier som USA.

Historisk sett har endringer i tillit ofte korrelert med økonomiske sykluser, hvor høye tillitsnivåer kan indikere økonomisk oppgang, mens lave nivåer kan varsle resesjoner. Samtidig gir det også verdifull innsikt i forbrukernes reaksjon på større globale hendelser, som finanskriser eller oljekriser. Dermed er forbrukertillit et uvurderlig verktøy for å forstå og forutsi økonomiske trender.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,1 prosent i snitt onsdag morgen.

Gårsdagens sell-off i USA skremte ikke investorene i Asia i natt, dermed er det håp om drahjelp frå den regionen i dag. De kinesiske børsene viste for øvrig vei onsdag, godt hjulpet av oppløftende makrotall. Mens Kina sliter med lav inflasjon, sliter USA og Europa med høy inflasjon.

Mens lav inflasjon i Kina skyldes svak intern etterspørsel og potensielt bremse global vekst på kort sikt, bidrar høy inflasjon i USA og Europa til redusert kjøpekraft for forbrukerne oghøyere kostnader for bedriftene. De langsiktige effekten av inflasjon avhenger imidlertid av den aktuelle makroøkonomiske konteksten, sentralbankers tiltak, og andre globale faktorer.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 93,2 dollar per fat, opp 1,5 prosent fra tirsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 2,1 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,82 NOK, 11,01 SEK, 7,06 DKK og 0,95 EUR, mens 1 EUR koster; 11,4 NOK, 11,62 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 5,06 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,52).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,33 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Usikkerheten blant investorene er tilsynelatende høy for tiden hovedsakelig på grunn av de høye rentene. I den forbindelse er det verdt å nevne at Federal Reserve (USAs sentralbank) venter at Fed Funds Rate skal halveres fra dagens nivåer innen 2026.

USAs sentralbanks beslutninger påvirker ikke bare rentenivåer og lån i USA, men har også en global innvirkning, og kan påvirke valutamarkeder, global handel og andre sentralbankers handlinger. Investorer, økonomer og beslutningstakere over hele verden overvåker nøye Feds uttalelser og publikasjoner for å forstå potensielle økonomiske trender, forventninger til fremtidig pengepolitikk og for å ta informerte beslutninger.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer