Gå til hovedinnhold

Startlån – Viktig ressurs, men dårlig håndtert

Til tross for sterke advarsler om at vi har en boligprisboble i Norge, fortsetter prisene å stige som følge av tidvis ville budrunder, spesielt i de store byene. De stigende prisene gjør det bare vanskeligere og vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet. Da det i fjor ble innført et høyere krav til egenkapital, ble skillet mellom de som har foreldrene i ryggen og de som ikke har det, enda bredere.

For å få startlån, må man først få lånetilsagn i banken. Deretter må man søke kommunen man bor i eller skal flytte til om startlån på toppen av banklånet. Startlånet brukes da gjerne til å dekke inn egenkapitalkravet på 15 prosent. Det er ment for å hjelpe økonomisk vanskeligstilte til å kjøpe bolig eller kunne bli boende i en bolig man allerede eier.

I et land der det er vanligere å eie enn å leie og leiemarkedet ikke er særlig regulert, er startlån en kjærkommen vei inn i boligmarkedet for de som ellers ville slitt med å komme inn.

I løpet av de to siste dagene har det imidlertid stått saker på trykk i Dagens Næringsliv som opprører. I og med at det er kommunene rundt om i landet som behandler lånesøknaden for startlån, kan lånene gis med helt forskjellig praksis. Hver kommune får hvert år en gitt sum utdelt som de kan bruke til å gi startlån. Når jeg da leser at folk med millionlønn søker, og enda verre; får innvilget startlån, gjør det at jeg trekker hele ordningen i tvil slik den fremstår i dag. Vi kan ikke ha et system som er ment for å hjelpe de økonomisk vanskeligstilte, men hvor det i svært mange kommuner ikke finnes retningslinjer som sikrer at det virkelig er de vanskeligstilte som får lånet. Det er poengløst å støtte opp under de som tjener best med gunstig lån. Man kan endatil appellere til de høytlønte som faktisk søker om gunstig startlån i stedet for å ta opp maks i banken, om å tenke på at startlån faktisk er en knapp ressurs og bør fordeles til de som faktisk ikke kommer seg inn på boligmarkedet uten.

Alle kommuner bør ha inntektstak tilpasset boligprisene i kommunen. Det ville ikke blitt riktig om det skulle vært samme inntektstak i storbyene som på mindre steder med lavere lønninger og boligpriser. Behovsprøvingen rundt innvilgelse av startlån bør og må favorisere unge søkere.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
02.03.2013 14:26

I not to mention my pals have already been going through the excellent strategies from your website and then all of a sudden I got an awful suspicion I never thanked the web blog owner for those strategies. All the young men became as a consequence warmed to learn them and now have unquestionably been taking pleasure in them. We appreciate you turning out to be really helpful and also for choosing varieties of helpful subjects millions of individuals are really eager to learn about. My sincere regret for not saying thanks to you earlier.