Gå til hovedinnhold

Spotify skal på børs, men hva blir prisen?

Det er endelig tid for børsnoteringen av Spotify og det er få svenske noteringen som har fått lignende oppmerksomhet. I dag, sannsynligvis et par timer etter at New York-børsen åpner (15:30), kommer alle til å ha muligheten til å eie streamingfavoritten for musikk, Spotify. Selskapet har endret hvordan vi hører på musikk og kjempet for den globale musikkindustrien i sin helhet. Men hva er årsaken til at de nå går på børs? … og er du klar for å ta steget fra å være kunde til også å bli aksjonær i selskapet?

Nå kjenner de fleste historien til Spotify. For omtrent ti år siden startet Daniel Ek og Martin Lorentzon en tjeneste der du lovlig kunne lytte til streamet musikk. I dag har Spotify utviklet seg til å bli en global gigant. Selve verdien til selskapet er vanskelig å beregne i forkant av noteringen, men ut ifra prospektet kan det være snakk om opp imot 200 milliarder kroner. Her er noen minst like imponerende tall:

Antall brukere per måned Ca. 170 millioner
Antall abonnenter Ca. 75 millioner
Vekst i antall brukere Ca. 30 %
Vekst i abonnenter Ca. 43 %
Forventet omsetning Ca. 50 milliarder SEK
Inntektsvekst 20-30 %

Til tross for en fantastisk vekst og milliardinntekter, leverer selskapet ikke overskudd. I Spotify’s prognoser for 2018 forventes et tap på rundt 2,5 milliarder kroner. I de få uttalelsene Daniel Ek har gjort har han sagt at fortjeneste ikke er en prioritet, men at det er vekst som står i fokus. Aksjemarkedet er vanligvis skeptisk til ambisiøse vekstplaner og ingen fortjeneste. Nå er det virkelig opp til Spotify å overbevise alle investorer om at de er på rett spor.

Børsnoteringen

Når Spotify nå etter flere år med spekulasjon velger å børsnotere seg, får man følelsen av at de gjør det ganske motvillig og blir drevet av de store investorene. De stiller sjeldent opp i intervjuer og Daniel Ek har til og med uttalt at han ikke skal være til stede under selve noteringsdagen på New York-børsen. Hvis Spotify skal bygge troverdighet som et børsnotert selskap så er det viktig at de åpner kommunikasjonen og viser at de virkelig ønsker å være på børs.

Som et børsnotert selskap har man et stort ansvar, og hvis man ikke klarer å opptre transparent er risikoen stor for at investorer mister troen på Spotify som investering. Den svenske spareøkonomen i Nordnet, Joakim Bornold, mener blant annet at den finansielle informasjonen på hjemmesidene deres ikke er tilstrekkelig og at den krever ytterligere utarbeidelse. Han påpeker også at det ikke er veien mot børs som er prøvelsen for et selskap, men det handler om hvordan man skal fungere som et børsnotert selskap i etterkant av noteringen.

Spotify har valgt en utradisjonell børsnotering, gjennom en direktenotering av aksjer på børs, noe som betyr at det er markedet som setter prisen på aksjen den første handelsdagen. Dette innebærer at du som kunde ikke kan tegne aksjer før selve noteringen, men kun legge inn en kjøpsordre som for alle aksjer. Finn ut mer om hva en direktenotering er.

Stor interesse blant private sparere

Våre svenske naboer har gjort en undersøkelse som viser at hele 14 % av svenskene er interessert i å kjøpe aksjer i Spotify. Det er veldig høye tall tatt i betraktning at det knapt er 20 % av svenskene som eier aksjer i dag. Den svenske spareøkonomen tror Spotify har potensial til å bli den nye svenske folkeaksjen på lik linje med H&M og Ericsson, og at det både finnes en rasjonell og følelsesmessig side bak den store interessen. Det ser ut til at mange svenske sparere ser stort potensiale i selskapets kraftige vekst og mulighet til å finne nye inntektskilder. Det råder riktignok stor usikkerhet omkring selskapets utvikling på børsen den første tiden. Kombinasjonen av at selskapet ennå ikke er lønnsomt, og at de velger en utradisjonell børsnotering skaper usikkerhet om aksjens utvikling.

Skal man investere i Spotify?

Er selskapet verdt å investere i? Selvfølgelig er det svært individuelt om aksjen passer i akkurat din portefølje, men her er noen ting vi kan si sikkert:

  1. Fortjenesten og utbytte kommer til å bli lagt til side ettersom alt fokus er rettet mot vekst.
  2. Risikoen i selskapet er høy. Alt dreier seg om å lykkes med å bli den dominerende aktøren i musikkbransjen, men både musikkselskapene og konkurrentene som blant annet Apple Music, kan fange Spotify på veien.
  3. Veien fremover, uansett sluttresultatet, kommer til å være usikker og hvis du investerer bør du være forbedret på en virkelig berg- og dalbane. Til og med Spotify har advart om at det kan forekomme svingninger i aksjen.

Hvis du ønsker å investere i Spotify er det bare å legge inn en kjøpsordre, på lik linje med alle andre amerikanske aksjer. Husk at handelen ikke vil starte umiddelbart klokken 15:30, men kanskje først etter en time eller to ettersom det tar tid for børsen å finne alle kjøpere og selgere. Det blir spennende å følge noteringen og kursutviklingen i den nærmeste fremtid!

Kurtasjefri handel av Spotify de fem første handelsdagene!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer