Gå til hovedinnhold

Små- og mellomstore selskaper i fokus på Wall Street

Markedsrentene, med den amerikanske 10-åringen i spissen, falt i går. Dette er isolert sett positivt for små- og mellomstore selskaper som inngår i Russell 2000-indeksen.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – tirsdag 27. februar

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,4]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:03 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,4 % siden Oslo Børs stengte mandag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) endte uednret i snitt i går.
  • Palo Alto Networks Inc (7,3%), Domino’s Pizza Inc (5,8%), Fidelity National Information Services Inc (4,7%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Insulet Corp (-8,3%), Alphabet Class C (-4,5%), Alphabet Class A (-4,4%), endte på bunn.

Markedsrentene, med den amerikanske 10-åringen i spissen, falt i går. Dette er isolert sett positivt for små- og mellomstore selskaper som inngår i Russell 2000-indeksen, som steg med 0,6 %. S&P 500-indeksen falt derimot med 0,4 %. Dow Jones Industrial Average falt også, ned 0,2 %, mens Nasdaq Composite endte uendret.

Amazon ble innlemmet i Dow Jones-indeksen på mandag, og fulgte dermed i fotsporene til Apple, Microsoft og Salesforce, tre andre teknologiselskaper. Dow Jones Industrial Average (DJIA), etablert i 1896, er en av de eldste og mest anerkjente aksjeindeksene, som representerer 30 store selskaper i USA fra ulike industrier.

Gjennom sin historie har DJIA gjennomgått flere endringer i sammensetning og beregningsmetoder for å bedre reflektere den amerikanske økonomiens tilstand.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,1 prosent i snitt tirsdag morgen.

Investorene i Asia forholdt seg rolige tirsdag, slik de også gjorde mandag. Det er naturlig å anta at mange nå venter på nye økonomiske impulser, enten det gjelder makroøkonomiske eller geopolitiske faktorer. Nye retningsdrivende impulser er essensielle for finansmarkedene ettersom de gir investorer nødvendig informasjon for å ta velinformerte beslutninger.

Enten det er makroøkonomiske data som indikerer økonomisk vekst eller tilbakegang, eller geopolitiske hendelser som kan påvirke markedssentimentet, hjelper disse impulsene med å forme investorenes forventninger til fremtiden. De kan føre til omplassering av kapital mellom ulike aktivaklasser eller geografiske markeder, basert på endringer i risikovurdering og avkastningspotensial. Slik informasjon er avgjørende for å opprettholde effektive og dynamiske markeder, hvor prising av verdipapirer reflekterer den nyeste tilgjengelige informasjonen om økonomiske og politiske forhold.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 82,62 dollar per fat, opp 0,8 prosent fra mandagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -6,4 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,5 NOK; 10,28 SEK; 6,87 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,15 SEK og 7,45 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,7 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,28).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,31 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Prisen på de fleste råvarer har falt i år, bortsett fra olje (Brent Blend), som er opp syv prosent. I verdensøkonomien spiller råvarer som olje, naturgass, kull, jernmalm, stål, kobber, gull, soyabønner, mais, hvete, og ris en avgjørende rolle både som energikilder, byggematerialer, og som grunnleggende næringskilder.

Olje, som den primære energikilden, topper listen over viktige råvarer, etterfulgt av gass og kull for energiproduksjon, mens metaller som jernmalm og kobber er essensielle for infrastruktur og industri. Gull fungerer som en finansiell sikkerhet, og landbruksprodukter som soyabønner, mais, hvete, og ris er fundamentale for global matforsyning. Disse råvarenes priser og tilgjengelighet har dyp innvirkning på økonomisk vekst, inflasjon, og handelsbalanser, og understreker deres betydning for verdensøkonomien.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer