Gå til hovedinnhold

Slik lager og vedlikeholder du din egen portefølje

Lurer du på hvordan du skal sette sammen en god portefølje? Det er du ikke alene om. Som Private Banking-ansvarlig i Nordnet Norge, kommer jeg over mange aktive kunder som spør om dette.  Det finnes en rekke fremgangsmåter og tilnærminger for å sette opp en portefølje. Rebalansering i ettertid er like viktig som selve porteføljeoppsettet, og her får du noen tips til hvordan du kan gjøre det.

Flere ulike veier til målet

Du kan bygge opp en portefølje med ulik tilnærming. Fellestrekket i porteføljeoppbygging er struktur og risikospredning. Du bør ha en lang risikohorisont, og være tro mot din egen strategi. Den viktigste delen av oppbyggingen av en portefølje er faktisk forarbeidet du legger ned. Legg opp en detaljert plan for hvordan du kan spre investeringene dine. Tidshorisont og hva du skal investere i og hvor, må ned på detaljnivå. Dette er det flere måter å gjøre det på, men lag en god plan for deg selv og følg den.

Å sette opp og bruke/vedlikeholde en portefølje kan man på mange måter si er strukturert forvaltning. En god plan gir god struktur.  Dersom du klarer det er porteføljeoppbygging et kjempegodt verktøy i din egen forvaltning.

Unngå de klassiske feilene

En klassisk feil mange gjør er å kjøpe litt tilfeldige poster uten en plan. Et aksjetips her, et innsidekjøp der, rykter om en kontrakt– en spennende artikkel i avisen, et lodd her og et lodd der. Etter hvert blir det veldig vanskelig å få oversikten, og man glemmer tilslutt hvorfor man egentlig kjøpte verdipapiret i utgangspunktet. Jeg har hatt flere kundemøter der dette har vært tilfelle. Og det er vel mange som har følt det sånn fra tid til annen. Det er ikke vanskelig å sette opp en portefølje for seg selv. Det krever bare litt disiplin og planlegging. Det kan være vel anvendt tid.

Husk å rebalansere din portefølje

Rebalansering av porteføljen er også utrolig viktig. Det holder risikoen på et nivå du er komfortabel med, og du reduserer sjansen for overeksponering i «boblete» markeder. Du bør rebalansere minimum en gang i året. Dette er også et tidspunkt der du kan revurdere risikoen i porteføljen din. Bør du øke aksjeandelen? Bør du flytte geografiske områder? Er balansen i porteføljen god slik du ser på markedet fremover?

Les også: Slik kan du bygge en god aksjeportefølje

/Guttorm Edvardsen, Private Banking-ansvarlig

Nordnet Private Banking er en tjeneste og fordelsprogram for den moderne millionæren med over 2,5 millioner kroner i plasserbar formue. Vil du høre mer om Nordnet Private Banking og hva vi kan tilby deg? Ta kontakt med meg på e-post, telefon 23333019 eller finn ut mer her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer