Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i mai måned

Nok en måned der Oslo Børs og Norge er annerledeslandet. Mens indeksene ute i verden er kraftig ned for året, er Oslo Børs i skrivende stund +6 prosent. Vil dette vedvare?

Spørsmålet over er selvfølgelig vanskelig og svare på. Det vi derimot vet i dag er følgende; økte renter, stigende inflasjon og amerikansk BNP som er på vei ned. Et kvartal til med negativ utvikling i amerikansk BNP og vi er plutselig i en resesjon. Dette er selvfølgelig ikke godt nytt for aksjemarkedet. Det er jammen ikke en eventuell stagflasjon heller, som også lurer i sivet.

Nå er det ikke meningen å virke negativ til markedet, men jeg konstaterer bare det vi vet i dag. Om denne situasjonen vil vedvare, eller om et nytt eksogent sjokk vil treffe markedet senere vites selvfølgelig ikke. Jeg er derimot ikke sikker på at vi skal få alle disse voldsomme rentehevningene som verdens sentralbanker nå proklamerer. Vi ser allerede på inflasjonstallene at de, til tross for høye nivåer, er på vei ned. Dette er isolert sett positivt for markedet og om vi får signaler på at rentene en periode fremover ikke stiger, vil nok teknologiaksjer få en kraftig rebound. Personlig har jeg startet å kjøpe Nasdaq-100 indeksen, da fallet på 30 prosent gjør det attraktivt. Om det er riktig og om det skal falle mer? Godt mulig- jeg vet ikke. Men jeg får uansett indeksen 30 billigere enn ved årets begynnelse, det er da noe.

Børsmåneden mai har vært preget av selskaps og makrohendelser. Rentefrykten og inflasjonen har fortsatt å legge press på verdens børser og spesielt teknologisektoren. Alle de toneangivende nordiske og amerikanske børsene er fortsatt ned i området 10-30 prosent. Unntaket i år er Oslo Børs, som har hatt en fordelaktig sammensetning av sykliske og råvareintensive aksjer.

Selv om oljeprisen er ned fra sine toppnivåer tidlig i april, har den foreløpig stabilisert seg på 120 dollar fatet, som alt annet like, betyr en ekstremt god kontantstrøm for oljeselskapene og ikke minst inntjeningen. Dette vil bli av ekstremt stor interesse for oss som løpende følger Oslo Børs.

Min portefølje

YTD performance: +3% Oslo børs: + 6% Dow Jones World indeks: -13,3%

Kahoot

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB

Kitron

Subsea 7

Nasdaq-100 (QQQ)

Fond: Nordnet Global Indeksfond ESG (spareavtale hver måned)

Kjøp: Subsea 7, Nasdaq-100 (QQQ)

Salg: Swedish Match, Maha Energy, Galaxy

Jeg har gjort endel justeringer denne måneden. Jeg solgte kryptoselskapet Galaxy, noe jeg burde gjort for lenge siden. Dette var en lekepost så prosenten ned var verre enn selve tapet i kroner og øre. Tanken med kjøpet var å ha et lite lodd i WEB3, men jeg ga rett og slett opp etter at markedet mørbanket selskapet på børs. Om jeg solgte på bunn kan godt være, men da er jeg i alle fall kvitt den. Tap og vinn med samme sinn.

Jeg kjøpte Subsea 7 denne måneden. Dette er et selskap jeg kjenner godt og egentlig burde kjøpt for lenge siden. Selskapet er tilnærmet gjeldfritt og er således en «trygg» investering i et utrygt marked. Det som beroliger meg enda mer med Subsea 7 er nettopp at de i tillegg til å ha en fot innenfor oljeservice (som er spådd gode tider fremover) også har en fot innenfor havvindsatsning. Med andre ord vil det etter sigende komme store prosjekter både i det ene og det andre beinet for Subsea 7 fremover. Det er i alle fall min tese ved dette kjøpet.

Samtidig måtte jeg med sorg kvitte meg med Swedish Match etter at selskapet er kjøpt av Phillip Morris. Swedish Match er kanskje et av Nordens beste selskaper som har en lang historie bak seg med å skape verdier for sine aksjonærer. Budet var også for lavt gitt selskapets evne til å skape verdier. Men men, i litt ruglete tider som nå tar man pengene man får og plasserer det i nye muligheter.

Det samme kan sies om Maha Energy- dette var per definisjon en ren matematikk fra min side. Jeg kjøpte selskapet til en markedsverdi på 1,7 milliarder sek. Med en daglig produksjon på 4000 bopd og en oljepris på 80 usd vil selskapet tjene i underkant av 1 milliard sek på et år- noe som er for billig. Dette inntraff også etter litt venting, og jeg har nå solgt hele posisjonen med 70 prosent avkastning.

Hvorfor selger jeg? Jeg er usikker på om det skal stige noe særlig høyere. Her kan jeg selvfølgelig ta feil, men en skal kjøpe oljeselskaper på høy P/E og selge de på en lav P/E. Nå handles Maha på p/e 3,5- jeg kjøpte selskapet på p/e 20- så får vi se hvordan det utvikler seg videre.

Veien videre

Sentralbanker, inflasjon, tall og sommer. Mye vil skje fremover, og jeg er som alle andre som følger markedet veldig spent på hvordan verdensøkonomien og sentralbankene vil aggere fremover.

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
6 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
11.06.2022 10:09

Hei Mads. Hva med valutaen og USA(Nasdaq 100). I tidligere kriser så har vel Dollaren alltid tatt en dupp.

Gjest
Gjest
09.06.2022 13:41

Spennende tider fremover! Her gjelder det å ha is i magen.

Gjest
Gjest
01.06.2022 07:34

du skriver at subsea 7 er tilnærmet gjeldsfri, men på Nordnet står det at de har belåningsgrad på 70%
hvem tar feil?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.06.2022 09:53

Swedish match er ikke kjøpt av Phillip Morris, men ja det har komt et bud. Ikke sikkert det går igjennom.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.06.2022 12:03

Sant nok, men budet er pliktig og således vil det nok gå gjennom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.06.2022 12:04

hei, belåningsgraden fra Nordnet sin side er hvor mye man kan låne på aksjen- ikke belåningsgraden til Subsea. Du kan si jo høyere belåningsgrad jo lavere er risikoen- så det har ingenting med balansen til Subsea 7 og si det som står fra nordnet sin side.