Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i juli

Vi legger bak oss en relativt rolig børssommer. Inflasjon, selskapstall og reguleringer i Kina har preget markedet så langt i sommer. Nå starter også ferien internasjonalt, som tilsier noe mindre aktivitet fortrinnsvis i USA.

Mens vi her hjemme returnerer sakte men sikkert til en «normal hverdag» både i forhold til pandemien, men også etter ferien. Slik sett er det i markedet også, selv om mange kanskje føler vi har levd i et merkelig marked de siste årene. Det kan jeg også forstå, men samtidig må man på sett og vis aggere på ting rundt seg som en rasjonell investor.

Uansett har det personlig vært en rolig juli. Jeg har selv hatt ferie ¾ av måneden og således ikke sittet så tett på markedet som vanlig. Jeg tror det er sundt, da man evner å både tenke og inspireres på en annen måte. Dette er ting jeg tror flere vil ha god nytte av i søken på å bli en bedre investor. På mange måter kan man sammenligne en investor med en toppidrettsutøver. For å bli en best mulig sprinter, er man nødt til å trene mye. Som at ikke det er nok må man også trene smart.

Det er nettopp i det å trene smart jeg tror de fleste av oss har mye å hente. Som investor så kan man trene seg til det ene og andre. Man kan trene opp sitt fokus, evnen til å tolke, analysere og regne. Alt dette er veldig bra og vil i sum forbedre deg over tid. Det ligger dog veldig mye også i det å restituere seg. Du som investor er på mange måter det man kaller for «a mental athlete». Altså ditt største våpen i ditt yrke, er ikke dine bein og armer, men det er hodet ditt. Alle idrettsutøvere tar i bruk restitusjon. Enten dette er i form av å ta helt fri, trene mindre eller trene annerledes. Akkurat dette tror jeg også er bra for deg som investor. I ferier tror jeg du er tjent med å ta litt pause fra den daglige børspulsen og søk i en periode andre utfordringer. Om dette er fjellturer, fysisk trening eller rett og slett bare å ligge langflat på en strand, har det nok mye for seg. Du har kanskje lagt merke til at flere av dine beste ideer og tanker gjerne kommer på ferie- nettopp, jeg tror dette er noe man tjener på som investor over tid. For min del har de tre ukene med ferie jeg har hatt gitt meg ny inspirasjon og ikke minst nye ideer. Om ideene og tankene blir en realitet vet jeg ikke per i dag, men en ting er sikkert, jeg hadde sannsynligvis ikke kommet på de om jeg ikke tok noen uker ferie. Jeg håper du som leser dette også føler det samme.

Juli måned har vært preget av selskapspresentasjoner verden over. I brede trekk har vi sett veldig gode tall fra de store teknologikjempene i USA. Facebook, Apple, Microsoft, Amazon og Google har alle levert tall langt over det markedet hadde forventet. Google leverte blant annet en omsetningsvekst år over år på 62 prosent og økte sin bunnlinje med 270 prosent, som for et av verdens største selskaper må sies å være enormt imponerende. Det samme kan sies om Apple, som viste til veldig god vekst i omsetning og inntjening. Dette har bidratt til å løfte de amerikanske indeksene til nye All-Time-Highs gjennom juli måned.

Inflasjonen ser heller ikke ut til å gi seg med det første. Selv om Fed sjef Jerome Powell innrømmet at inflasjonen sannsynligvis vil være høyere enn inflasjonsmålet på 2 prosent i en tid fremover, fastholder de fortsatt på at dette er forbigående. Dette har blant annet ført til at de lange amerikanske statsrentene er ned over 14 prosent i juli måned og er nede på nivåer vi så i februar måned igjen. Ser man derimot på realrentene, så er de i skrivende stund på -3,5 prosent, noe som må sies å være meget spesielt og noe vi ikke tidligere har vært vant med over tid. Som en konsekvens av at lange renter har falt, har også den mer teknologitunge delen av markedet fortsatt momentum. Dette ser man blant annet på teknologitunge Nastaq børsen i USA, som er opp over 3 prosent i juli måned. Det samme mønsteret gjenkjennes ikke på Oslo børs, der heller de tunge verdiselskapene har fortsatt sin gode trend fra tidligere i år.

Min portefølje

YTD performance: +3% Oslo børs: + 17% Dow Jones World indeks: +12,6%

Betsson B
Swedish Match
Kahoot
Sparebank 1 Midt Norge
Mowi
Sagax AB

Fond:
Storebrand Fornybar Energi, DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp:
Salg:

Jeg legger bak meg en ok juli måned. Porteføljen er i sin helhet opp en prosent mot OSEBX 0,42 prosent. Det har ingenting å bety i det store og hele da jeg er langt bak både OSEBX og flere av de større indeksene så langt i år, men om ikke annet har det ikke skadet med litt ferie. Stort sett de fleste av selskapene jeg har hatt i porteføljen har også levert tall og i snitt er jeg meget fornøyd. Både Swedish Match, Sagax AB og Betsson har alle som en levert opp mot sine beste kvartaler målt i omsetning og inntjening og jeg er relativt komfortabel med disse posisjonene. Selv om Betsson kom med sitt absolutt beste resultat og var opp nesten 10 prosent på tallene, har aksjen falt tilbake på nivåer før resultatvarselet. Jeg fortsetter å forundre meg over dette selskapet, da aksjen prises i dag på rundt 9x neste års inntjening med en vekst hvert eneste år på rundt 20 prosent. Så vet jeg også at dette er en sektor som både er het diskutert på det etiske plan, men også på det regulatoriske plan, som alt i alt betyr at flere aktører og investorer ikke kjøper selskapene. Dette kan også tilskrives Swedish Match, som ikke har godkjent «ESG standard». Det er selvsagt kjipt å se på som investor, men samtidig er dette en enorm mulighet for deg til å finne selskaper som jobber litt i motvinden per i dag, men som fortsetter å øke sin inntjening på sikt. Man kan egentlig si det samme om oljeselskapene som har hatt noen år der kursene har stått stille, men inntjeningen har vært god. Det får de betalt for i 2021 der flere oljeselskaper er oppe på rekordnivåer igjen. Uansett skal man ikke være redd for å sitte med selskaper over flere år, selv om kursen ikke flytter seg fordelaktig. På et eller annet tidspunkt vinner matematikken og flere vil etter hvert gi selskapet en prisingen de fortjener, basert på vekst og inntjening.

For min del håper jeg selvsagt at dette skjer ut mot høsten, så jeg kan «ta igjen» mye av det tapte jeg har av avkastning mot indeks så langt i år. Uten at det er annet enn ønsker fra min side. Og som man vet, markedet har ingen følelser og bryr seg fint lite om hva jeg både tenker, føler og mener et selskap, en råvare eller et rentepapir bør være verdt til enhver tid.

Veien videre

Vi går inn i en mye mer spennende periode i markedet. Normalt er årets 6-8 første måneder de beste, før man går inn i litt mer turbulente tider markedet. Grunnen til at de fleste «kriser» skjer på høsten i hovedsak de tre listene under:

  1. Tredjekvartal er det kvartalet da selskapene får en veldig klar formening om de klarer å levere det de har lovet for året
  2. Store salg og kjøp blir gjerne gjort fra pensjonsfond og andre intuisjoner på denne tiden. Da de enten vil vekte seg opp i årets vinnere, og selge årets tapere
  3. Psykologien – historisk har kriser oppstått på høsten og investorer blir dermed mer bekymret for negative nyheter på høsten.

Hva som skjer i høst vites jo ikke og per i dag ser man ikke nødvendigvis noen skjær i sjøen. Men det er kanskje da man skal være ekstra på vakt? Jeg vet ikke, og man får som sagt bare ta ting som det kommer. Noe annet er veldig vanskelig om du er investor i aksjemarkedet.

For deg som fortsatt nyter ferie, vil jeg ønske deg og dine en fortsatt super ferie!

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
09.08.2021 15:58

Hei Igjen Beklager, jeg er dårlig på å regne. Ser du skriver en vekst på 20% hvert eneste år. Vet ikke om du mener omsetning eller EPS(det som teller i min verden) Men i 2018 hadde Betsson en omsettning på 5,4 milliarder SEK, i 2020 hadde den vokst til 6.39 mrd sek. ca. Stemmer dette? Det er ikke en vekst på 20, men faktisk under 10%, enig i det? I år har de en forventet omsetning på rett under 7mrd sek. Dette blir heller ikke en vekst på 20% ? La oss også se på EPS. I 2016 hadde de… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.08.2021 18:04

?

Gjest
Gjest
07.08.2021 16:47

Vær så snill å slutt å si at Betsson vokser 20% i året. Kundene kan til slutt tro på det. Vis gjerne tallene og hvordan du kommer frem til den veksten, for det stemmer ikke.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.08.2021 22:30

Hei Mr DJ,

Her har du det:) Begynn å les på side 4 så ser du det:)

http://betsson.prod-mid-euw3.investis.com/sites/default/files/pr/202103312273-1.pdf