Gå til hovedinnhold

Månedsbrev: Mørke skyer i horisonten?

August har vært en slitsom måned for investorer. Renter, inflasjon og bekymring for global vekst er noe av grunnene til at vi nå sklir nedover på verdens børser. Hva skjer videre?

Det står ikke på mørke skyer i dagens finansmarked. Vi har faktorene jeg nevnte over, i tillegg har vi en akutt vann og matmangel mange steder i verden. I UK sier nå flere og flere at de ikke vet om de har råd til mat for den neste måneden og at tillitten til myndighetene er på bunnivåer. Dette er absolutt ikke bra og kan få større konsekvenser enn børsfall. Uansett er det finans jeg kan noe om og således skal snakke og skrive om.

Krigen i Ukraina har lenge ulmet i bakgrunnen og markedet har fokusert bort fra dette grunnen flere andre hendelser. Krigen er forferdelig, la det være klart. Det som gjør det enda verre nå er Russland sin avstenging av gassledninger mot Europa. Dette har ført til at gassprisen er steget til himmels og forbrukere ser med et sukk på vinteren. For Oslo Børs henseende har nettopp gassprisen reddet oss på indeksnivå, da Equinor holder hele hovedindeksen foreløpig i positivt leide for året.

Vi går en høst i møte med tre store problemer for aksjemarkedet:

  1. Renter og inflasjon er stigende
  2. Energimangel og trøbbel hos husholdningene
  3. Lavere økonomisk aktivitet

Disse tre grunnene er ikke bra for hverken realøkonomien eller finansmarkedet. Et mulig scenario er selvsagt at rentene hjelper på inflasjonspresset og dette til slutt blir forbigående. Da har vi fått en såkalt «myk landing», skjer ikke dette vil kanskje frykten fortsette og børsen vil fortsette å skli nedover utover året. Jeg har ingen fasit, men dette er i alle fall noen av de potensielle scenarioene jeg ser for meg utover året. Samtidig har markedet for vane å alltid trekke opp en «Black Swan» av hatten som potensielt gir et positivt eller et svært negativt utfall.
Vi får se.

Min portefølje

YTD performance: -5% Oslo børs: +1% Dow Jones World indeks: -20%

Kahoot

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB

Kitron

Subsea 7

Nasdaq-100 (QQQ)

Maha Energy

Nordic Semiconductor

Subsea 7

Fond: Nordnet Global Indeksfond ESG (spareavtale hver måned)

Kjøp:

Salg:

Veien videre

Basert på det jeg har skrevet over går vi en spennende høst i møte. I dag priser markedet inn mye negativitet, og kanskje man er tjent med å ha litt is i magen i høst. Om verdens børser fortsetter å falle mot årsslutt, kan man kanskje med litt positiv innstilling finne ut at aksjer faktisk begynner å bli billig igjen. Jeg sier ikke det er tilfellet nå, men det kan fort være tilfellet om noen måneder.

Den som lever får se.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
07.09.2022 18:52

Men energi markedet nr.1 shippingmarkedet litt uder .1,Halvår .men spår fortsatt energi som nr,1