Gå til hovedinnhold

Skattetips #2

Dagens tre skattespørsmål og svar:

1. Finnes det noen avdrag som man kan trekke fra på 28% man betaler av gevinst? Kurtasje, kostnader til realtime kurser, økonomiaviser osv?

-Svar: Kurtasje og andre omkostninger som aviser, realtime kurser ved kjøp og salg av aksjer er fradragsberettiget. I utgangspunktet skal inngangsverdien og salgsverdien av aksjene være korrigert for kurtasje, men dersom det ikke er tilfelle, må du korrigere manuelt i aksjeoppgaven RF-1088. Øvrige kostnader knyttet til aksjehandelen, kan du føre under “Andre fradrag” i post 3.3.7 og gi en begrunnelse for fradraget.

2. Jeg solgte aksjene mine siste handelsdag i 2012, men oppgjøret for aksjene skjedde på nyåret i år og derfor kom de ikke med i årsoppgaven. Kan jeg flytte de over til 2012 for å få registrert fradraget for tapet mitt?

– Svar: Det er handelsdatoen som er avgjørende. Så hvis handelsdatoen (tidspunktet for avtaleinngåelse) er 28. desember 2012 skal gevinsten eller tapet tidfestes i 2012 og følgelig være med i selvangivelsen for dette året. Tidligere var det registrering av eierskifte i VPS som var avgjørende for børsnoterte aksjer, men etter en regelendring i 2011 er det altså handelsdatoen som avgjør når en gevinst/tap skal medtas i selvangivelsen.

3. Hvor skal jeg føre tap for aksjer på selvangivelsen?

-Svar: Hvis aksjetapet er oppført i den forhåndsutfylte aksjeoppgaven RF-1088, fører du tapet i post 3.3.8. Hvis tapet ikke fremkommer i RF-1088 , må du selv fylle ut skjemaet RF-1059 for å føre opp tapet. Da skal i såfall tapet føres i post 3.3.10 i selvangivelsen.

 

Mvh, Sissel

 

 

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer