Gå til hovedinnhold

Sett sparingen på autopilot med Nordnets allokeringsfond

I usikre og turbulente tider er det lett å se fordelen med en månedlig spareavtale i fond. Da går sparingen på autopilot, og du tvinger deg selv til å kjøpe fondsandeler både når aksjemarkedet faller og når det stiger. Synes du aksjefond svinger for mye i verdi, bør du ta en titt på våre allokeringsfond, som har en fordeling av aksjer og renter.


Sparing i aksjefond slår banksparing på lang sikt. Forvent 3–5 prosent høyere årlig gjennomsnittlig avkastning i aksjefond enn i banken, forteller spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem.

Aksjemarkedet svinger mye fra dag til dag og fra måned til måned, men på lang sikt peker pilene oppover. Det skyldes at selskapene i Norge og ellers i verden produserer varer og tjenester, og skaper verdier hver dag. Som aksjonær eller eier av et aksjefond får du en liten andel av denne verdiskapningen.

På grunn av svingningene anbefaler bankene som regel minst fem års sparehorisont for sparing i aksjefond. Da er du temmelig sikker på at et bredt globalt aksjefond slår banksparing. Men du har ingen garanti mot tap.

Ved å spare månedlig reduserer du risikoen ytterligere, ved at du unngår timing-risikoen. Du fyller på med nye penger hver måned, og du legger nesten ikke merke til at pengene trekkes fra kontoen.

Ikke selg når det ser mørkt ut

2022 var et svakt år på verdens børser, og de fleste aksjefond falt i verdi. I 2023 snudde aksjekursene opp igjen, og i januar 2024 var nok en gang det amerikanske aksjemarkedet (målt ved den brede S&P500-indeksen) på rekordnivåer, såkalt “all time high”.

Ingen liker å se fondsinvesteringene sine falle i verdi. Noen ganger kan det være fristende å selge aksjefondene eller stoppe spareavtalen når aksjemarkedet faller. Men det er sjelden lurt.

Selger du på veien ned risikerer du å gå glipp av oppturen når den en gang kommer. Undersøkelser viser nemlig at de færreste klarer å time aksjemarkedet. Det enkleste er ofte det beste: Sett sparingen på autopilot, spar månedlig i et bredt globalt aksjefond eller i et kombinasjonsfond, og sitt gjennom nedturene.

Husk på at det er både naturlig og forventet at børsene faller med jevne mellomrom. Det er svingningene i aksjemarkedet – risikoen – som gjør at du kan forvente å få ekstra betalt på lang sikt sammenlignet med å spare i banken.

PS: Hvis du virkelig trenger pengene til å betale løpende regninger er det en annen sak. Da må du nedprioritere langsiktig sparing og selge (noen av) aksjefondene.

Aksjer slår banksparing på lang sikt

Historien viser at langsiktig sparing i aksjefond har vært lønnsomt: Internasjonale undersøkelser, som denne fra Global Financial Data fra 2020, viser at avkastningen i aksjer har vært 3 til 5 prosentpoeng høyere enn renteinvesteringer de siste 50-100 årene.

Hvis vi ser på de globale indeksfondene fra KLP, DNB og Storebrand – som har lengst historikk – har de gitt en årlig gjennomsnittlig avkastning på rundt 15 prosent siste 3, 5 og 10 år (målt i norske kroner per 25. januar 24).

– Dette er meget sterke tall, og mer enn hva man bør forvente fremover. Omlag en tredjedel av denne avkastingen (ca 5 av 15 prosent) skyldes svekkelsen i norske kroner. Forvent mellom 5 og 10 prosent årlig avkastning i et gjennomsnittlig aksjefond, med betydelige svingninger underveis, kommenterer spareøkonom Sættem.

Det er mange alternativer å velge mellom dersom du vil investere i et globalt indeksfond. Enten kan du velge et globalt indeksfond som for eksempel Nordnet Global Indeks. Eller så kan du velge vårt allokeringsfond med 100 prosent aksjer, Nordnet One Offensiv, hvor du i tillegg til Nordnets globale indeksfond får en andel i vekstmarkeder, samt en overvekt i Norden. I dette fondet rebalanseres regionvektene, noe som normalt gir en noe høyere risikojustert avkastning. Et tredje alternativ er å velge et aktivt forvaltet globalt aksjefond med god historikk.

Les mer om Nordnet One.

Lavere risiko med kombinasjonsfond

Selv om et bredt globalt aksjefond har spredt investeringene over store deler av verden og i mange ulike bransjer, viser historien at man kan forvente at verdiene halveres om lag hvert tiende år. Sist vi så en halvering var under finanskrisen i 2008-2009. Den gang tok det 4-5 år før et globalt indeksfond var oppe på gamle toppnivåer.

Er du ikke komfortabel med svingningene i aksjemarkedet bør du ta en titt på våre allokeringsfond, som har en miks av aksjer og renter. Her er svingningene lavere. Du må naturlig nok også forvente lavere avkastning – forventet langsiktig avkastning ligger mellom banksparing og aksjefond. Med et høyere rentenivå kan du imidlertid forvente høyere avkastning fra rentedelen enn da rentene var nær null.

Nordnet One Forsiktig inneholder 30 prosent aksjer og 70 prosent rentepapirer. Fondet passer for de som vil spare i mer enn to år og som ønsker trygghet fremfor muligheten for høy avkastning.

Nordnet One Balansert har en aksjeandel på 60 prosent. Fondet passer for de som vil spare i mer enn tre år og som ønsker balanse mellom trygghet og mulighet for avkastning.

Nordnet One Forsiktig og Balansert er investert i flere ulike globale og regionale indeksfond og norske og internasjonale rentefond. Allokeringsfondene rebalanseres automatisk slik at du som kunde hele tiden har det ønskede risikonivå, altså den ønskede fordelingen mellom aksjer og renter.

Den totale årlige avgiften for Nordnet One Forsiktig, Balansert og Offensiv er 0,45 prosent. Totalkostnaden på 0,45 prosent inkluderer både plattformavgift, forvaltningskostnad samt kostnader for de underliggende fondene som Forsiktig, Balansert og Offensiv investerer i.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer