Gå til hovedinnhold

Retningsløst i Asia. Inflasjonstall i fokus

De fleste børsene i verden har steget i 2024, ikke minst i USA. Nasdaq Composite, som la på seg 0,4 prosent på onsdag, er opp nesten 7 prosent i år. S&P 500 (+6,5%) følger tett bak

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – onsdag 28. februar

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,5]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 05:58 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,2 % siden Oslo Børs stengte tirsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,4 prosent i snitt i går.
  • Norwegian Cruise Line Holdings Ltd (19,8%), Constellation Energy Corp (16,9%), Carnival Corp (7,6%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • International Flavors & Fragrances Inc (-3,8%), SBA Communications Corp (-3,8%), Henry Schein Inc (-3,4%), endte på bunn.

De fleste børsene i verden har steget i 2024, ikke minst i USA. Nasdaq Composite, som la på seg 0,4 prosent på onsdag, er opp nesten 7 prosent i år. S&P 500 (+6,5%) følger tett bak, mens Dow Jones Industrial Average og Russell 2000 er opp henholdsvis 3,4 og 1,4 prosent.

En god start på børsåret kan være et positivt tegn for både investorer og økonomiske analytikere, da det ofte anses som en indikator på markedets generelle helse og investorers tillit. Det er imidlertid viktig å merke seg at selv om en god start på børsåret kan gi verdifull innsikt, er det mange faktorer som påvirker markedets ytelse gjennom året. Disse inkluderer geopolitiske hendelser, endringer i rentesatser, og andre uforutsigbare hendelser.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,1 prosent i snitt onsdag morgen.

Det er lite å hente fra de asiatiske børsene i dag, gitt mangel på retning. Børsene i Asia fungerer som viktige barometre for investorstemningen og har en direkte innvirkning på de europeiske markedene. Dette skyldes hovedsakelig tidsforskjellene, som gjør at hendelser i Asia preger markedssentimentet før handelen åpner i Europa.

Bevegelser i de asiatiske markedene kan dermed gi tidlige indikasjoner på den globale markedsstemningen, hvor positiv utvikling ofte bidrar til oppgang, mens nedgang kan føre til forsiktighet i Europa. Videre kan økonomiske og politiske endringer i Asia direkte påvirke europeiske selskaper med sterke bånd til regionen.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 82,3 dollar per fat, opp 0,2 prosent fra tirsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 7,8 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,56 NOK; 10,33 SEK; 6,88 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,19 SEK og 7,45 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,68 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,3).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,32 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

I morgen (torsdag) slippes PCE-indeksen for januar, som potensielt kan sende finansmarkedene i den ene eller andre retningen. PCE-tallene (Personal Consumption Expenditures Price Index) er Federal Reserves foretrukne inflasjonsmål fordi den dekker et bredere spekter av utgifter enn Konsumprisindeksen (KPI), inkludert alle varer og tjenester forbrukt av husholdningene. I tillegg justerer PCE vektingen av varer og tjenester mer regelmessig for å reflektere endringer i forbrukermønstre, noe som kan gi et mer nøyaktig bilde av inflasjonstrykket over tid.

Disse tallene har en betydelig innvirkning på finansmarkedene, inkludert renter, valutakurser, råvarepriser og aksjemarkedet, hovedsakelig gjennom forventninger til og reaksjoner fra Federal Reserve på inflasjonsdataene.

Høyere enn forventet inflasjon kan føre til spekulasjoner om renteøkninger for å dempe inflasjonen. Dette kan styrke dollaren, øke råvarepriser som en hedge mot inflasjon, og potensielt senke aksjemarkedets verdi på grunn av høyere diskonteringsrenter for fremtidige kontantstrømmer. Omvendt kan lavere inflasjon signalisere mulige rentekutt, noe som kan svekke dollaren, men stimulere aksjemarkedet ved å øke nåverdien av fremtidige inntekter.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer