Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Alt du bør vite om investeringer i gull og sølv

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik digitalt besøk av Eric Strand, porteføljeforvalter i svenske AuAg Fonder. Tema er investeringer i gull og sølv. Vil gullprisen skyte i været på grunn av all pengetrykkingen? Vil sølvprisen stige til gamle høyder på grunn av veksten i elbiler og solceller? Dette er blant temaene som diskuteres.

Eric forvalter to fond: Aksjefondet AuAg Silver Bullet, som investerer i gull- og sølvgruveselskaper, samt AuAg Precious Green, som er et kombinasjonsfond som investerer 60 prosent av porteføljen i ”grønne” aksjer og 40 % i gull.

F.v Porteføljeforvalter i AuAg, Eric Strand og Spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem.

Hvorfor investere i gull og sølv?

(fra 02:52) Eric gir sin heis-pitch for hvorfor man bør investere i gull og sølv. Gull og sølv har vært med oss i uminnelige tider. Store investorer og sentralbanker investerer i gull med formål om å bevare og sikre verdier. En gunstig egenskap er at gull har lav eller null korrelasjon med aksjer.

Bjørn Erik forteller at Warren Buffett en gang sammenlignet det å investere i gull med å investere i en høne som ikke legger egg. Hør hva Eric svarer til dette.

Forskjellen på gull og sølv som investering diskuteres også. Begge er edelmetaller. Gull er bra for å beskytte og sikre en portefølje, mens sølv er egnet til å gi avkastning. Sølv er mer risikabelt enn gull. Begge har lav korrelasjon mot aksjer.

Storyen med å investere i gull beror mye på den massive pengetrykkingen. Økt pengemengde vil før eller senere føre til inflasjon, og da er det en fordel å investere i realaktiva med varig verdi som finnes i et kjent omfang.

Du får også høre mer om bruksområder for gull og sølv. Sølv brukes i større grad i industrien og produksjon enn gull, som i stor grad brukes til smykker og mynter.

Hvor viktig er elbilproduksjonen for den fremtidige sølvprisen, spør Bjørn Erik.

Eric forteller også hvor mye av en langsiktig portefølje han mener nordiske sparere bør ha i gull og sølv.

Bjørn Erik konfronterer Eric med at gullprisen ikke har steget så mye siden pengetrykkingen tok av for alvor ved inngangen til pandemien i begynnelsen av 2020. Gull nådde all time high i fjor sommer, men ligger nå rundt 10 prosent under toppnivåene. Sølv har ca 50 prosent igjen til all time high, som var rundt 2012. Er det noe markedet ikke forstår? Eller er hypotesen til Eric feil? spør Bjørn Erik.

Alternative investeringer som gir eksponering mot gull og sølv

(fra 38:46) Bjørn Erik lister opp følgende alternativer hvis man vil investere i gull og sølv:

  • Fysiske gull og sølvmynter, gullbarrer
  • Aksjer i (gull)gruveselskaper
  • ETCer som følger gull- og sølvprisen 1:1
  • Aksjefond og ETFer som investerer i (gull)gruveselskaper

Eric forklarer forskjellen på de ulike investeringene.

Investeringsstrategien til AuAg Silver Bullet & AuAg Precious Green

(fra 44:41) AuAg Silver Bullet er et aksjefond som investerer i gruveselskaper. Fondet har 7 av 7 på risikoskalaen. AuAg Precious Greener et kombinasjonsfond med 60 % (grønne) aksjer og 40 % edelmetaller (primært gull). Fondet har 5 av 7 på risikoskalaen.

AuAg Silver Bullett er helt på topp på listen av Nordnets over 800 fond rangert etter bærekraftsrisiko (39 av 100). Eric svarer at de er svært opptatt av ESG, og innser at dette er en bransje med ESG-utfordringer.

Spørsmål fra lytterne

(fra 01:02:21) @NordicCashflow lurer på om tilbudsiden klarer å henge med på den store etterspørselen av sølv i takt med økt utbygging av “den nye grønne verden”. Kaifus, @Frihetsfondet, lurer på om hvorfor så få investerer i gull, særlig i en tid da lange obligasjoners negative korrelasjon med aksjer kanskje er forbi og avkastningen forventes å bli negativ. Pluss flere andre spørsmål fra lytterne.

Avslutningsvis får du høre hva Eric mener om Bitcoin og Etherum? PS: Følg Eric på Twitter, @AuAgEric.

Lytt til forrige episode av #pengepodden: Comeback for high yield rentefond

Besøk nettsiden til AuAg Fonder her.

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.08.2021 10:23

Hei! Jeg ønsker å kjøpe gull, men uten å ha det fysisk hjemme. I denne episoden forstod jeg det finnes ETC-er der underliggende aktiva er fysisk gull og der man slipper tredjepartsrisiko. Det ble også oppgitt at man på AuAg fonder sine hjemmesider kunne finne ETC-er der dette var tilfelle. Jeg finner ingen slike ETC-er oppgitt på hjemmesiden. Jeg ser Nordnet har ETC-er i fysisk guld via Wisdomtree, men det er uklart for meg hvordan det er med tredjepartsrisikoen. Jeg har også ringt meglerbordet i Nordnet, men uten å få klare svar. Jeg skulle gjerne hatt en klarhet i hva… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.08.2021 10:56

Hei Bjørn. DEt jeg mente å si var at på produktsiden på AuAg Precious Green-fondet kan du se fondets 10 største posisjoner. Her ser du flere fysisike Gull ETCer. https://www.nordnet.no/market/funds/17395085-au-ag-precious-green

Den største posisjonen er Invesco Physical Gold ETC (8PSG),som også kan handles på Nordnets plattform. Årlig forvaltningshonorar er 0,16 %, fremkommer det av faktabladet. Kurtasje, vekslingsgebyr og spread kommer i tillegg. Hilsen Bjørn Erik, Nordnet