Gå til hovedinnhold

Opptur i Asia i natt. Hang Seng indeksen i fokus

De amerikanske investorene sendte aksjene på Wall Street oppover på torsdag. Det var de små og mellomstore selskapene som steg mest, godt hjulpet av fornyet tro på rentekutt.

Denne børskommentaren er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.

Morgenrapport – fredag 10 mai

 • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,6%, eller innenfor intervallet [0,2, 1]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.06 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,6 % siden Oslo Børs stengte onsdag, oljeprisen som er opp 2,1 % i samme periode og USDNOK som er ned -0,5 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.

Wall Street

 • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,6 prosent i snitt i går.
 • Equinix Inc (11,5%), NRG Energy Inc (7,8%), STERIS plc (7,6%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
 • Epam Systems Inc (-27%), Corpay Inc (-7%), Airbnb Inc (-6,9%), endte på bunn.

De amerikanske investorene sendte aksjene på Wall Street oppover på torsdag. Det var de små og mellomstore selskapene som steg mest, godt hjulpet av fornyet tro på rentekutt fra Federal Reserve.

Små og mellomstore selskaper er mer sensitive til endringer i Federal Reserve sin styringsrente, kjent som Fed funds rate, enn større selskaper på grunn av deres større avhengighet av bankfinansiering sammenlignet med større selskaper. Rentekutt kan redusere deres finansieringskostnader, stimulere investeringer, og forbedre likviditeten, noe som gjør det lettere for disse selskapene å utvide og håndtere økonomiske nedgangstider.

Asia

 • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,6 prosent i snitt fredag morgen.

Hang Seng-indeksen ledet an i Asia i natt. Etter å ha slitt i flere år, ser det ut til at hovedindeksen i Hongkong endelig har fått “vind i seilene” igjen. For øvrig har japanske Nikkei 225-indeksen prestert bedre enn Hang Seng-indeksen i år, men forskjellen er ikke stor.

Hang Seng-indeksen har opplevd utfordrende tider de siste årene hovedsakelig på grunn av politisk uro og demonstrasjoner i Hongkong, negative økonomiske effekter av Covid-19-pandemien, strammere reguleringer fra Kina, økonomiske nedgangstider i Kina, og økte geopolitiske spenninger, spesielt mellom Kina og USA.

Renter, valuta og råvarer

 • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 84,36 dollar per fat.
 • 1 USD koster i skrivende stund: 10,85 NOK; 10,86 SEK; 6,92 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,7 NOK; 11,7 SEK og 7,46 DKK.
 • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,82 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,46).
 • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,32 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Konflikten mellom Israel og Hamas fortsetter å påvirke de globale finansmarkedene. Forhandlinger om våpenhvile har så langt ikke ført frem, og det er derfor ventet at presset fra det internasjonale samfunnet vil øke i tiden som kommer.

For å tvinge frem en våpenhvile mellom Israel og Hamas, kan det internasjonale samfunnet benytte seg av en rekke pressmidler. Disse inkluderer diplomatisk press gjennom internasjonale fora og reduserte diplomatiske forbindelser, økonomiske sanksjoner som kan innebære handelsrestriksjoner og frysing av midler, samt justeringer i militær støtte og våpensalg.

Videre kan kontroll over humanitær hjelp og utplassering av internasjonale fredsbevarende styrker og observatører også spille nøkkelroller i å påvirke partene mot en våpenhvile. Hver av disse tiltakene kan anvendes alene eller i kombinasjon, avhengig av den spesifikke situasjonen og det internasjonale samfunnets strategiske beslutninger.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

  Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

  I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

  Abonner
  Gi meg beskjed
  guest
  0 Kommentarer
  Se alle kommentarer