Gå til hovedinnhold

Ny rolig dag i Asia. Svak nedgang på Wall Street

Pilene pekte svakt nedover på Wall Street mandag, dog på “lave” volumer. Dow Jones indeksen endte ned 0,4 prosent, tett etterfulgt av S&P 500 og Nasdaq Composite.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – tirsdag 26. mars

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,3]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:18 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp uendret Oslo Børs stengte mandag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,2 prosent i snitt i går.
  • Super Micro Computer Inc (7,2%), Micron Technology Inc (6,3%), Dexcom Inc (5,2%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Take-Two Interactive Software Inc (-4,1%), STERIS plc (-3,6%), Lululemon Athletica Inc (-3,5%), endte på bunn.

Pilene pekte svakt nedover på Wall Street mandag, dog på “lave” volumer. Dow Jones indeksen endte ned 0,4 prosent, tett etterfulgt av S&P 500 og Nasdaq Composite. Russell 2000, som består av som og mellomstore selskaper endte relativt flatt. Alle de amerikanske børsindeksene har steget kraftig det siste året, godt hjulpet av optimisme knyttet til de langsiktige effektene av kunstig intelligens.

Nasdaq-indeksen har utmerket seg i denne perioden med en oppgang på nesten 40 prosent. Perioder med storstilt optimisme på børsen, ofte kalt “bull markets”, har preget finanshistorien gjennom tider med teknologiske nyvinninger, politiske endringer, eller makroøkonomiske skift. Et kjent eksempel er dotcom-boblen på slutten av 1990-tallet og tidlig 2000-tallet, da investorer med stor entusiasme satsa på internettrelaterte selskaper, noe som førte til en eksplosiv økning i børsverdier før en etterfølgende krasj.

Lignende optimisme har blitt sett i oppgangen før 1929-krakket, drevet av industriell vekst og lett tilgang på kreditt, og mer nylig, i den betydelige oppgangen i børsindekser drevet av teknologiselskaper og innovasjon innen kunstig intelligens. Disse periodene er karakterisert ved en sterk tro på fremtidig vekst, som til tider kan føre til overvurderinger og markedsjusteringer.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er uendret i snitt tirsdag morgen.

Det ble nok en retningsløs dag i Asia, dermed er det liten drahjelp å få fra den regionen i dag. Sørkoreanske KOSPI-indeksen utmerket seg på oppsiden, mens den australske ASX 200 og indiske SENSEX falt noe tilbake. Investorer står overfor en roligere periode med tanke på selskapsrapporteringer og rentemøter, noe som kan føre til økt usikkerhet og markedsvolatilitet.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 86,08 dollar per fat, uendret fra mandagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -1,9 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,7 NOK, 10,57 SEK, 6,88 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster; 11,6 NOK, 11,46 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,59 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,25).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,33 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Den amerikanske dollaren har vært sterk over lengre tid, delvis på grunn av rentedifferanser, men også på grunn av vedvarende geopolitisk usikkerhet. Dette inkluderer konflikter som krigen i Ukraina, konflikten mellom Hamas og Israel, samt spenningene mellom USA og Kina angående teknologi.

Perioder med stor geopolitisk usikkerhet, slik som disse, kan ha betydelige og langvarige effekter på finansmarkedene. Virkningene omfatter økt volatilitet, stigende etterspørsel etter amerikanske dollar og gull, endringer i rentepolitikken til sentralbankene, omfordeling av globale handels- og investeringsstrømmer, samt svingninger i råvarepriser. Med andre ord, geopolitisk usikkerhet kan forme den globale økonomien og finansmarkedene både på kort og lang sikt.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer