Gå til hovedinnhold

Ny ETF-screener hjelper kundene å spare bærekraftig

Vi lanserer nå en helt ny funksjon for bærekraftig sparing i ETFer (børshandlede fond). Det er ikke bare nytt for oss – vi er først ut i Norden med denne funksjonen!

Bærekraft er viktigere enn noen gang. Vi har alle et felles ansvar for vår verden og vår fremtid. Hvordan hver enkelt agerer i bærekraftsspørsmålet er imidlertid forskjellig. For oss som jobber med sparing og investeringer, er fokuset på å forenkle og synliggjøre. Nordnet tilbyr et av markedets bredeste investeringstilbud, med tusenvis av produkter å velge mellom. Da er det selvfølgelig enda viktigere å gjøre det enkelt å velge – og kunne velge bort det man mener skader miljøet og samfunnet. Vi har kommet langt på dette området, tør jeg si.

For ett år siden lanserte vi en helt ny funksjon for bærekraftig sparing i verdipapirfond; En screener med en forhåndsdefinert liste der du enkelt kan spesifisere hvilke uønskede beholdninger som skal ekskluderes. Kategoriene som sparere kan spesifisere er for eksempel alkohol, plantevernmidler, dyretesting og fossilt brensel (kull). Den nyheten ble tatt godt imot av våre kunder. Det er åpenbart at vi deler interessen for bærekraft med våre kunder.

Nå gjør vi det samme – og litt mer – for ETFer. ETF er forkortelse for exchange traded funds, eller børshandlede fond, på norsk. Dette er fond som omsettes på børsen, akkurat som aksjer, og som dermed kan kjøpes og selges på sekundet.

For over 800 børshandlede fond fra en rekke forskjellige fondsselskaper viser vi nå såkalte bærekraftsdata – se eksempel til høyre som viser opplysningene om en tilfeldig valgt ETF. Bærekraftsdataene inkluderer CO2-risiko, muligheten til å velge bort uønskede beholdninger, bærekraftsvurderinger og rangeringer innenfor parametere som miljø, samfunnsansvar og selskapsstyring (ESG). Rangeringen er oppgitt som en absolutt rating, samt relativt til andre ETFer i samme kategori. Jo lavere verdi dess bedre, og viser at fondet har lav risiko på det aktuelle området, for eksempel miljø. Alle data kommer fra Morningstar og deres ESG-analyseselskap Sustainalytics.

Den nye ETF-siden er utelukkende bygget ut fra kundenes ønsker, handlinger og oppførsel. Vi har lyttet til tanker, synspunkter og tilbakemeldinger, samt studert i detalj hva kundene klikker på, hvordan og når – og designet nettsiden ut fra det.

Nå vil vi gjerne høre refleksjonene dine. Kommenter gjerne i feltet under eller i sosiale medier!

Ta en titt selv! Her er link til ETF-siden med nye bærekraftsdata og risikomål.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
30.07.2020 21:33

Du vil høre refleksjonene mine? Vel jeg tenker at det ikke er banebrytende å finne opp en filtreringsmekanisme… Skulle ønske dere jobbet for å beholde lave priser på indeksfond i stedet for å innføre plattformavgift og å bruke penger på en filtreringsmekanisme for etfer…

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.08.2020 11:47

Jeg er uenig i din fremstilling. Til nå har vi som har aktive fond subsidiert dine lave kostnader da den reelle kostnaden for indeksfond er høyere for Nordnet. Det er godt at det endelig blir en mer rettferdig modell i fordelingen av kostnadene! Å koble utvikling og kundevennlige løsninger med plattformavgift er useriøst.

Sist endret 3 år sideniden
Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.08.2020 19:55

Nå blir det billigere for de som tror på at aktive fond klarer å slå indeksen over tid.
Du virker veldig useriøs som påstår at fordi Nordnet har hatt lavere marginer på indeksfond så betyr det at aktive fondskunder subsidierer indeksfond..
Selv om marginene/inntjeningen er lavere på et produkt betyr ikke det at Nordnet ikke har tjent penger på indeksfond kundene.
Si meg, går du rundt på rema 1000 og blir sur på andre kunder fordi de kjøper grønnsaker, som butikken har en lavere profittmargin på? I alle dager…