Gå til hovedinnhold

Nedtur i Asia i natt. Gevinstsikring i fokus

Oppløftende makrotall (import og eksport) fra Kina var ikke nok til å trigge investorene i regionen torsdag, dermed er det heller ikke stor drahjelp å få derfra i dag.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – torsdag 7. desember

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,5%, eller innenfor intervallet [-0,8, -0,2]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:32 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,6 % siden Oslo Børs stengte onsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,4 prosent i snitt i går.
  • Campbell Soup Co (7,1%), Carnival Corp (5,9%), Bath & Body Works Inc (4,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Brown-Forman Corp (-10,4%), First Solar Inc (-6,5%), Old Dominion Freight Line Inc (-5,5%), endte på bunn.

Aksjene på Wall Street steg i tidlig handel onsdag, men falt deretter tilbake før stengetid, uten at det forelå store nyheter. Mange investorer valgte, med andre ord, å sikre gevinster etter flere uker med oppgang. Gitt at vi nærmer oss slutten av 2023, er det naturlig å spekulere på om det blir et klassisk julerally i år eller ikke.

Julerally er et fenomen i aksjemarkedet hvor aksjene ofte opplever en oppgang i desember, noe som historisk har blitt observert i mange aksjemarkeder verden over. Dette kan skyldes flere faktorer, inkludert økt optimisme i forbindelse med høytiden, endringer i skattestrategier, lavere handelsvolum, og tilstrømning av ny kapital fra årsslutningsbonuser.

Selv om det har vært en gjentakende trend, er julerally ikke garantert hvert år, da markedsbevegelser kan påvirkes av en rekke andre variabler. I nyere tid kan globalisering og rask tilgang til finansiell informasjon potensielt redusere effekten av slike sesongbaserte mønstre, men julerally forblir en bemerkelsesverdig og studert del av markedets sykliske atferd.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,6 prosent i snitt torsdag morgen.

Oppløftende makrotall (import og eksport) fra Kina var ikke nok til å trigge investorene i regionen torsdag, dermed er det heller ikke stor drahjelp å få derfra i dag. Det er naturlig å anta at mange lot seg påvirke av gårsdagens nedsalg, eller gevinstsikring, i USA. 2023 ligger for øvrig an til å bli et av de bedre årene i historien, til tross for betydelig renteoppgang og geopolitiske risikofaktorer.

Aksjemarkedets evne til å prestere godt selv under vanskelige forhold kan forklares gjennom flere faktorer: Det er fremtidsrettet og priser ofte inn forventninger til fremtiden fremfor nåværende økonomiske forhold. Diversifisering over ulike sektorer tillater at noen deler av markedet vokser selv når andre sliter. Bedrifters tilpasningsevne og innovasjon i utfordrende tider, sammen med sentralbankenes økonomiske stimulanser, spiller også en sentral rolle.

Videre påvirkes markedet av investorpsykologi og markedssykluser, og den langsiktige veksttrenden i aksjemarkedet, kombinert med globaliseringens fordeler, bidrar til at det kan vise styrke selv i økonomisk usikre tider, slik som i 2023 med sine renteoppganger og geopolitiske utfordringer.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 74,64 dollar per fat, ned -1,4 prosent fra onsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -5,4 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,98 NOK; 10,48 SEK; 6,93 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,8 NOK; 11,28 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,61 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,17).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,14 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen fortsatte å falle onsdag, og handles nå på nivåer sist sett i sommer. For året som helhet er oljeprisen ned 13 prosent. Det er vanskelig å si om den siste tids nedtur dette skyldes en svikt i etterspørselen grunnet vekstproblemer i verdensøkonomien, eller om det er andre faktorer som styrer prisbevegelsene.

Det bratte fallet i spotprisen på olje nylig kan delvis forklares gjennom en kombinasjon av spekulasjon og valutakursendringer. Markedsspekulanter, som reagerer på antagelser om fremtidige markedsforhold og økende risikoaversjon, kan ha bidratt til et raskt salg og dermed et prisfall. Samtidig kan en sterkere amerikansk dollar ha gjort olje dyrere for kjøpere i andre valutaer, ytterligere reduserende etterspørsel og pressende priser ned.

Denne samspillende effekten av spekulasjon og valutakursbevegelser forsterker volatiliteten i oljeprisen, noe som illustrerer hvordan finansmarkeder og globale økonomiske faktorer intrikat påvirker råvarepriser.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer