Gå til hovedinnhold

Markedstiming – kjøpe nå eller vente?

Pengene er på kontoen og du må ta en beslutning, skal jeg investere alt med én gang, gå gradvis inn i markedet eller forsøke å time markedet?

En av de største beslutningene (utover hva du skal investere i) er om du skal investere alt nå, eller gå gradvis inn i markedet. Det kan vise seg at det viktigste er å komme i gang.

Se for deg at du har et beløp som skal investeres hvert år de neste 20 årene.

Pengene er på kontoen og du må ta en beslutning, skal jeg investere alt med én gang, gå gradvis inn i markedet eller forsøke å time markedet?

En rekke studier har vist at med en langsiktig horisont er det fornuftig å investere mest mulig, så tidlig som mulig. Timing av markedet er krevende og før man har tenkt seg om har markedet fortsatt oppover, og du blir stående på sidelinjen. Samtidig faller verdien av dine bankinnskudd i en verden med høy inflasjon.

En studie gjennomført av Charles Schwab* (basert på historikk for S&P500 i perioden 2000-2020) sammenlignet fem ulike strategier for å finne den best mulige måten å investere $2000 årlig i en periode på 20 år.

Sluttresultatet av følgende 5 fremgangsmåter ble målt opp mot hverandre:

  1. Perfekt markedstiming ved å investere $2,000 hvert år på det laveste nivået i løpet av året
  2. Investere $2,000 hvert år på årets første handelsdag
  3. Dele opp beløpet og investere i starten av hver måned
  4. Verst tenkelig markedstiming ved å investere $2,000 hvert år på det høyeste nivået
  5. Beholde beløpet i kontanter

Ikke overaskende resulterte strategien med perfekt markedstiming med den høyeste sluttsummen. Ikke langt bak var den nest beste strategien å investere alt så tidlig som mulig på årets første handelsdag, tett etterfulgt av strategien med månedlig sparing. Selv strategi 4 med uheldig investeringstidspunkt havner ikke langt bak, og betydelig bedre enn strategi 5 som ikke er investert i det hele tatt.

Å time markedet perfekt, hvert år i 20 år, er nærmest umulig og dermed ikke en strategi man kan følge. Selv om du hadde klart å time markedet perfekt viste studien at man kun kommer 11% bedre ut enn med strategi 2 og 3.

Konklusjonen fra studiet er krystallklar:

  1. Ettersom det er umulig å spå det perfekte tidspunktet å investere på vil det lønne seg å investere hele beløpet, så tidlig som mulig.
  2. Langsiktig er det nesten alltid bedre å investere i aksjemarkedet, selv med den verst tenkelige markedstimingen, enn å ikke investere i det hele tatt.
  3. En månedlig spareavtale er en god løsning dersom du vil spare en andel av månedlig inntekt, eller ikke har tålmodigheten til å sitte i ro gjennom kortsiktige svingninger.

*Kilde:https://www.schwab.com/learn/story/does-market-timing-work

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer