Korona, børs & fond – les svarene fra chatten med våre økonomer

Chat-eventet er nå ferdig. Utrolig kult med så mange interessante spørsmål. Pågangen har vært over all forventning. Økonomene våre jobber med å besvare spørsmålene deres, men det vil ta litt tid før de kommer gjennom hele listen.

Den siste måneden har verdens aksjemarkeder vært preget av stor usikkerhet. Land, selskaper og privatpersoner er alle usikre på hvordan spredningen av koronaviruset kommer til å påvirke økonomien.

Vi får daglig spørsmål fra våre kunder som lurer på hva de skal gjøre med sparingen sin. Det store spørsmålet – skal man ta grep nå, og gjøre endringer i porteføljen?… eller sitte stille i båten? På fredag (20. mars) fra kl 10:00 – 12:00, svarer spareøkonom, Bjørn Erik Sættem, og spare- og investeringscoach, Stian Andersen, på de spørsmålene du måtte ha. Du kan allerede nå legge inn i kommentarfeltet nedenfor, men spørsmålene vil ikke bli besvart før fredag når chat-eventet går live.

Nordnet: Sparecoach, Stian Andersen & spareøkonom, Bjørn Erik Sættem

Shareville kan du se hva spareøkonomen vår velger å gjøre med sin langsiktige sparing. Spareøkonom – Sharevilleportefølje

Vi holder deg også oppdatert på hva som skjer i markedet på i vår podcast #pengepodden, og i markedspuls-videoer.

Vi vet at det er mange som lurer på det samme. Det er derfor fint hvis du kan se over de tidligere kommentarene før du stiller spørsmålet ditt, slik at vi unngår for mye repetisjon.

PS! Her gis det ingen råd om kjøp eller slag. Dette er kun ment som informasjon og inspirasjon.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

175 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Terje
Terje
18.03.2020 16:04

Hei!
Jeg startet med min pensjonsparing i 2019 og har fått en brutal start. Bør jeg selge nå, få fradrag, og «starte på nytt»?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Terje
20.03.2020 12:02

Hei Terje. Du skriver ikke hvor gammel du er, men det er uansett bra at du har startet pensjonssparing! Timingen var muligens uheldig, men jeg vil faktisk hevde at timingen er god – såfremt du har startet en spareavtale – og ikke gått inn med et stort engangsinnskudd på topp. Faller kursene videre, vil du oppleve å få flere fondsandeler for de månedlige innskuddene dine. Stiger markedet raskt, er du allerede inne med en del av pengene. Så fortsett pensjonssparingen din, og gled deg over lavere priser på fondsandelene. Skatteeffekten er neglisjerbar i det lange bildet. Time in the market… Les mer »

Arild
Arild
19.03.2020 13:15

Hei
Jeg ser at den norske kronen faller kraftig mot US dollar. Kan jeg konvertere kontoen jeg har hos Nordnet i norske kroner til en dollar-konto?

Sondre
Sondre
19.03.2020 13:16

Hei. Jeg lurer på om det er lurt å valutasikre fond nå siden kronekursen har kollapset.

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Sondre
20.03.2020 11:57

Hei Sondre. Vi får den del spørsmål fra kunder om det er smart å valutasikre fond nå som kronen er rekordsvak. Det er selvsagt ingen som vet hvor kronekursen vil gå fremover, men de fleste valutaanalytikere mener at de ekstremt lave nivåene vi ser på NOK i mars måned er midlertidige. Argumentet er at virusspredningen etter hvert vil komme under kontroll, og da vil den økonomiske aktiviteten komme tilbake. Da vil oljeprisen stige, og da vil kronen styrke seg. At Norges Bank har varslet støttekjøp vil også være positivt for kronekursen. Når det er sagt: En del mener at kronekursen… Les mer »

Markus
Markus
19.03.2020 13:16

Hva tenker dere utviklingen til AkerBP kommer til å bli framover? Hvilket tidsrom er det snakk om før det eventuelt blir en grei stigning?

Hanna
Hanna
19.03.2020 13:18

Hei! Jeg er 42 år og gift. Vi ble ferdig med huslånet snart et år siden og siden har vi spart i indexfond hver måned. Er det lurt å fortsette med det nå eller vente litt?

Atvv
Atvv
19.03.2020 13:20

Jeg har i det siste kjøpt amerikanske fond. Hva er forskjellen på lokal valuta, og kjøpt valuta. Kommer det som tap når jeg selger siden krona har tapt seg så mye. Altså må oppgangen spise opp nedgangen i krona først før man får en reel oppgang.

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Atvv
20.03.2020 11:52

Hei Atvv. Kollapsen i kronekursen fungerer som en støtpute på kursfallene i internasjonale fond. Grovt sett har kronesvekkelsen halvert aksjetapet ditt siden nyttår. Dersom kronen skulle styrke seg igjen, vil du få et tilsvarende valutatap – i tillegg til avkastnignen på aksjefondet ditt i lokal valuta. Et eksempel: KLP AksjeGlobal Indeks finnes både i en «vanlig» klasse som ikke er valutasikret (V), samt en valutasikret klasse (IV). Hittil i år (1.1..20.3) er har det vanlige globalfondet falt med 9 % i NOK. Det valutasikrede fondet har falt med 30 %! Siste fem år er også forskjellen dramatisk: Pluss 7 %… Les mer »

LouisL
LouisL
19.03.2020 13:20

Kan aksjemarkedet stige vesentlig som en helhet, i dager/uker, selv om det er iverksatt tiltak som er hard og svekker økonmien?
Altså kan økonomien slite og være nedadgående samtidig som aksjemarkedet som en helhet stiger?

Hva er de største indikatorene dere ser som vil bringe aksjemarkedet opp igjen?

Hvor lenge ser dere for dere at hovedindeksene vil være totalt sett nedadgående?

Tror dere at det kan bli mye verre?

Spørsmålene gjelder for Norge, Europa og USA.

Aksjetips når de lysere tider kommer?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  LouisL
20.03.2020 11:46

Ingen vet hvor aksjemarkedet vil gå på kort sikt, og om bunnen er nær eller ei. Det vi vet, er at aksjemarkedet på lang sikt vokser i takt med av verdensøkonomien vokser. Man kan være temmelig sikker på at en innskudd i et bredt globalt aksjefond i dag vil slå banksparing på 5 til 10 års sikt. Men det gis ingen garantier i aksjemarkedet. Det er viktig å huske på at aksjemarkedet er en såkalt «ledende indikator», som betyr at aksjekursene normalt vil begynne å stige fra bunnivåene før krisen er helt over. Når de ulike land har fått kontroll… Les mer »

Geir
Geir
19.03.2020 13:23

Tanker om å kjøpe amerikanske aksjer nå som USD er så sterk mot kronen? Bør man avvente?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Geir
20.03.2020 11:43

Hei Geir. Det er selvsagt ingen som vet hvor kronekursen vil gå fremover, men de fleste valutaanalytikere mener at de ekstremt lave nivåene vi ser på NOK i mars måned er midlertidige. Argumentet er at virusspredningen etter hvert vil komme under kontroll, og da vil den økonomiske aktiviteten komme tilbake. Da vil oljeprisen stige, og da vil kronen styrke seg. At Norges Bank har varslet støttekjøp vil også være positivt for kronekursen. Når det er sagt: En del mener at kronekursen ikke skal tilbake på «gamle» sterke nivåer, som den var på 3-5 år siden. Norsk eksportrettet næringsliv trenger en… Les mer »

Maja
Maja
19.03.2020 13:24

Hei! Jeg har aldri spart i fond før, men vurderer å benytte meg av denne nedturen for å kjøpe meg inn. Hvilken type fond (evt. konkret tips om spesifikt fond) bør jeg velge? Er nå et godt tidspunkt eller bør jeg vente litt til?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Maja
20.03.2020 11:41

Hei Maja. Nå er et veldig godt tidspunkt for å starte en månedlig spareavtale i et aksjefond. Det månedlige beløpet må tilpasses din privatøkonomi, alt fra 100 kroner måneden til noen tusen kroner. Faller kursene videre, vil du oppleve å få flere fondsandeler for innskuddene dine. Stiger markedet raskt, er du allerede inne med en del av pengene. Utvalget av fond er stort. Nordnet har mer enn 800 verdipapirfond på plattformen. Skal du spare langsiktig, bør du fortrinnsvis velge aksjefond fremfor rentefond eller kombinasjonsfond. Er du lite interessert i fond, og bare skal ha ett aksjefond, anbefaler jeg et globalt… Les mer »

Eilif
Eilif
19.03.2020 13:26

Eilif. Halo. Har veldig mye investert i globale indeksfond. Har vert med på nedturer før å har ingen planer om å selge meg ned No. Eg lurer på hvor langt kan det gå ned? Og er det oppe på samme nivå om 8-10 år? Vet det er umulig å svare på men eg trenger litt posetive tilbakemeldinger No når Ragnar rokken har startet😊

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Eilif
20.03.2020 11:36

Hei Eilif. Ingen vet hvor aksjemarkedet vil gå på kort sikt, og om bunnen er nær eller ei. Det vi vet, er at aksjemarkedet på lang sikt vokser i takt med av verdensøkonomien vokser. Man kan være temmelig sikker på at en innskudd i et bredt globalt aksjefond i dag vil slå banksparing på 5 til 10 års sikt. Men det gis ingen garantier i aksjemarkedet. Hvor langt kan aksjemarkedet falle? Under finanskrisen falt verdens børser med mellom 50 og 60 % fra topp til bunn, og det tok 3 til 5 år før kursene var oppe på de gamle… Les mer »

Reza Mahootchi
Reza Mahootchi
19.03.2020 13:29

Hei, Er det lurt å kjøpe Norwegian aksjer nå som er så billig? Reza

Daniel
Daniel
19.03.2020 13:31

Hei.
Jeg ser at verdien i det vi kalte “superfondet” har gått ned den siste tiden. Tenker du at nå som børsene og aksjene har gått drastisk ned er tiden for å kjøpe mer? Verdens økonomi må jo gjerne gå fremover og verdiskaping vil skje, men har dette fondet riktig investeringer med tanke på framtiden og den usikkerhet det innebærer?
Eller bør jeg rett og slett investere i en mer framtids rettet fond?

Mvh Daniel

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Daniel
20.03.2020 11:32

Hei Daniel. Nordnet Superfondet Norge har nylig byttet navn til Nordnet Indeksfond Norge. Her er en ganske fersk om tale av superfondet fra Dine Penger. https://www.nordnet.no/blogg/dine-penger-omtaler-superfondet-reklamefondet/
Merk at Oslo Børs utgjør kun ca 0,3 % av verdens børsverdier. Du bør definitivt eie flere aksjefond, dersom du kun eier dette. Spe på med et globalt fond, gjerne et indeksfond. Tror du at fremtidsrettede fond innenfor e eks fornybar energi, IT etc er tingen, kan du også spupplere med noen slike.
Lykke til!
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom