Gå til hovedinnhold

Korona, børs & fond – les svarene fra chatten med våre økonomer

Chat-eventet er nå ferdig. Utrolig kult med så mange interessante spørsmål. Pågangen har vært over all forventning. Økonomene våre jobber med å besvare spørsmålene deres, men det vil ta litt tid før de kommer gjennom hele listen.

Den siste måneden har verdens aksjemarkeder vært preget av stor usikkerhet. Land, selskaper og privatpersoner er alle usikre på hvordan spredningen av koronaviruset kommer til å påvirke økonomien.

Vi får daglig spørsmål fra våre kunder som lurer på hva de skal gjøre med sparingen sin. Det store spørsmålet – skal man ta grep nå, og gjøre endringer i porteføljen?… eller sitte stille i båten? På fredag (20. mars) fra kl 10:00 – 12:00, svarer spareøkonom, Bjørn Erik Sættem, og spare- og investeringscoach, Stian Andersen, på de spørsmålene du måtte ha. Du kan allerede nå legge inn i kommentarfeltet nedenfor, men spørsmålene vil ikke bli besvart før fredag når chat-eventet går live.

Nordnet: Sparecoach, Stian Andersen & spareøkonom, Bjørn Erik Sættem

Shareville kan du se hva spareøkonomen vår velger å gjøre med sin langsiktige sparing. Spareøkonom – Sharevilleportefølje

Vi holder deg også oppdatert på hva som skjer i markedet på i vår podcast #pengepodden, og i markedspuls-videoer.

Vi vet at det er mange som lurer på det samme. Det er derfor fint hvis du kan se over de tidligere kommentarene før du stiller spørsmålet ditt, slik at vi unngår for mye repetisjon.

PS! Her gis det ingen råd om kjøp eller slag. Dette er kun ment som informasjon og inspirasjon.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

175 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.03.2020 13:20

Tusen takk til alle som har sendt inn spørsmål! Våre økonomer besvarer disse etter beste evne. Det har kommet inn utrolig mange spørsmål, du må derfor regne med noe svartid. På linjen rett ovenfor kan du sortere etter «eldste» spørsmål. Da kan du se hva andre lurer på i disse tider, og hva våre økonomer har svart 🙂

Gjest
Gjest
20.03.2020 11:56

Jeg gikk ut av DnB global indeks for ca en uke siden. Dette medførte god gevinst uten å være med ned ca 30% ekstra. Jeg er overrasket over at de fleste meglere anbefaler å sitte . Er dette rådet gitt for å overselge i disse tider?
Føler at jeg nå sitter med cash som kan gi gode muligheter.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.03.2020 13:46

Hei Arne. Jeg tror ikke finansbransjen gir råd til langsiktige sparere om å “sitte stille i båten” fordi de vil “mele” sin egen kake. Jeg tror rådet gis som en følge av at de fleste som forsøker å time markedet taper på det. Men det er noen som klarer det – og denne gangen var det deg. Så får vi se om du klarer del 2 av timingen: Å kjøpe deg inn igjen før kursene er over nivået du solgte på. For en liten måned siden skrev jeg et blogginnlegg om spareråd når børsen stuper. Her forsøker jeg å nyansere… Les mer »

Gjest
Gjest
20.03.2020 11:50

Hei.frontlein aksje .høye rater +++.korfor blir det ikkje noe serlig oppgang i aksjen??.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.03.2020 13:49

Hei Oddvar. Jeg er ingen aksjeekspert – til forskjell fra mikne kolleger Mads og Roger. Men jeg kan si så mye at Frontline er en av få aksjer som ikke har falt på Oslo Børs den siste måneden. Og det skyldes rateoppgangen på skip. Markedet tror nok at rateoppgangen er midlertidig. Derfor stiger ikke aksjekursen i Frontline enda mer.
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
20.03.2020 11:43

Hvordan er åpningstiden for handel i BULL og BEAR sertifikater? Dersom man kjøper BULL S&P 500, kan kan kjøpe og selge disse innenfor S&P 500 åpningstider eller følger de åpningstidene på Oslo børs?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.03.2020 07:41

Hei Jørgen,
De Norske Bull&Bear som handles i NOK, handles på Oslo Børs i åpningstiden . Gjennom dagen følger S&P-sertifikatene S&P-futuren,
Norske Mini futures og de utenlandske Nordnet-Markets produktene handles på Nasdaq og du kan se åpningstidene her: http://www.nasdaqomxnordic.com/tradinghours Hilsen Stian Andersen Spare- og investeringscoach

Gjest
Gjest
20.03.2020 11:24

Hei!

Har nå 300k på BSU2-konto. Grunnet dagens markedssituasjon tenker jeg nå å heller sette disse pengene i globale aksjefond. Planen er i utgangspunktet å sette 15k i uka over 20 uker. Tidshorisonten for sparingen er minst 10 år. Hvordan ville dere skutt inn disse pengene?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.03.2020 13:53

Hei Student. Aller først: Dersom du har behov for disse BSU-pengene til boligkjøp på 1-2-3 års sikt, ville jeg vært forsiktikg med å kjøpe aksjefond for dem. Men du skriver at du har minst 10 års horisont, så da høres det mer fornuftig ut. Jeg er enig i at en gradvis innfasing er fornuftig. Faller kursene videre, vil du oppleve å få flere fondsandeler for innskuddene dine. Stiger markedet raskt, er du allerede inne med en del av pengene. Når det gjelder hyppighet og størrelse på innskudd er det ikke noe fasitsvar. Dersom du forventer en rask opphenting bør du… Les mer »

Gjest
Gjest
20.03.2020 11:17

Hvordan vurderer dere eiendomsmarkedet fremover? Tenker på fond i markedet i norden.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.03.2020 14:02

Hei Sol. De nordiske eiendomsfondene, som Odin Eiendom, har falt mer enn nordiske aksjer generalt den siste måneden. Men de samme fondene hadde også steget betyfdelig mer i forkant, og da er det også naturlig at fallhøyden er større. Når det er sagt er jeg overrasket om at en defensiv sektor som eiendom har falt betydelig mer enn indeksen den siste måneden. Jeg skal sjekke med en av eiendomsfond-forvalterne om de har noen god forklaring på det ekstraordnært store fallet. HEr er for øvrig en relativt fersk podcast med forvalteren i Odin EIendom: https://www.nordnet.no/blogg/pengepodden-odin-eiendom-hvordan-skape-gull-av-murstein/?autoplay=1 Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
20.03.2020 11:00

Ved innskudd på vanlig bankkonto kan man jo ved inngang til nytt år umiddelbart se effekten av tillagte renteinntekter. Når det kommer til aksjefond, innlemmes renters rente-effekten i avkastningen på samme måte som forvaltningskostnader, årlig avgift og utbytte? Altså at det løpende justeres for?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.03.2020 07:47

Hei Mathias,
I aksjefond vil både kostnader, avkasning, evt. utbytter etc. bakes inn daglig når dagens kurs settes. Altså alt justeres løpende.
Hilsen Spare- og investeringscoach Stian Andersen

Gjest
Gjest
20.03.2020 10:56

Hei. chat-eventet er live. Du kan stille spørsmål til våre økonomer her.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.03.2020 11:32

Ser ikke mye live ut…

Gjest
Gjest
20.03.2020 10:53

Hei Tonje,

Dette er chat-funksjonen vi bruker i dag. Du har muligheten til å skrive til våre økonomer så vil de svare på spørsmålene dine her.

Gjest
Gjest
20.03.2020 10:50

Jeg har lenge tenkt på å investere i globalt index fond. Bør dette gjøres nå, eller bør jeg vente til det er mer stabilt?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.03.2020 14:04

Det er ikke noe fasitsvar her, fordi ingen vet hvor aksjemarkedet skal på kort sikt. Det vi vet er at aksjekursene svinger ekstremt mye for tiden, og at risikoen er ekstremt høy. Det jeg kan si er at en månedlig spareavtalei et aksjefond (f eks et globalt indeksfond) reduserer risikoen (både nedsiden og oppsiden) i sparingen. Faller kursene videre, vil du oppleve å få flere fondsandeler for innskuddene dine. Stiger markedet raskt, er du allerede inne med en del av pengene. Om du setter inn 100 000 kroner i dag kan du oppleve at de pengene er verdt 70.000-80.000 kroner… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.03.2020 18:50

Tusen takk for svar! Mvh

Gjest
Gjest
20.03.2020 10:39

Dette høres svært usannsynlig ut. Spredningen i dag er nok mye større enn det som er registrert, og dermed er dødlighetsraten mindre. Mange vil bli friske og immune, og vil ikke lenger være smittebærere. Viruset vil dermed etter hvert dø ut. Det kommer bare an på hvor lang tid det tar, og om vi klarer å holde antallet som trenger intensivbehandling under antall liggeplasser. Men det er klart det er fortsatt mye usikkerhet. 2,2 mil av 5 er også en vanvittig høy prosent (44%), så jeg skjønner ikke hvordan noen klarer å regne seg frem til dette basert på det… Les mer »

Gjest
Gjest
20.03.2020 10:20

Har egentlig lyst til å kjøpe noen poster fra US market, index som SPY, og noen enkelt equities, men med NOK/USD føler som jeg utsetter meg til 2 dimensjonelt investering. i.e. valuta endringer kan kansellere ut kurs gevinst. Tanker om det eller måte å beskytte seg her?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.03.2020 14:12

Hei Andrew. Det er selvsagt ingen som vet hvor kronekursen vil gå fremover, men de fleste valutaanalytikere mener at de ekstremt lave nivåene vi ser på NOK i mars måned er midlertidige. Argumentet er at virusspredningen etter hvert vil komme under kontroll, og da vil den økonomiske aktiviteten komme tilbake. Da vil oljeprisen stige, og da vil kronen styrke seg. At Norges Bank har varslet støttekjøp vil også være positivt for kronekursen. Når det er sagt: En del mener at kronekursen ikke skal tilbake på «gamle» sterke nivåer, som den var på 3-5 år siden. Norsk eksportrettet næringsliv trenger en… Les mer »

Gjest
Gjest
20.03.2020 10:16

Jeg sitter i en cash position og vurderer å gå inn i markedet med en cost averaging, men noe akslerert. i.e. istedenofr 1/mnd del opp ukentlig over 10-12 uker. Tanker om det?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.03.2020 14:15

Hei Andrew. Det er ikke noe fasitsvar her, fordi ingen vet hvor aksjemarkedet skal på kort sikt. Det vi vet er at aksjekursene svinger ekstremt mye for tiden, og at risikoen er ekstremt høy.

Når det gjelder hyppighet og størrelse på innskudd er det ikke noe fasitsvar. Dersom du forventer en rask opphenting bør du selvsagt fase pengene raskt inn, og motsatt.
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom