Gå til hovedinnhold

Kan styreledere på børsen lære av Liverpool?

Å være medlem av et styre er en meget viktig jobb. Som styremedlem sitter man som øverste organ i en bedrift og dikterer i stor grad hva bedriften skal gjøre fremover for oppnå nye mål om verdiskapning. Det er også lett å dra paralleller til fotballens verden, der vi i stor grad ser samme utvikling.

Gjennom media får vi ofte inntrykk av at det er andre enn styret som er gjenstand for oppmerksomhet for en bedrift. Skjer det noe ekstraordinært i et selskap eller en fotballklubb, står toppsjefen frem i offentligheten for å forklare hva som er skjedd.

Hva er så styrets oppgaver?
I følge aksjeloven er styrets ansvarsområder og oppgaver klart definert. Styret er selskapets øverste ledd og har som oppgave å utvikle selskapet videre. Dette gjøres i form av å vedta videre strategi, men også kortsiktige taktiske grep. Her kan man nevne kostnadsbesparelser i et vanskelig marked, eller ansettelse av ny toppsjef.

Det er nettopp i dårlige tider at styret har sine tøffeste dager på jobb. Ved en svak resultatutvikling i selskapet vil styret måtte vurdere veien videre. Det vanligste grepet et styre gjør, er da å bytte ut toppsjefen i selskapet. Dette kjenner vi igjen fra fotballens verden. Gjør en klubb det dårlig over tid, er styret raskt ute med å sparke treneren. Dette har kanskje effekt på kort sikt, men vi så på slutten av sesongen til Manchester United at det nødvendigvis ikke var det som skulle til for å få United opp til å bli et topplag igjen. Slik er det også i selskapsverden, prinsippene er relativt like. Skal en bedrift eller fotballklubb fortsette å være verdiskapende, trenger man en godt forankret langsiktig strategi.

Liverpool og Microsoft – to eksempler på godt strategisk arbeid

Jeg har ingen spesielle knytninger til engelsk fotball, ei heller til Microsoft som selskap. Det jeg derimot lar meg inspirere av, er deres ledere. Etter at Jürgen Klopp og Satya Nadella ble ansatt i henholdsvis Liverpool og Microsoft har både tabellplassering og aksjekurs pekt oppover. Resultatene kan i stor grad tilskrives de respektive lederne, men det er også blitt gjort et meget godt styrearbeid for å få disse nøkkelpersonene på plass.

At styre har en langsiktig strategisk plan, har i disse tilfellene vært essensielle for de to toppledernes suksess. Hvis vi begynner med Microsoft, var det mange som sådde tvil om selskapet tilbake i 2014. Man så ingen innovasjon og markedet fryktet at både operativsystemet og Microsoft Office pakken sto for fall. Styret i Microsoft hadde sett at den unge lovende Satya Nadella hadde store visjoner for selskapet, og ga han tillitt. I dag ser vi at Microsoft har forandret sin strategi fra å være en lisens-selger til å bli en skybasert abonnement tilbyder, og inntekter og aksjekurs har siden kun pekt en vei. Her har selvsagt Nadella en stor del av æren, men dette hadde igjen ikke skjedd om styret ikke hadde en klar strategisk visjon for selskapet.

Det samme kan forklares i Jürgen Klopp og Liverpools tilfelle. Tilbake i 2014 var ikke Liverpool et spesielt godt lag. Det var stor misnøye blant tilhengere og resten av fotballverden, og man savnet gamle storhetstider på 70-tallet. Dette måtte styre gjøre noe med. Med ansettelsen til Klopp ble det også ansatt et team med teknologer. Disse har ikke nødvendigvis fotball kompetanse, men de analyserer hvert eneste spark på ballen. Dette har hjulpet Liverpool til å kunne forutse og utvikle sitt spill til neste nivå. Dette er mye av grunnen til at Liverpool vant den gjeveste europeiske fotballturningen tidligere i juni.

Vi lever i en verden som forandrer seg til stadighet. Digital distrupsjon påvirker alle bransjers forretningsmodeller og strategi.

Men den aller viktigste innsatsfaktoren er fortsatt mennesker.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.08.2019 10:25

Du bommer ganske bra når du sier Liverpool ikke var et godt lag tilbake i 2014. Liverpool kom på 2-plass i 2013/2014-sesongen, kun to poeng bak Manchester City. Men du har rett i at ansettelsen av Klopp har løftet klubben tilbake til gamle storheter 🙂

For mer info, sjekk ut: https://en.wikipedia.org/wiki/2013%E2%80%9314_Liverpool_F.C._season

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.08.2019 10:31

Hei Absolutt, men de fleste i og rundt Liverpool var vel ikke særlig fornøyd med Rogers såvidt meg bekjent. Uansett så var det litt for å illustrere et poeng at Liverpool med og uten Klopp er to forskjellige ting:) Nå er de kanskje et av verdens beste lag også i måten de spiller fotball på, det var de ikke i 2014:)

Gjest
Gjest
29.07.2019 14:03

Takk for det Erlend, hyggelig å høre! Dette er absolutt interessant og noe jeg gjerne kunne tenke meg å få til selv. Så jeg legger det til i listen og håper jeg får invitert en leder for en idrettsklubb en dag:=)

Gjest
Gjest
17.07.2019 23:52

Wow, dette var bra Mads. Fint å nyansere aksjemarkedet opp mot noe mannen på gata forstår. Kudos til deg. Jeg kunne gjerne tenkt meg en pod der en erfaren styremedlem/leder forteller litt om hva skiller gode/dårlige styrer? Hvprdan er egeninteressen til styret? Et annet case, er jo RBK. Koteng er styrets leder. Han er en av Trondheims største eiendomsbesittere. En del av dagene hans går med på å styre en fotballklubb. Han kan ikke noe om fotball. Gir det mening? Bør styrets leder kjenne til kjernevirksomheten til selskapet/organisasjonen? Mye spennende en kan snakke om.