Gå til hovedinnhold

Jubel på Wall Street etter svake jobbtall og kraftig oljeprisfall

Svake jobbtall påvirket investorene på Wall Street onsdag. ADP-tallene, som oppsummerer antall jobber skapt i privat sektor måned for måned, kom inn betydelig svakere enn forventet

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – torsdag 5. oktober

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:18 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 1 % siden Oslo Børs stengte onsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,7 prosent i snitt i går.
    • Tesla Inc (5,9%), Marketaxess Holdings Inc (4,2%), Solaredge Technologies Inc (4,2%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
      • Devon Energy Corp (-5,2%), Marathon Oil Corp (-5%), SLB (-4,7%), endte på bunn.

Tesla Inc., som leder innen elektrisk mobilitet og fornybar energi, symboliserer innovasjon og fremtiden for transport. Dens innflytelse strekker seg langt utover bilindustrien, og den er et nøkkelselskap å overvåke i takt med skiftet mot bærekraftige energiløsninger.

På den annen side representerer Devon Energy Corp, et prominent olje- og gasselskap, den tradisjonelle energisektoren som er avgjørende for verdensøkonomien. Med globalt fokus på klimaendringer og overgang til fornybar energi, gir Devon innsikt i hvordan konvensjonelle energiselskaper navigerer i et skiftende landskap. Sammen gir disse to selskapene en balansert forståelse av energimarkedets nåværende tilstand og dets fremtid.

Svake jobbtall påvirket investorene på Wall Street onsdag. ADP-tallene, som oppsummerer antall jobber skapt i privat sektor måned for måned, kom inn betydelig svakere enn forventet i august. Svake jobbtall kan være positivt nytt i perioder med høy inflasjon.

Interessant nok kan slike svake jobbtall i perioder med høy inflasjon betraktes som et positivt signal. Dette skyldes at svake tall kan indikere en naturlig nedbremsing av økonomien, som kan redusere behovet for aggressive renteøkninger fra sentralbankens side – et tiltak som ofte iverksettes for å bekjempe høy inflasjon.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,9 prosent i snitt torsdag morgen.

De asiatiske investorene lot seg inspirere av onsdagens opptur på Wall Street. De fleste børsindeksene i regionen ligger fortsatt ned for året. Likevel kan mye endre seg i aksjemarkedet på kort tid. Historisk sett har 4. kvartal ofte vært det sterkeste i året, og ettersom det nettopp har startet, vil det være interessant å se om denne trenden fortsetter. Asiatiske markeder har en historisk tendens til å reagere på bevegelser i vestlige økonomier som USA, spesielt ved markante svingninger, på grunn av den tette økonomiske sammenkoblingen og handelsforbindelsene.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 86,34 dollar per fat, ned -1,9 prosent fra onsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,8 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,97 NOK, 11,04 SEK, 7,08 DKK og 0,95 EUR, mens 1 EUR koster; 11,5 NOK, 11,61 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 5,03 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,72).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,33 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Etterspørselen etter bensin falt markant i USA i forrige uke, ifølge tall fra det amerikanske energidepartementet. Samtidig signaliserte Russland under gårsdagens OPEC+-toppmøte at de vurderer å øke produksjonen igjen, etter å ha holdt denne tilbake i en lengre periode. Denne kombinasjonen førte til et kraftig fall i oljeprisen i går.

Oljeprisene er sterkt påvirket av tilbud og etterspørsel. Når etterspørselen etter bensin i USA, en betydelig forbruker, viser en markant nedgang, som bekreftet av det amerikanske energidepartementet, kombinert med signaler fra Russland, en av verdens ledende oljeprodusenter, om potensiell økning i produksjonen, skaper dette en ubalanse med overskudd av olje i markedet. Dette overskuddet, gitt historiske trender, fører ofte til lavere priser, noe som forklarer det kraftige fallet i oljeprisen som ble observert.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer