Gå til hovedinnhold

Intervju med Frode Hagen om Nordeas nye ETNer

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Vi i Nordnet ser en sterk økende trend med handel i børsnoterte tradingprodukter. Vi opplever at mange av kundene våre søker etter produkter der de enkelt kan eksponere seg mot ulike indekser og oljeprisen. I den forbindelse tok jeg en prat med Frode Hagen, Chief Analyst i Nordea Markets og stilte han en del spørsmål rundt lanseringen av Nordeas nye LONG-produkter som nå er tilgjengelige på Oslo Børs og Nordnet. De nye LONG-produktene egner seg også i større grad for langsiktige investorer, ettersom de ikke har innbygget gearing, men går 1 – 1 mot underliggende.

Det har blitt økende interesse for ETFer og ETNer, fond og tradingprodukter som handles på børs. Hva er grunnen til dette og kan du si litt om veksten?

Interessen for børsnoterte produkter har aldri vært større i Norge. I mars var det for tredje måned på rad ny omsetningsrekord av Exchange Traded Notes (ETNer) på Oslo Børs. Eksempelvis var omsetningen i mars 2016 mer enn dobbelt så høy som for samme måned i 2015. Særlig har omsetningsøkningen vært stor i Bull & Bear produkter med 2-5 ganger daglig gearing.

Kilde: Oslo Børs

Dere i Nordea Markets har nettopp lansert nye produkter på Oslo Børs, kan du fortelle litt om disse?

LONG er navnet på den nye produktfamilien til Nordea. Bull & Bear passer for de kortsiktige kundene med klare markedssyn og som ønsker gearing. LONG passer kunder med noe lengre horisont og kunder som ikke ønsker gearing. Foreløpig har vi lansert 5 LONG, hvorav tre koblet til utenlandske aksjeindekser og to koblet til råvarer.

Hvilke underliggende markeder har dere lansert og kan du fortelle litt mer om produktene?

LONG følger indeks- eller råvareutviklingen og handles i realtid. Produktene er børsnoterte på Oslo Børs og handles på samme måte som en aksje. De tre aksjeindeksene vi har lansert er Euro Stoxx 50, DAX og S&P 500 på henholdsvis europeiske, tyske og amerikanske aksjer. I tillegg har vi lansert LONG BRENT ND og LONG GULL ND, som følger de nærmeste futures-kontraktene på henholdsvis Brent olje og gullprisen.

En ETN er et verdipapir utstedt av en bank. Nordea er den klart største utstederen av slike produkter i Norden.

Hva er bakgrunnen for at dere lanserer indeksnære produkter?

Ved å følge indekser som underliggende, så skjer det ingen aktiv forvaltning i produktene. Dette gjør at administrasjonsavgiftene i produktene blir lave. Den årlige administrasjonsavgiften på LONG er 0,59 %. Ved å benytte store likvide aksjeindekser og råvarer som underliggende så betyr det at Nordea som market maker kan stille gode priser, det vil si små forskjeller mellom kjøps- og salgspris (spread) på børs. 

Hvordan har interessen vært for å handle oljeprisen?

De klart mest omsatte ETNene på Oslo Børs de siste månedene har vært våre BULL BRENT X3 og BEAR BRENT X3. Generelt er det stor interesse for oljeprodukter i Norge, og omsetningen stiger ofte i perioder med høy volatilitet.

Hva slags investorer passer disse produktene for?

LONG passer kunder som ønsker indeksprodukter uten gearing, og som ikke vil betale for aktiv forvaltning i produktene. Fordi produktene handles på børs til realtidskuser, så kan særlig produktene med aksjeindekser som underliggende passe til både kortsiktig posisjonering eller som en del av langsiktig sparing. Typisk handles produktene via nettbanken eller nettmeglere som Nordnet.

Er det spesielle forhold som investorer bør vite om de nye LONG-produktene?

Et viktig poeng er at kursutviklingen til ETNer ikke avhenger av omsetningen i produktene, men av omsetningen og kursutviklingen til underliggende.  Om du for eksempel skal handle LONG DAX ND, så stiller Nordea kjøps – og salgskurser basert på utviklingen i underliggende. Du er derfor ikke avhengig av at en annen kunde skal selge produktet når du kjøper. 

Ellers påvirkes produktene av endringer i valutakursen som underliggende handles i. Det betyr at verdien på LONG også påvirkes av valutakursen som underliggende handles i. En styrkelse i valutaen underliggende handles i mot norske kroner vil påvirke verdien positiv, mens en svekkelse i den relevante valutaen påvirker verdien negativt.

Ellers bør selvsagt kundene sette seg inn i øvrige risikofaktorer som kredittrisiko på utsteder.

Hvor kan kundene finne mer detaljert informasjon om produktene?

De kan lese mer om produktene, futures-kontrakter og risikofaktorer her.

Her er alle LONG-produktene fra Nordea:

LONG Brent ND

LONG DAX ND

LONG ESTX50 ND

LONG GULL ND

LONG SP500 ND

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer