Gå til hovedinnhold

Bli kjent med et av de første Shareville-medlemmene

Vi har snakket med et av de aller første Shareville-medlemmene, Aksjepraktikanten, for å høre hva han synes om utviklingen til Shareville og vi ba han dele tankene sine om egne investeringer.

Hvordan bruker du Shareville?

For meg er Shareville først og fremst et diskusjonsforum for investorer. Jeg tror på at man må gi for å ta, og jeg forklarer derfor så godt jeg kan hvorfor jeg gjør noe og hva jeg tenker. Jeg etterstreber å komme i diskusjoner med folk som kan mer enn meg, fordi da må jeg jobbe litt ekstra for å kunne svare tilbake uten “å bli tatt med buksene nede”. De utfordrer meg både intellektuelt og motiverer meg til å yte mer.

Shareville har blant annet hjulpet meg med å utelukke og å finne nye investeringsstrategier som passer min personlighet og mine mål bedre enn hva bøker normalt gjør.

Du har vært med på Shareville fra oppstarten – hvordan vil du si at tjenesten har utviklet seg?

Ja, det stemmer. Det har vært mye utvikling, på godt og vondt. Det var en stund vi ga admin veldig mye å jobbe med, men nå er mye på plass. Jeg liker godt at vi nå får opp noen nøkkeltall når jeg søker opp enkeltaksjer. Venter på at dette skal komme på utenlandske aksjer også. Jeg ser dog at Shareville begynner å lene seg litt for mye mot trading og spekulering, og der tror jeg fortsatt at en jobb må gjøres. Det er mye innlegg og kommentarer som går igjen, samt at kan være vanskelig å finne de gode diskusjonene.

Hvordan ønsker du at Shareville skal se ut om 1 år fra nå?

Vi er en gruppe investorer på Shareville som har begynt å lage “Stickers” for våre innlegg med dato og tema, som “Shipping”, “Bank” og “nybegynner” osv. Dette tror jeg er essensielt for at Shareville skal inneholde informasjon som investorer faktisk kan gjøre nytte av, og at det skal være lett tilgjengelig. Jeg ser også frem til at porteføljeutviklingen tar hensyn til utbytte og at søkemotoren for medlemmer inneholder valgbare parametere slik at man kan utelukke folk som er tungt vektet i 1 aksje med for eksempel 200 % avkastning, og har 9 små posisjoner med store tap. Dette hjelper ikke folk til å ta gode valg, og man får en dårlig holdning til investering.

Hvordan vil du beskrive deg selv som investor og hvor lenge har du holdt på?

Jeg er primært utbytteinvestor med et innslag av value-investor i ny og ne. Har heldigvis forstått at jeg er en småfisk i denne bransjen, og vil tape mot Mr. Market dersom jeg tar opp kampen fordi jeg har verken informasjonen, kompetansen eller tiden til å gjøre det bedre enn markedet, og velger derfor ofte indeks, sitte long eller å fokusere på utbytte. Liker å få betalt for å eie aksjer, samt ideen om at man kjøper deler av en bedrift og ikke bare et verdipapir som skal gå til himmels. Min styrke er at jeg ser tilbake på mine tidligere feil og ikke gjør dem på nytt. Kanskje gjør jeg andre feil, men jobber hardt med å utvikle meg og få ny kunnskap.

Husker du den dårligste investeringen du har gjort og eventuelt hva du lærte av den?

Jeg har gjort mange feil, men det som tidligere var det store problemet var at jeg ikke hadde gjort noe slags analyse som gjorde meg sikker på noe som helst. Man kan se på støttepunkter, ATL og ATH, men når markedet endrer seg blir det totalt uvesentlig. Jeg feilet også veldig på stop loss og det mener jeg fortsatt er et instrument som jeg ikke forstår. Igjen fungerer det greit under normale tider, men plutselig skjer det noe og man selger når man egentlig ikke vil selge.

Et annet punkt som jeg har plukket med meg er at det er greit å være long, ofte bedre enn å se det kortsiktige bildet, men man burde etterstrebe å være long i aksjer som faktisk betaler deg penger for å eie aksjen. Ellers er det bare dødt kapital. Jeg opplevde dette med Opera Software, hvor jeg var aksjonær i ca. 3-4 år, uten noe særlig utbytte.

Hvilke aksje-tips vil du gi andre?

Reflekter, reflekter og reflekter litt mer. Det å tjene penger på aksjer kan være lett, men da må du spille på rett lag, og det er ikke mot Mr. Market. Det sies at investorer er folk med god selvtillit og jeg tror det ofte er tilfellet.

Som nybegynner er det noen ting du bør merke deg:

1) Hvem kjøper hva? Ofte kjøper nybegynnere samme aksje og betaler for luft. De selger og kjøper av hverandre.

2) Undersøkelse er det viktigste, og du må innse at du kan sjekke prisen så mye du vil men det sier ingenting om verdien.

3) Start med indeksfond og månedssparing. Da treffer du verken topp eller bunn.

4) Lær deg rentes-rente effekten, forstå hvor viktig faktoren tid er for en utbytteinvestor og vær tålmodig.

Vil du anbefale andre å delta på Shareville. Hvis ja, hvorfor det?

Ja, men vil faktisk anbefale dem først å lese seg opp. Om du tar del i nettverket uten noen slags plan er det fort å ta del i de som hauser opp aksjer og egentlig ikke vet hva de kjøper.

Hvilke fordeler ser du ved å være medlem?

Man kan stille spørsmål, og få utfyllende svar med konkrete eksempler som er relevant for deg. Du kan delta i diskusjoner, som normalt er saklige, og finne ut hva du måtte jobbe mer med. I tillegg kan man ta stikkprøve av det eksperter sier, og hva de faktisk eier.

På hvilken måte gjør Shareville deg til en bedre investor?

Tosidig spørsmål: På den ene siden kommer jeg i kontakt med folk som har mer erfaring enn meg og kan vise vei for å bli en bedre investor, men jeg har også skrevet innlegg hvor jeg påpeker at jeg er bekymret over effekten av social investering. Det er vanskelig å måle penger mot kunnskap.

Hvor ofte vil du anbefale andre å besøke Shareville eller sjekke porteføljen sin?

Det lureste ville nok vært å tatt en tur inn på Shareville på lørdag formiddag. Da tror jeg du ville tjent mest penger, men det er fryktelig morsomt, så kanskje 1 gang om dagen. Men ikke sitt og stirr på kursbevegelser. Da er du dømt til å gjøre feil.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer