Gå til hovedinnhold

Hvorfor oppstår det handelspauser på børsen?

Når det er kraftige kursbevegelser i en aksje, kan vi få det som kalles «handelspause». Dette innebærer at all omsetning pauses og gir investorer tid og mulighet til å undersøke og reagere på de kraftige kursbevegelsene. Hvilke kursutslag og/eller nyhetsbegivenhet som utløser en handelspause, bestemmes av børsen. Føringene for dette skal vi se nærmere på her med eksempler fra Stockholmsbørsen.

Åpen handel

Stockholmsbørsen holder åpent mellom 09:00 og 17:25. Da er det grønt lys for handel og markedet står som «Åpent». Under hver eneste aksje, i «ordredybde»-ruten finner du oppdatert status.

Auksjon

Mellom 08:45 og 09:00 er markedet i såkalt «Opening Call» eller «åpningsauksjon». Da er handelen fryst og det skjer ingen handler, men børsen er åpen for å motta ordre. Du kan i dette tidsrommet altså se at kjøps- og salgssiden i ordreboken endres. Det samme gjelder i «closing Call», eller i sluttauksjonen, mellom 17:25 til 17:30. Her gjelder andre tider for Oslo Børs: Børsen er åpen fra 09:00 til 16:20, åpningsauksjonen er fra 08:45 til 09:00 og sluttauksjonen er fra 16:20 til 16:25.

For aksjer som handles på Stockholmsbørsen ser du likevektsprisen under selve auksjonstiden. Det er også likevektsprisen som blir den offisielle åpningskursen og stengningskusen for en aksje. På siden blir det synlig et oransje signal der det står «auksjon»

Handelspauser i løpet av dagen

I løpet av en handelsdag kan det som nevnt oppstå ekstreme bevegelser og da kommer børsen til å innføre en midlertidig handelsstopp i aksjen, lignende som du ser i auksjonen på starten og slutten av dagen. Som investor vil du oppleve en handelstopp som tilsvarende en auksjon, bortsett fra at auksjonen kommer til gitte tidspunkt. Vanligvis er handelen kun nede i noen minutter, så med litt tålmodighet starter handelen i aksjen opp igjen.

På hjemmesiden til Nordnet får du igjen opp et oransje signal, men denne gangen står det «Handelsstopp»

Stengt handel

Når børsen er stengt, kommer det istedenfor et rødt signal, som bekrefter at børsen er stengt. Denne informasjonen får du også i Nordnet-appen.

GameStop-aksjen hadde 20 handelspauser

Tidligere i år var det kraftige bevegelse i den amerikanske aksjen GameStop. Ved cirka 20 anledninger ble det handelspause i aksjen i løpet av samme handelsdag.

På børsspråket kalles disse handelspausene for «Circuit Breakers» som best oversettes som en automatisk handelsstopp. Det finnes ulike regler og vilkår på alle verdens forskjellige børser, men konseptet er det samme – altså at unormalt store kursbevegelser i en aksje medfører en handelspause.

På Nasdaq i USA er det eksempelvis definert at om aksjer beveger seg 5%, 10% og 20%, så kommer en Limit-up eller Limit-down og handelen pauses i 15 sekunder. Om disse 15 sekundene ikke roer med bevegelsene kan en fem minutter lang pause påkalles.

Nordnet sine systemer plukker opp om børsen setter en aksje i handelspause. Mitt tips er å sjekke signalet i ordredybden for å se om handelen er åpen eller stengt. Ofte holder det å vente noen sekunder eller minutter før handelen er oppe igjen.

For deg som vil lese mer på emnet, sjekk Nasdaqs sin FAQ her

Nasdaq Nordic har åpen dokumentasjon om sin Market Model som kan være interessant lesning for den som ønsker å fordype seg. Under punkt 4. Kan du lese mer om handelspauser. For Oslo Børs kan du lese mer her

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer