Gå til hovedinnhold

Hva har våre kunder tjent penger på så langt i år?

(Dette innlegget ble tidligere publisert i 16 utgaven av bladet Kapital).

Høstsesongen i aksjemarkedet er noe man alltid ser med skepsis på. Historiens største kriser har en tendens til å alltid starte i månedene vi nå er inne i. Jeg mener derimot at man på generelt grunnlag skal være positiv i aksjemarkedet og har derfor funnet frem tall som man kan glede seg over.

Etter et fantastisk børsår i fjor, gikk private investorer inn i det nye året med god avkastning og en gryende optimisme. Porteføljen til de med mest suksess hadde bestått av en gylden miks av ESG aksjer og spreke teknologiaksjer. Fjorårets vinnere viste seg derimot som tunge anker i enhvers portefølje i starten av 2021. Mens man ser tunge og «kjedelige» aksjer som Equinor, Norsk Hydro og Yara stige til nye høyder, falt teknologi og fornybare aksjer ganske kraftig. Dette foregikk ikke bare på Oslo Børs, da man også så store fall på nordiske og amerikanske ESG selskaper. Heldigvis er investeringsuniverset stort, og private investorer er både kompetente, og følger nøye med. Dette har gjort at private investorer også foreløpig har lagt bak seg et meget godt børsår.

For enkelthetsskyld har jeg tatt utgangspunkt i de fem aksjene som har steget mest og som Nordnet kunder hadde størst eierandel i ved årets begynnelse. Jeg har også satt antall aksjer konstant fra januar frem til i dag for å få et klart bilde av tallene, selv om tallet isolert sett er større ettersom flere aksjonærer har kommet til gjennom året. Dog, etter å ha selektert dataene kom jeg derfor frem til disse aktørene; Nordic Semiconductor, 2020 Bulkers, MPC Container Ships, Norsk Hydro og Golden Ocean.

Private investorer i Nordnet hadde ved årets begynnelse aksjer til en markedsverdi av 900 millioner kroner i Nordic Semiconductor. I har det samme antallet aksjer økt til 2,1 milliard kroner. Her kan altså investorene dele en gevinst på 1,2 milliard kroner, fantastisk!

Ved inngangen til 2021 var markedsverdien av alle aksjer i 2020 Bulkers på knappe 38 millioner kroner. Hittil i år har den samme posisjonen steget til 91 millioner kroner. Dette tilsvarer en gevinst på 53 millioner.

MPC Container Ships har i liket med shippingsektoren ridd en fantastisk bølge så langt i 2021. Ved inngangen til 2021 hadde private investorer verdier tilsvarende 142 millioner kroner. Per midten av september har denne verdien steget til smått utrolige 694 millioner kroner. En gevinst på 552 millioner kroner.

Børslokmotivet Norsk Hydro har lenge vært en favoritt blant private investorer. I starten av året hadde investorene aksjer tilsvarende 969 millioner kroner. I dag er de samme antallet aksjer verdt 1,7 milliarder kroner. Dette gir en verdistigning på 731 millioner kroner.

Med over 130 prosents verdistigning har Jon Fredriksen økt sin formue betydelig på Golden Ocean aksjer. Det samme kan sies om Nordnet sine private investorer. Per januar hadde man verdier tilsvarende 281 millioner kroner. De samme aksjene er i dag verdt 700 millioner kroner. Dette gir en verdiøkning på 419 millioner kroner.

Til sammen har altså private investorer tjent 2,9 milliard kroner på disse aksjene. Dette er helt fantastisk og gleder meg som investeringsøkonom.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer