Gå til hovedinnhold

Skumring i euroland, men lysning i vest

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Økonomiske utsikter

Man kan lure på om det er tilfeldig at euro og uro lyder nokså likt. Ordene nevnes uansett stadig oftere sammen, og denne uken var intet unntak. Spansk økonomi er tilbake i resesjon, det vil si to kvartaler etter hverandre med negativ økonomisk vekst. Bedre ble det ikke da Standard & Poor’s nedgraderte kvaliteten på landets gjeld. Mer overraskende var det kanskje at Storbritannia også synes å ha falt inn i resesjon igjen.

På den andre siden av Atlanteren, i USA, er imidlertid situasjonen motsatt. Der overrasker veksten på oppsiden. Forrige uke oppgraderte det internasjonale pengefondet IMF sine vekstprognoser for USA for 2012, og så langt har 80 prosent av de store amerikanske selskapene som rapportert, levert bedre resultater enn ventet.

Selv en moderat nedbremsning i den sterke veksten i Kina synes å påvirke en del europeiske eksportselskaper, som i sine resultatfremleggelser har meldt om noe svakere salg dit, dog uten at signalene for fremtiden er entydig negative blant disse.

Det vil skje en del i kinesisk politikk fremover, som både kan være negativ og positivt i forhold til økonomisk vekst. Vekst er viktig for å unngå sosial uro, men det foregår en politisk maktkamp som markedet synes gir usikkerhet. Det kan gi muligheter for attraktiv prising av selskaper med kinesisk eksponering.

Porteføljekommentar

ODINs ulike porteføljer opplevde en rekke positive hendelser i uken som gikk. Det svensk-finske teleselskapet TeliaSonera får nå endelig betalt for sin investering i det russiske mobilselskapet Megafon via en mulig børsnotering. Dermed synes en etterlengtet avklaring rundt eiersituasjonen å være på plass. Med et gjeldfritt Megafon vil utbyttet kanskje komme opp i 8-9 prosent årlig. Telekom-bransjen var ellers preget Vodafones oppkjøp av det tradisjonsrike britiske selskapet Cable & Wireless.

Her hjemme fortsetter den positive nyhetsstrømmen innen offshore. Denne uken fikk Prospector

Offshore en god 2-årskontrakt med oljeselskapet Total for sin første nybygde jackup-rigg. For et nytt selskap som Prospector er dette både imponerende og viktig.

Ellers er vi vitne til den høyeste oppkjøpsaktiviteten (” M&A”) innen offshore på lang tid. Denne uken kom også nyheten om tungløftrederiet Dockwise byr konkurrenten Fairstar. ODIN og en del andre aksjonærer i Fairstar mener budet er for lavt og er dermed ikke interessert i å akseptere tilbudet. Det jobbes nå med å hindre oppkjøpet ved å finne andre bydere eller løsninger.

Det viktige her er uansett at de industrielle aktørene ser at børsprisingen i sin egen bransje er lav. Det indikerer at denne sektoren har ytterligere potensial.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer