Gå til hovedinnhold

Børsen passerte historiske toppnivåer i oktober

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Indeksen som måler kursutviklingen til alle aksjene notert på Oslo Børs, Oslo Børs All-share, nådde ny historisk toppnotering i oktober. Det gjorde også finansindeksen, sjømatindeksen, komsumvarerindeksen og Oslo Børs Mid Cap Index.

Hovedindeksen

Hovedindeksen, derimot, endte oktober på 638,20, som er 3,5 prosent lavere enn den historiske toppnoteringen fra 15. april i fjor. Til gjengjeld var det den fjerde måneden på rad med kursoppgang for Hovedindeksen. Hittil i år har Hovedindeksen steget 4,6 prosent.

Sjømat, finans og materialer

Sjømat, finans og materialer bidro mest til oppgangen i oktober.  Med Pareto Bank (+19,3 prosent) og DNB (+14,1 prosent) i spiss steg Finansindeksen 8,8 prosent. Borregaard (+12,9 prosent), Yara (+9.9 prosent) og Norsk Hydro (+7,3 prosent) var med på å løfte Materialerindeksen 8,7 prosent. Sjømatindeksen steg 8,4 prosent i oktober etter solid kursoppgang for Norway Royal Salmon (+29,8 prosent), Grieg Seafood (14,1 prosent), Austevoll Seafood (+10,8 prosent) og SalMar (+9,9 prosent).

Forbruksvarer og IT

Forbruksvarer og IT bremset oppgangen i oktober. Schibsted trakk Forbruksvarerindeksen ned 9,4 prosent, mens Nordic Semiconductor, IDEX og Next Biometics veide tyngst da IT-indeksen falt 3,5 prosent.

Hovedindeksen og OBX-indeksen

Det er de største selskapene på selskapene på Børsen som har holdt Hovedindeksen tilbake. For mens Oslo Børs All-share-indeks har steget 8,3 prosent så langt i år, må OBX-indeksen nøye seg med en oppgang på 5,8 prosent. De mellomstore selskapene, målt med Oslo Børs Mid Cap-indeks, har steget 10 prosent, mens det er de minste selskapene som har hatt den svakeste kursutviklingen med et kursfall på 4,5 prosent for Oslo Børs Small Cap.

Indeksene for alle aksjer notert på Oslo Børs (All-Share), de mellomstore (Mid Cap), de største (OBX) og de minste (Small Cap) hittil i år:

Aksjeomsetningen tok seg opp i oktober, etter noen veldig rolige måneder. I gjennomsnitt ble det hver dag handlet aksjer for 4,1 milliarder kroner fordelt på 91.100 handler. Det er 8,5 prosent lavere målt i kroner enn samme måned i fjor, og 11,4 prosent færre handler. Hittil i år den daglige gjennomsnittsomsetningen på 4,1 milliarder kroner og 92.400 handler, om lag 10 prosent lavere enn fjorårets aksjeomsetning.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer