Gå til hovedinnhold

God jul og en liten jule-overraskelse

Vi går snart inn en julefeiring, som i år har få fridager, men til gjengjeld mange børsdager 🙂 Vi i Nordnet, som våre kunder, er glade i børsen og livet der, men må innrømme at vi ser frem mot noen fridager hvor vi kan koble av og være med våre nærmeste. Og det er vel fortjent, for hvilket år det har vært!

Vi gikk riktignok ut av 2020 med bakoversveis over den eksploderende interessen nordmenn plutselig skulle få for børs og aksjer, men lite visste vi at dette bare var en forsmak på hvordan 2021 skulle bli. Ikke i våre villeste scenarioer (eller budsjetter!) trodde vi at 2021 skulle bli bedre.

Over 100.000 nye kunder i 2021

Jeg har vært i Nordnet i over 15 år, og har aldri opplevd større interesse for sparing og investering fra allmenheten. For fire år siden, i 2017, så hadde vi knapt 100.000 kunder på plattformen. Når vi setter strek for året 2021 har vi fått over 100.000 nye kunder på et år! Til sammen er vi nå over 330.000 kunder som forvalter over 120 milliarder kroner i aksjer, fond og andre verdipapirer på plattformen.

Utviklingen i antall kunder og sparekapital på plattformen har vært ellevill, og det grenser til at man får tårer i øynene. Vi lever av våre kunders tillit, og dette er det ytterste beviset på at vi lykkes med den jobben vi gjør hver eneste dag. Til alle nye og gamle kunder vil jeg bare si tusen, tusen takk, og vi lover å fortsatt jobbe hardt for å forvalte denne tilliten. Og mens jeg takker, la meg passe på å si tusen hjertelig takk til alle kolleger som har bidratt til å utvikle Nordnet videre, hjelpe våre kunder, og levere så utrolige resultater i et krevende år.

Tabell 1: Antall kunder og kapital som Nordnets norske kunder forvalter på vår plattform.

Hva skjedde? Og hvem er alle de nye kundene?

Det går en strek i sanden når det gjelder nordmenns interesse for aksjer og fond allerede høsten 2019, men som til de grader har blitt forsterket med korona og tiden etter. Årsaken er sammensatt, men negativ realrente på bankkonto, positiv børsutvikling over flere år, og økt sparereate som følge av covid er noen grunner. Digitaliseringstrendene har også blitt forsterket med økt bruk av hjemmekontor – spesielt ved konsum av digitale finansielle tjenester, hvor også hjemmekontoret gir folk litt bedre tid til å kjøpe/selge aksjer og fond.

Som i kundebasen generelt er det et bredt spekter av nye kunder. Vi har alt fra konfirmanten som kjøper sin første aksje, til familien som sparer månedlig i fond til sine barn, til formuende kunder og «familiy offices» som forvalter flere hundre millioner på plattformen. Men, det er noen ting som peker seg ut blant de nye kundene. De er yngre enn før, og det er flere kvinner enn før. Vi er glade for alle nye kunder, men denne trenden er spesielt positiv i våre øyne. Tiden er din beste venn i aksjemarkedet, så at de yngre kommer i gang tidlig er bra. Vi får prosentvis flere nye kvinnelige kunder enn snittet i kundebasen– selv om det fortsatt er et stykke igjen til «likestilling» i kundemassen. Nordnet har som mål å utjevne disse forskjellene, og i år har vi for eksempel inngått samarbeid med Aksjejentene og Moneypenny – to fantastiske interessegrupper for kvinner og investeringer på Facebook. Etter inspirasjon og diskusjoner med disse, har vi nå også opprettet en egen lukket gruppe på Shareville hvor kun kvinner får delta.

Vi kan også se at de nye kundene har et annet bruksmønster på plattformen. For det første så ser vi at de nye kundene i større utstrekning ser til utenlandske markeder når de skal investere. For det andre så lever de i langt større grad sine Nordnet-liv via mobil og app. Vi jobber derfor hardt med å utvikle appen. I 2021 så har det i gjennomsnitt blitt sluppet en ny (forbedret) versjon av appen hver femte dag. At stadig flere kunder bruker og er fornøyde med appen er det viktigeste, men vi må samtidig innrømme at det var et lite høydepunkt og en fjær i hatten når appen fikk tildelt den internasjonale «Red dot award»-prisen i sommer. Det å bygge den beste plattformen for sparing og investering i markedet er det vi forsøker å gjøre hver dag. I året som har gått har vi stengt ned de gamle sidene for at vi fremover kan legge alle ressurser i å videreutvikle de nye sidene og appen.

Største nyhet: Egen pensjonskonto

Den største produktnyheten i 2021 var utvilsomt innføringen av egen pensjonskonto.

Over 1,5 millioner nordmenn og 300 milliarder kroner i pensjonskapital omfattes av ordningen ved at den enkelte arbeidstaker nå selv får bestemme hvor og hvordan disse pengene skal forvaltes. Så langt har over 11.000 kunder opprettet egen pensjonskonto og flyttet litt over 3 milliarder til Nordnet. Det er fortsatt plass til flere 🙂 (I denne videoen kan du se hvor enkelt du kan opprette egen pensjonskonto). Egen pensjonskonto gir valgfrihet og muligheter for å få mer i pensjon i fremtiden. «Mer i pensjon» er det alt handler om og eneste grunnen til at folk skal bry seg om dette. Egen pensjonskonto representerer for Nordnet også en milepæl siden vi har et verdiforslag (mer i pensjon) til en større del av det norske sparemarkedet:

  • Vi tilbyr over 800 fond pluss tusen-ish børsnoterte fond (ETFer) for den aktive og interesserte kunden som ønsker å gjøre ting selv.
  • Vil byr veiledning og verktøy for å avdekke sin risikoprofil og få en anbefalt portefølje, Shareville og annen snacks til de som ønsker veiledning og hjelp på veien.
  • Til slutt så tilbyr vi Nordnet Alderstilpasset Pensjon, hvor fondsvalg, nedtrapping av aksjeandel og rebalansering håndteres automatisk uten at du må løfte en finger for alle de som ønsker at Nordnet skal gjøre jobben for dem. (Og verdt å legge til at porteføljen med 100 % aksjefond i Nordnet Alderstilpasset pensjon har så langt gjort det veldig bra).

Planer for neste år og veien videre

Selv om det går veldig bra i Nordnet er vi fortsatt sultne på mer. Vi ønsker å vokse videre, fortsette å utfordre, og vi ønsker å hjelpe enda flere til å spare og plassere pengene sine på en best mulig måte. La det være krystallklart: Vi skal fortsatt være best og fortsette å utvikle våre produkter og tjenester mot det aktive og interesserte aksjeintensive segmentet. Samtidig ønsker vi å kvesse klørne og for å alvor begynne å konkurrere i det store sparemarkedet for fond og pensjon – et marked vi så vidt har dyppet tærne i med lanseringen av egen pensjonskonto.

Planen for neste år er å fortsette å utvikle nordnet.no og appen for traderen og investoren (do it yourself & help me do it kunder), ved for eksempel å lansere online handel med flere utenlandske markeder neste år. Vi kommer også til å legge mye innsats i å gjøre Shareville til en integrert del av nordnet.no (og ikke en separat nettside). I tillegg kommer vi til å legge mye kjærlighet på å bygge flere og enklere tjenester for sparere som ønsker mer hjelp og veiledning på veien (help me do it kunder). Vi har startet på dette i året som gikk ved å blant annet forbedre funksjonalitet for månedssparing, vi har jobbet mye med å gjøre det enklere å velge bærekraftige på plattformen, og vi har lansert Norges første teknologi indeksfond. Vi har startet arbeidet med å opprette et eget fondsselskap i Nordnet, og dette blir en viktig komponent i Nordnets reise for å bli attraktive for en større del av sparemarkedet (illustrert under).

Figur 1: Nordnet på en reise for å bli attraktive for en stadig større del av sparemarkedet.

Pass på risikoen i porteføljen din

I skrivende stund er Oslo Børs opp rundt 20 prosent hittil i år. Verdensindeksen er opp enda litt mer. Det er gledelig, og betyr at våre kunder tjener penger. Det har vært mange gode år på børsen, og siden vi har fått så mange nye kunder de siste årene vil jeg oppfordre alle til å regelmessig tenke over og vurdere risikoen i sine porteføljer. Syretesten kommer først når børsene faller kraftig og det renner blod i gatene, for det er lett å overvurdere din risikovilje i gode tider. Din fordeling mellom aksjer og renter, og hvilke og hvor mange aksjer du eier, bestemmer risikoen i din portefølje. Du må passe på at du ikke tar større risiko enn at du sover godt om natten også i fallende markeder – men at du har nok risiko til at aksjeporteføljen er det siste du tenker på før du sovner 😉

Glem heller aldri at den enkleste måten å bli rik i aksjemarkedet er å være tålmodig og langsiktig, at den eneste gratis lunsjen som finnes der ute heter diversifisering. Sparer du månedlig tar du bort timingrisiko – og husk at den enkleste måten å skape en vinnerportefølje på er å ta vare på vinnerne og kvitte seg med taperne (ofte ser man dessverre at mange gjør det motsatte).

En liten jule-overraskelse til dere – hvem slo av lyset?

Som en takk for året som har gått har jeg lyst å avslutte med å gi en liten jule-overraskelse til deg som kunde. Dette er «feature» som har vært etterspurt ganske lenge, og som vi har hatt tilgengelig i appen en god stund. Hvis du logger inn på nordnet.no og scroller helt ned på hvilken som helst side så finner du overraskelsen helt nederst til venstre. Oj, det ble mørkt. Hvem slo av lyset, sa du?

Med ønsker om en god jul, og de beste ønsker for deg og dine investeringer i tiden som kommer.

Hilsen Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
25 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.12.2021 13:59

Tusen takk for dark mode, det var digg!! og God Jul 🙂

ps
Det som står aller øverst på ønskelisten min er et ordentlig api som jeg kan kontrollere kontoen min igjenom..

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.12.2021 14:23

Hei Håkon. Takk for melding. Det var hyggelig å høre. Det med API er notert. Hilsen Anders

Gjest
Gjest
20.12.2021 10:13

Dette var ikke mye overraskelse, nei………

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 10:34

He Widari. Det skal være en listeboks hvor du kan skifte til såkalt “dark mode” på webben. Men jeg ser nå at denne listeboksen/dette valget ikke er der for blogg- og info-sider. Hvis du går til t.eks “Børsen i dag”, og ser helt nederst så tror jeg den skal dukke opp. Det var ikke noe julespøk, men det er en beta-versjon av funksjonaliteten så det kan/er dessverre noen barnesykdomer.Hilsen Anders

Gjest
Gjest
19.12.2021 20:28

Vippsing inn på konto, når kommer det?
3 virkedager er jo middelaldersk.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 09:33

Takk for godt forslag. Vi vurderte dette ved en tidligere anledning, men siden Vipps benyttet kredittkort i bunn ble transaksjonskostnadene for store til at det var noe vits. De har utviklet tjenesten siden dette, og det ligger i planen å se å hvordan vi kan få til enklere og raskere overføring av penger til neste år. Når det er sagt så går innskudd/Uttak daglg via NETS så det går vanligvis maks 1 bankdag før penger er på plass. Hilsen Anders

Gjest
Gjest
19.12.2021 11:32

Ingen juleoverraskelse her nei…?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 09:37

Hei. Det skal være en listeboks hvor du kan skifte til såkalt “dark mode” på webben. Men jeg ser nå at denne listeboksen/dette valget ikke er der for blogg- og info-sider. Hvis du går til t.eks “Børsen i dag”, og ser helt nederst så tror jeg den skal dukke opp.

Gjest
Gjest
17.12.2021 17:21

Finner ingen “overraskelse” nede på sidene. Julespøk?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.12.2021 10:58

Det skal være mulig å slå på «dark mode» for å få bakgrunn i sort og teksten i hvitt.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 09:38

Hei. Det skal være en listeboks hvor du kan skifte til såkalt “dark mode” på webben. Men jeg ser nå at denne listeboksen/dette valget ikke er der for blogg- og info-sider. Hvis du går til t.eks “Børsen i dag”, og ser helt nederst så tror jeg den skal dukke opp. Det var ikke noe julespøk, men det er en beta-versjon av funksjonaliteten så det kan/er dessverre noen barnesykdomer.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 09:38

Hei. Det skal være en listeboks hvor du kan skifte til såkalt “dark mode” på webben. Men jeg ser nå at denne listeboksen/dette valget ikke er der for blogg- og info-sider. Hvis du går til t.eks “Børsen i dag”, og ser helt nederst så tror jeg den skal dukke opp. Det var ikke noe julespøk, men det er en beta-versjon av funksjonaliteten så det kan/er dessverre noen barnesykdomer.

Gjest
Gjest
17.12.2021 16:47

Logget meg inn på nordnet.no men fant ingen overraskelse nede til venstre på moen side. Er dette ein julespøk?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 09:38

Hei. Det skal være en listeboks hvor du kan skifte til såkalt “dark mode” på webben. Men jeg ser nå at denne listeboksen/dette valget ikke er der for blogg- og info-sider. Hvis du går til t.eks “Børsen i dag”, og ser helt nederst så tror jeg den skal dukke opp. Det var ikke noe julespøk, men det er en beta-versjon av funksjonaliteten så det kan/er dessverre noen barnesykdomer.

Gjest
Gjest
17.12.2021 16:21

Hei, mitt største ønske som Nordnet kunde ville være å kunne deltar i før-og etterhandelen i USA. Men ellers bra jobbet og god jul til alle i Nordnet ( Kunder og ansatte)

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 09:39

Hei og takk for tilbakemelding. Før/etterhandel i USA er noe vi kjenner til og som vi har på radaren. /Anders

Gjest
Gjest
17.12.2021 14:03

Knallbra 😊 hadde dere tatt ned kurtasjen litt for oss smågutter så har det vært enda bedre 😊 mini er ok, men swingtrades med 5 og 10 tusen er egentlig ganske dyrt med 29/transaksjon 😊

God jul 😁🍻

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 09:39

Takk for tilbakemelding. God jul til deg også 🙂

Gjest
Gjest
17.12.2021 13:37

darkmode!

Gjest
Gjest
17.12.2021 13:32

Hei Kommer det til å være mulig å handle options på amerikanske børsen?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 09:41

Hei Abdul. Opsjoner i USA er ikke noe vi har backlog for øyeblikket, men hvis etterspørselen fra kundene er stor nok kan vi alltids vurdere det. (Dog, jeg må legge til at selv nordiske opsjoner er det ganske liten interesse rundt, så jeg tviler på at dette er noe vi vil prioritere i det korte bildet).

Gjest
Gjest
17.12.2021 13:31

Har dere sett Muligheter for integrasjon for opsjoner? Puts/calls for utlandske aksjer. Særlig da mot NYSE/NASDAQ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 09:42

Hei. Opsjoner i USA er ikke noe vi har backlog for øyeblikket, men hvis etterspørselen fra kundene er stor nok kan vi alltids vurdere det. (Dog, jeg må legge til at selv nordiske opsjoner er det ganske liten interesse rundt, så jeg tviler på at dette er noe vi vil prioritere i det korte bildet).

Gjest
Gjest
16.12.2021 18:09

Hei, bra innsats! Har dere planer om dripping og fractional shares?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 09:44

Hei Synne og takk for melding. Vi har dessverre ingen konkrete planer om verken dripping eller fractional shares for øyeblikket. Men at dette er nyttig og god funksjonalitet for utbytteinestorer og for privatpersoner som handler for mindre beløp er det ingen tvil om. Vi tar med oss forslaget ditt i vårt videre arbeied. Ønsker deg en riktig god jul. Hilsen Anders