Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Seks strukturelle drivkrefter som påvirker investorer

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk i studio av Christian Lie, sjefsstrateg i Formue. Tema er strukturelle drivkrefter som langsiktige investorer bør tenke på når de investerer.

Først kikker Christan litt i bakspeilet. Han forteller at de foregående tiårene har vært preget av globalisering, avtagende inflasjon, fallende renter, rimelig energi og billig arbeidskraft. Dette ga forutsetninger for høy kapitalavkastning i næringslivet og i finansmarkedene. Verdensøkonomien er i endring og vi må forvente et mer krevende markedsklima, mener han.

Seks strukturelle drivkrefter

(fra 7:08) Deretter diskuterer Bjørn Erik og Christian seg gjennom seks strukturelle drivkrefter som påvirker investorer som Christian er opptatt av. Disse er:

1. Demografiske endringer: Vekst i arbeidsstyrken, en drivkraft for økonomisk vekst, vil avta. Vi blir samtidig flere eldre. Befolkningsveksten kommer i India og Afrika, og ikke i vestlige land.

2. Produktivitet og kunstig intelligens: I store deler av verden har produktivitetsveksten avtatt. Mange forventer at kunstig intelligens blir løsningen for å få opp produktivitetsveksten igjen.

3. Mindre bærekraftige statsfinanser: Før pandemien var pengepolitikken løssluppen og finanspolitikken stram. I dag er bildet motsatt, forteller Christian. Usikkerhet rundt statsfinansenes bærekraft kan føre til at investorene krever kompensasjon via høyere renter.

4. Geopolitikk: Økte politiske spenninger har dempet globalisering og gitt økonomisk blokkdannelse. Regionaliserte økonomiske blokker og flere krigsutbrudd kan bidra til inflasjon og dempet økonomisk vekst.

5. Energitransisjon: Verdens samlede energibehov er på et rekordnivå. En for rask utfasing av fossile kilder, en for langsom innfasing av fossilfrie kilder og muligheten for prisoppgang på metaller og mineraler, kan gi perioder med økte energipriser.

6. Klimaendringer: Klimaendringene fører til høyere utgifter for offentlig og privat sektor, både med hensyn til preventive tiltak samt gjenoppbygging. Klima er den mest underprisede risikoen i finansmarkedene, mener Christian.

Hva betyr disse strukturelle drivkreftene for sparere og investorer?

Bør man forvente lavere avkastning i aksjemarkedet fremover på grunn av disse seks strukturelle drivkreftene? Bør man sette sammen porteføljen annerledes med tanke på aksjeandel, fordeling mellom DM/EM, Large cap/small cap og så videre.Christian mener at investorer bør forvente lavere avkastning i aksjemarkedet fremover. Han mener at aksjeandelen i en langsiktig pensjonsportefølje bør være noe lavere enn tidligere, på grunn av at det er naturlig å anta at rentenivået blir høyere og risikopremien i aksjemarkedet lavere enn historisk. Bjørn Erik er ikke helt enig, og gjentar igjen sin offensive strategi «100 prosent aksjer til jeg dør».

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Abonner via Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer