Futures som gass og brems i markedet

Proffene i markedet benytter indeksfutures til både å redusere og øke risikoen, men visst du at du også lett og billig kan handle disse instrumentene?

Optimist/pessimist fondene XACT OBX Bull og -Bear er populære tradinginstrumenter på Oslo Børs, og de gir deg raskt mulighet til å spekulere i markedsretningen. Få er klar over at når du handler disse så sitter Marketmaker (den som stiller kjøp- og salgspriser i fondet) på andre siden av skjermen og handler indeksfutures i markedet for å nøytralisere posisjonen sin.

Det er selvsagt også mulig for private å handle indeksfutures direkte, og det er både billigere og gir mye høyere gearing enn å handle Bull & Bear. Men vær på vakt, risikoen er stor om man ikke setter seg godt inn i hvordan indeksfutures virker.

I denne videoen ser vi nærmere på handel i Indeksfutures UPDATE 06.10: Det er en feil i utregningen i videoen. Kommaet er flyttet 1 hakk. Gevinst/tap er i størrelsesorden 10% (minus endring i sikkerhetskrav) og ikke 100%. Jeg skal endre videoen straks jeg får tid.

Som det fremkommer av videoen kan indeksfutures benyttes både for å meget raskt ta mer risiko eller for å fjerne risiko i porteføljen din. For mer informasjon om handel i futures les dette gode blogginnlegget fra meglerne i Nordnet: Lag ditt eget Bull/Bear fond.

Du kan også lese mer om handel i alle typer derivater her, og finne link til videre opplæringsmateriale, samt bortfallskalender fra Oslo Børs. Dette er spennende stoff!

Som nevnt i videoen er det svært viktig at du setter deg inn i hvordan handel med futures (og andre derivater) fungerer før du eventuelt prøver deg på det. Risikokontroll er helt avgjørende, men brukt riktig er dette veldig interessante instrumenter.

Vil du handle disse instrumentene på Nordnet må du ha en Aksje- og fondskonto samt sende oss signert derivathandelsavtale og belåningsavtale. Det fulle avtaleverket finner du på dine kontosider. Kontakt kundeservice ved spørsmål. For handelstekniske spørsmål kan også Nordnets meglere kontaktes.

Akkurat nå er OBX4J den nærmeste futureskontrakten med forfall tredje torsdag i oktober. Oversikt over bokstavkoder på opsjoner og futures:

Bokstaver opsjoner og futures

Jeg har tidligere beskrevet kurssikring med opsjoner i innlegget “Kurssikring i praksis”.

Kilde for toppbilde: Wikimedia Commons

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet

Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

For prisliste handel i opsjoner og futures, se Fullstendig prisliste på våre nettsider, og Oslo Børs liste over clearingavgifter på derivater.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
25.09.2014 07:09

Hei Karl, jeg har nettopp startet å følge bloggen din, jeg har fulgt videoene dine en stund og jeg synes du gjør en meget god jobb. Men jeg savner mer videoer / webinarer om hvordan daytrade / swingtrade. Kan du kjøre slike webinarer via Nordnetskolen? Spørsmål ang OBX future trading, har jeg forstått det rett omjeg får en kostnad ved kjøp / salg av en kontrakt på 0,05% + 99kr? Med OBX bull/bear så koster det meg 29kr i minstekurtasje. Er OBX futures så mye bedre at det kan forsvare den ekstra kostnaden? mvh Raymond