Gå til hovedinnhold

Fredagstanker!

Det begynner nesten å bli et konsensus at det 30 år lange obligasjonsrallyet går mot slutten. Oppgangen i obligasjonene har, sammen med monetær tilrettelegging, presset rentene ned. Noe som har resultert i store eiendomsbobler og all time high i aksjemarkedet. Hva innebærer det at vi ser en topp i obligasjonsmarkedet?

Det er ingen som tror at rentene kommer til å skyte i været, men ikke bli overrasket over at det skjer tidligere enn ventet. Dette er drevet av sentiment, ref. renteoppgangen etter presidentvalget.

Den første fasen kommer til å være bra for aksjemarkedet, men senere vil høyere renter føre til korreksjon i risikoassets og eiendom. Jeg høres kanskje bastant ut, men uttalelsene er av generell karakter. Det er en stor forskjell på å investere i et markedet der rentene er på vei ned, eller blir spådd lave i anskuelig fremtid, kontra å investere når rentene er på vei opp. It’s like playing a game of chicken, who will break away first. Kort fortalt bør man være i aksjemarkedet det neste året kanskje, men være på vakt etter større skifter i risikogrunnlaget.

Jeg har ikke kommentert Telenorboten denne uken, og har heller ikke fokusert mye på den norske telcokjempen de siste årene. Det er åpenbart for alle at deres kjernevirksomhet er under ekstremt press, og godt er det. Jeg synes personlig det er ufattelig irriterende at jeg har et abonnement på typ 499 kr all inclusive i måneden, men kommer aldri under 1.000 kroner på den reelle fakturaen. Det som kommer i tillegg er dyre utenlandsminutter, ekstra datasurf og gud vet hva. Her er kjernen til irritasjonen; De tjener penger på å overprise ekstraforbruk som de ikke har samme marginale kostnader på. Er ikke det markedsøkonomi da? Jo, selvfølgelig skal et selskap få prise tjenestene sine akkurat som de vil, men det er etter at myndighetene har sikret fri konkurranse. Telenor fikk akkurat en bot for å ha hindret en tredje 3G operatør, sik at de kunne FORTSETTE med å ta seg grovt betalt for 5 megabyte ekstra datatrafikk. Det er kanskje rart å sette denne problematikken inn i en investeringssammenheng, men jeg tror åpenbart skjeve forretninger blir korrigert, og da forsvinner mye av den ekstra EBITDA’en de drar ut på slike dyre tjenester.

Få med dere siste utgave av #Pengepodden: En global reise innen bank og finans!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer