Gå til hovedinnhold

Fondssparere med solid tro på aksjemarkedet

Fondssparerne er usikre på hvor det norske aksjemarkedet skal og velger i stedet internasjonale aksjefond, blant annet Japanfond, viser fondsstatistikken fra april.

Det har i lengre tid vært spådd en korreksjon i det norske aksjemarkedet som vi ikke har sett noe til enda. En liten tilbakegang fra mars til april på 5 prosent, ble raskt innhentet i midten av april. Fondssparerne er usikre på det norske aksjemarkedet i tiden fremover og har flyttet betydelige midler fra norske aksjefond og over i internasjonale aksjefond. Jeg mener at denne allokeringen viser at den langsiktige troen på aksjemarkedet er tilbake.

De siste årene har fondssparerne flyktet over til rentefond hvis de har blitt urolige for korreksjoner. Nå har vi hatt en måned der nettotegningen lå rundt null, noe som er en betydelig nedbremsing i forhold til årets tre første måneder der sparerne kjøpte aksjefond over en lav sko. Samtidig har omsetningen vært på sitt høyeste nivå så langt i år og sparingen ble flyttet fra mer risikable norske aksjefond og over i et bredere antall internasjonale aksjefondfond. Fondssparerne holder seg altså i aksjemarkedet og det er et vesentlig stemningsskifte fra tidligere perioder der det har vært litt nervøst.

Verdt å merke seg er at et Japanfond er kommet inn på listen over mest kjøpte fond i april.

Japan har ikke opplevd vekst på over 20 år (se graf), noe den japanske sentralbanken nå har bestemt seg for å bekjempe med verdensrekord i pengetrykking. Nikkei 225 indeksens boost siden november i fjor har vekket interessen til fondssparerne. Så langt i år er indeksen opp over 30 prosent og det mest populære Japanfondet blant Nordnets kunder er opp 38 prosent i amerikanske dollar i år. Fondssparere som investerer med norske kroner vil komme noe svakere ut på grunn av den sterke norske kronen. Den japanske sentralbankens sjokkstimulering av den japanske økonomien vil nok gjøre Japanfond populære en stund fremover.

Mvh, Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer