Gå til hovedinnhold

Fondskundene selger aksjefond, men vekter opp energi- og råvarefond

Energi- og råvarefond var de mest kjøpte fondene i mai. Teknologifond og globale indeksfond var mest solgt. I mai nettosolgte våre kunder aksjefond for 364 millioner kroner, som er det høyeste nettosalget siden mars 2020.

Nordnets fondskunder reduserte risikoen i porteføljene sine i mai og nettosolgte fond for 385 millioner kroner. Aksjefond ble nettosolgt for 364 millioner, mens rentefond ble nettosolgt for 16 millioner. Kombinasjonsfond ble nettosolgt for 5 millioner. Totalt kjøpte våre kunder fondsandeler for 913 millioner og solgte for 1.298 millioner, som gir et nettosalg på 385 millioner.  

Ruglete måned på børsene

Børsene globalt legger bak seg nok en ruglete måned. Markedene falt kraftig i starten av mai, for så å løfte seg mot slutten av måneden. Verdensindeksen var ned 5 prosent halvveis i mai, men endte måneden flatt. Omtrent samme utvikling hadde den brede amerikanske S&P 500 indeksen. Hittil i år har verdensindeksen falt med 14 prosent, målt i lokal valuta. S&P 500-indeksen er ned like mye.

Oslo Børs endte opp 5 prosent i mai, målt i norske kroner. Oppgangen skyldes dels at oljeprisen har steget med nesten 10 prosent i løpet av måneden.

Krigen i Ukraina, inflasjon og renteutviklingen preger fortsatt nyhetsbildet.

Den forferdelige krigen i Ukraina har nå pågått i over 100 dager. Krigen fører til lavere økonomisk vekst i Europa og økte råvarepriser. Kina har begynt på lette på corona-restriksjonene, noe som gir økt økonomisk aktivitet. De lange rentene i USA har falt litt de siste to ukene, etter en kraftig oppgang siden bunnen sommeren 2020.

Energi- og råvarefond er på kjøpstoppen

Det mest kjøpte fondet i mai var BGF World Energy, et bransjefond som investerer i «skitne» oljeselskaper. Fondet har gitt pene 85 prosent avkastning siste 12 måneder.

Det globale verdifondet Nordea Stabile Aksjer Global Etisk ligger på topp 3-listen, et av få globalfond med positiv avkastning hittil i år (+3 prosent). Av 158 globalfond på Nordnetplattformen er det kun 13 som ved månedsskiftet mai/juni har gitt positiv avkastning, og av disse er hovedvekten verdifond.

Tre råvarefond er også å finne på topp-ti-listen:

  • Franklin Natural Resources – et aksjefond som investerer i oljeselskaper og andre selskaper innenfor naturressurssektoren. Fondet er opp 59 % siste 12 måneder.
  • Vontobel Commodity – et verdipapirfond som investerer direkte i råvarer som industrimetaller, olje, gass, korn og edle metaller. Fondet er opp 61 % siste 12 måneder.
  • BGF World Gold – et aksjefond som investerer i gruveselskaper. Dette fondet har gitt svak avkastning siste år, med minus 12 % siste 12 måneder.

Teknologifond og globale indeksfond på salgstoppen

DNB Teknologi er nok en måned på salgstoppen. Her finner man også 3 globale indeksfond, noe som ikke er vanlig.

Når nettosalget av aksjefond blir såpass stort, er det naturlig at fondskundene også selger unna noe av «fundamentet» i porteføljen, nemlig globale indeksfond. Nesten halvparten av våre kunders fondsmidler er indeksfond. Når kundene vekter seg opp i aksjefond igjen, vil normalt de globale indeksfondene komme tilbake på kjøpstoppen igjen.  

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I MAI:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I MAI:
BGF WORLD ENERGY FUNDDNB TEKNOLOGI
FRANKLIN NATURAL RESOURCESNORDNET INDEKSFOND GLOBAL
NORDEA STABILE AKSJER GLOBAL ETISKHANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI
HEIMDAL HØYRENTEDNB FINANS
KLP AKSJEUSA INDEKS VALUTASIKRETKLP AKSJEGLOBAL INDEKS
VONTOBEL FUND COMMODITYDNB GLOBAL INDEKS
KLP PENGEMARKEDLANDKREDITT UTBYTTE
BGF WORLD GOLDNORDNET INDEKSFOND NORGE
ARCTIC RETURN CLASSTHEMATICA FUTURE MOBILITY
KLP AKSJE NORGE INDEKS IIALFRED BERG GAMBAK

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer