Gå til hovedinnhold

Fitch senket Wall Street tirsdag. Nedtur i Asia onsdag

Bank- og finansaksjene falt kraftig tirsdag, etter at ratingbyrået Fitch-Ratings meldte at de kan komme til å nedgradere en rekke banker, inkludert flere av de store.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – onsdag 16. august

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt flatt, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,4]%

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:27 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag.

USA

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1,2 prosent i snitt i går.

Bank- og finansaksjene falt kraftig tirsdag, etter at ratingbyrået Fitch meldte at de kan komme til å nedgradere en rekke banker, inkludert flere av de store. Gårsdagens melding var kanskje ikke så overraskende, gitt at Moody’s nylig jekket ned kredittverdighetene til flere små- og mellomstore banker.

Når et ratingbyrå nedgraderer kredittvurderingen av en enhet, som et selskap eller et land, signaliserer dette høyere risiko for mislighold. Dette kan føre til økte lånekostnader for den berørte enheten, da investorer krever høyere renter for å kompensere for den økte risikoen. I tillegg kan mange institusjonelle investorer være tvunget til å selge verdipapirer som er nedgradert under en viss grense, noe som kan føre til et fall i prisene på disse verdipapirene. Et ratingkutt kan også utløse en tap av tillit blant investorer, en strammere kredittilgang, en svekkelse av nasjonalvalutaen, samt økt volatilitet i finansmarkedene. I sum kan disse faktorene skape uro i finansmarkedene og potensielt ha negative effekter på den bredere økonomien.

Paramount Global (2,9%), D.R. Horton Inc (2,9%), Amgen Inc (1,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens Discover Financial Services (-9,4%), PayPal Holdings Inc (-6%), First Solar Inc (-5,5%), endte på bunn.

ASIA

De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,8 prosent i snitt onsdag morgen.

Tirsdagens nedtur på Wall Street smittet over på de asiatiske børsene onsdag; dermed er det ingen drahjelp å få fra den regionen i dag. Både Hang Seng-indeksen, Nikkei 225, KOSPI og ASX 200 faller mer enn én prosent i morgentimene. Ettersom resultatsesongen for 2. kvartal nærmer seg slutten, venter investorene nå på nye makroøkonomiske signaler.

Det kan for øvrig være verdt å nevne at selskapene, både store og små, har overrasket positivt i 2. kvartal. Samlet sett, når store og små selskaper rapporterer sterke resultater, blir dette ofte sett som en indikasjon på god økonomisk helse, og det kan bidra til å styrke både investor- og forbrukertillit. Dette kan igjen føre til økte investeringer, høyere aksjekurser og positiv markedsdynamikk.

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 84,56 dollar per fat, opp 0,2 prosent fra tirsdagens nivåer. Henry Hub Natural Gas handles til 2,653 USD/MMBtu (-0,1%). 1 USD koster i skrivende stund; 10,51 NOK, (0,1 %) 10,86 SEK, (0,3 %) 6,83 DKK (0,3 %) og 0,92 EUR (0,1 %), mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 4,93 (+0,01) og 4,19 prosent (uendret).

Makrotallene fra USA har kommet inn på den sterke siden i det siste, samtidig som inflasjonspresset i økonomien har avtatt. Dette har bidratt til en sterkere dollar, noe som, isolert sett, kan være negativt for resten av verden. Dersom det skulle vise seg at den underliggende veksten i økonomien fortsetter å øke, uten at inflasjonspresset stiger nevneverdig, vil dette derimot være gode nyheter. Dvs. økt vekst kombinert med stabil inflasjon, ofte referert til som “Goldilocks-økonomi”, anses generelt som gunstig for det brede markedet.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer