Gå til hovedinnhold

Fed-sjef Jerome Powell “løftet” Wall Street. Inflasjontall i fokus

Markante bevegelser i rentemarkedet bidro til børsoppgang på Wall Street tirsdag. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg med 0,8 prosent, etterfulgt av S&P 500 (-0,5 %).

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.

Morgenrapport – onsdag 15 mai

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,3%, eller innenfor intervallet [-0,1, 0,7]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 06.31 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,3 % siden Oslo Børs stengte tirsdag, oljeprisen som er opp 0,2 % i samme periode og USDNOK som er ned -0,3 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har eierinteresser i følgende selskaper nevnt i denne rapporten; Enphase Energy Inc

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,7 prosent i snitt i går.
  • Insulet Corp (7%), Enphase Energy Inc (5,7%), Super Micro Computer Inc (5,1%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Paramount Global (-5,2%), Bunge Global SA (-3,9%), FedEx Corp (-2,9%), endte på bunn.

Markante bevegelser i rentemarkedet bidro til børsoppgang på Wall Street tirsdag. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg med 0,8 prosent, etterfulgt av S&P 500 (-0,5 %) og Dow Jones Industrial Average (+0,3 %). For øvrig var det Russell 2000-indeksen, som består av små- og mellomstore selskaper, som gjorde det best med en oppgang på 1,1 %. Russell 2000-indeksen har holdt følge med Nasdaq-indeksen det siste halvåret, godt hjulpet av forventninger om lavere renter fremover.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,2 prosent i snitt onsdag morgen.

De asiatiske investorene sendte børsindeksene i regionen videre oppover onsdag, noe som kan tenkes å hjelp på stemningen på de europeiske børsene i dag. De er også verdt å merke seg at de asiatiske børsene leder an i år, dog børsene i Europa og USA følger hakk i hel. Hvorvidt dette er starten på ny trend gjenstår å se.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 82,89 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,79 NOK; 10,8 SEK; 6,89 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,7 NOK; 11,68 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,83 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,44).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,33 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Verdens viktigste rente, den amerikanske 10-åringen, svekket seg i går. Det samme gjorde renter med kortere løpetid. Ferske uttalelser fra Federal Reserve-sjef Jerome Powell bidro til rentenedgangen. Selv om inflasjonspresset i den amerikanske økonomien fortsatt er høyt, er det lite sannsynlig med ytterligere innstramminger, ifølge Powell. I dag slippes KPI-tallene for april. Skulle disse tallene avvike vesentlig fra forventningene, vil stemningen på børsene også endre seg. Høyere enn ventet inflasjon er, isolert sett, negativt for aksjemarkedet og omvendt.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer