Gå til hovedinnhold

Etterlenget opptur i Asia. Olje, dollar og resultater i fokus

Pilene på de asiatiske børsene pekte oppover torsdag, noe som gir håp om støtte fra den regionen i dag. Oppgangen kommer etter flere vanskelige dager på rad.

Ansvarsfraskrivelse: Det er viktig å understreke at denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene.

Morgenrapport – onsdag 4 april

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,4%, eller innenfor intervallet [-0,8, 0]%.

Våre spådommer er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.13 i dag, og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned -0,5 % siden Oslo Børs stengte onsdag. Oljerpisen er ned -1,7 % i samme periode. Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper som er nevnt i denne rapporten.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,7 prosent i snitt i går.
  • United Airlines Holdings Inc (17,4%), American Airlines Group Inc (6,6%), Globe Life Inc (5,4%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • J.B. Hunt Transport Services Inc (-8,1%), Travelers Companies Inc (-7,4%), Prologis Inc (-7,2%), endte på bunn.

AI-selskapene, med chipgiganten Nvidia (-3,9 %) i spissen, ledet Nasdaq-indeksen (-1,1 %) nedover onsdag. S&P 500 ble også påvirket negativt av dette, mens Dow Jones-indeksen, som inneholder få teknologiselskaper, endte relativt uendret. Svak guiding fra det nederlandske selskapet ASML utløste gårsdagens fall i aksjemarkedet.

ASML er den eneste produsenten av ekstrem ultraviolett (EUV) litografimaskiner, en teknologi som er avgjørende for å produsere de mest avanserte mikrochippene med stadig mindre transistorer. En negativ guiding fra ASML kan også tolkes som en indikator på mulige avmatninger i etterspørselen etter mikrochips generelt, noe som kan påvirke hele teknologisektoren negativt.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,8 prosent i snitt torsdag morgen.

Pilene på de asiatiske børsene pekte oppover torsdag, noe som gir håp om støtte fra den regionen i dag. Oppgangen kommer etter flere vanskelige dager på rad, og usikkerheten er fortsatt stor med tanke på retningen fremover. Det er naturlig å anta at resultatsesongen for første kvartal, som nettopp har startet, vil påvirke markedssentimentet i tiden fremover. I tillegg er de geopolitiske spenningene i verden fortsatt betydelige.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 87,51 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,98 NOK; 10,93 SEK; 6,99 DKK og 0,94 EUR, mens 1 EUR koster: 11,7 NOK; 11,67 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,92 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,58).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,39 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen og dollaren har svekket seg noe det siste døgnet, selv om de fortsatt er på høye nivåer. Spenningen i Midtøsten, spesielt mellom Israel og Iran, har vært en drivkraft bak prisstigningen i både dollaren og oljeprisen den siste måneden.

Dollaren og oljen spiller en sentral rolle i verdensøkonomien. Dollaren fungerer som den primære reserve- og handelsvalutaen, og påvirker dermed global handel og økonomisk politikk. Olje er en hovedkilde til energi og har stor innvirkning på inflasjon og økonomisk stabilitet både i oljeeksporterende og -importerende land. Spenninger som påvirker disse faktorene kan derfor få vidtrekkende økonomiske og politiske konsekvenser globalt. Derfor vekker endringer i deres priser stor internasjonal interesse og bekymring.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Derivative Demon
Derivative Demon
18.04.2024 08:36

Dette var både gode og dårlige nyheter, må jeg si.