Gå til hovedinnhold

Dette er min Shareville-portefølje

I min tid som privat investor har jeg vært aktiv på ulike forum, alt i fra gamle stocklink til hegnar-online, men det er ingen som er i nærheten av Shareville. Her får jeg tilegnet meg kunnskap fra dyktige brukere, samt at jeg selv prøver å bidra. Kunnskapsdeling gjør alle bedre, og jeg gleder meg til å lese, lære og bidra videre for at vi sammen gjør Shareville enda bedre i tiden fremover.

Jeg har tidligere skrevet om min strategi og at jeg er en trend-investor. Det bærer også min portefølje preg av. Per dags dato er jeg over 35% i kontanter, dette er ikke bare fordi jeg er litt skeptisk til prisingen av børsene, men rett og slett tilførsel av ny kapital. Dette skal brukes til månedlig sparing i fond, samt at det gir meg mulighet til å kjøpe nye interessante selskaper.

Nøkkeltallene er basert på hva selskapene har prestert hittil i år og hva selskapene har guidet fremover, det er ingen garanti for at dette er 100% korrekt til enhver tid, men det er mitt grunnlag for investeringene.

Under skriver jeg litt inngående om selskapene jeg har i min portefølje:

 • Hemfosa Fastligheter (5,0 %): Dette er et Svensk eiendomsselskap som bedriver med transaksjon, forvaltning og utleie av bygninger i Sverige, Finland og Norge. Jeg har eid aksjen i 2 år og er fortsatt fornøyd med utviklingen. Under redegjør jeg for litt tall, tatt fra selskapets siste kvartalsrapport:
  • Avkastningen på egenkapitalen (ROE) 30,5 %
  • Gjeldsgrad 60 %
  • P/E 8,9
  • Pris/Bok 0,9
 • Norwegian Air Shuttle (0,9 %): Her har jeg igjen en liten post i fra reparasjons-emisjonen som ble gjennomført tidligere i år. Jeg velger å holde aksjene inntil det blir tydelig hvilken retning Bjørn Kjos velger, om han skal selge eller fortsette å drive videre. Selskapet er presset finansielt og har en fryktelig høy gjeldsgrad, så dette er et selskap som kan gå ekstremt mye opp og ned. Norwegian skal jeg skrive om senere på bloggen.
 • Olav Thon Eiendomsselskap (4,3 %): Et av de store paradoksene på Oslo Børs. Olav Thon er en stor eiendoms og kjøpesenteraktør i Norden. Selskapet er organisert som en stiftelse der Thon eier 70% av aksjene. Det interessante med dette selskapet er prisingen, og det jeg ser på som en mulighet til å kjøpe et ekstremt veldrevet selskap for halv pris av sin business.
  • P/E 6,5
  • Avkastningen på egenkapitalen (ROE) 12 %
  • Pris/Bok 0,55
 • Pareto Bank (3,8%): Jeg tror denne banken er gått litt under radaren for investorene på Oslo Børs. Pareto Bank er en prosjektbank, som da ikke kan plasseres som en forbruksbank, men heller ikke som en tradisjonell bank. Banken bedriver med prosjektfinansiering av bolig, shipping og selskapsfinansiering.
  • Avkastningen på egenkapitalen (ROE) 17,5 %
  • P/E 7,8
  • Pris/Bok 1,05
 • Seabird Exploration (1,8 %): Først og fremst vil jeg bare si at dette selskapet innebærer enorm risiko. Seabird driver med 2D seismikk og har gjennom lang tid vært i finansielle problemer med hyppige emisjoner og restruktureringer. Dog, men en stabil høyere oljepris og oljeselskapene som snart må ut å lete etter mer olje, vil dette gange Seabird. Selskapet er priset til ca 500 millioner, at de da kan gå ganske mange prosent om de får kontrakter, er svært sannsynlig, men igjen dette er høy risiko!
 • Sparebanken Midt Norge (5,6 %): Trønderbanken er min største enkeltposisjon. De har en ekstremt god historie på å tjene masse penger, og overgår analytikernes forventinger kvartal etter kvartal. Dette, kombinert med at ledelsen eier store aksjeposter, tro på at de vil fortsette å prestere godt.
  • Avkastningen på egenkapitalen(ROE) 14,4 %
  • P/E 9,8
  • Pris/Bok 1,05
 • Rak Petrolium (2,9 %): Dette er rett og slett et spill på oljeprisen og at RAK petrolium eier 40% av DNO, der DNO har en markedsverdi på 20 Milliarder Norske Kroner. Børsverdien av RAK petrolium er derimot 2,6 MRD Norske kroner. Under vil jeg vise logikken bak investeringen min:
  • Rak Petrolium eier som sagt 40 % av aksjene til DNO. De er priset til 20 MRD NOK, 40% av 20 Mrd kroner er 18MRD*0,4= 7,2 MRD Kroner. Når da RAK har en børsverdi på 4,2 MRD(handlebare aksjer på børs) sier det seg selv at aksjen i prinsippet være tilnærmet priset til eierandelen i DNO. Rent matematisk vil da oppsiden i RAK være på 70% (4,2 MRD*1,7 =7,14MRD Kroner). Dette er selvfølgelig et spill fra min side, men dette er da rasjonalen bak investeringen. Selskapet har også varslet et tilbakekjøpsprogram av egne aksjer, som er veldig lønnsomt gitt regnestykket over.
 • Walenius Wilhelmsen Logistics(3,2 %): WWL er markedsledende innenfor segmentet, bilfrakt, trailerfrakt og frakt av annleggsmaskiner fra fabrikk til eier. Selskapet har en sterk eier i Wilhelmsen-familien som eier 75,64% av hele selskapet. De har i 2018 opplevd litt dårligere resultater grunnet valutaproblematikk, risiko for handelskrig og dårlige rater. Jeg tror derimot at selskapet er på bunn i en sykel og har tro på at vi får se en reprising av aksjen i nær fremtid.
  • P/E 14,3
  • P/B 0,62
  • Avkastningen på egenkapitalen (ROE) 5 %

 

Min Fondsportefølje
Store deler av min totale portefølje er i fond, og dette vil med min spareavtale fortsette å øke. Jeg anser langsiktig sparing i fond som den absolutt beste måten å spare til pensjon og fremtidig forbruk. I dagens portefølje har jeg kun to fond, da jeg nettopp har solgt meg helt ut av et Emerging Markets fond, som jeg føler har litt motvind i disse dager, med utsikter til handelskrig og en sterk olje og dollarpris. I fremtiden kommer jeg helt sikkert til å ta inn et par fond til, tiden får vise hva dette blir og jeg vil selvsagt redegjøre for dere hvorfor jeg velger dette fondet.

Nedenfor redegjør jeg for hvorfor jeg har valgt mine fond:

 • DNB Teknologi: Skal jeg velge en langsiktig trend å følge i dagens marked, er det digitalisering og teknologisk utvikling. Helt siden menneskets eksistens har vi funnet stadig nye måter å utvikle oss på. Jungelen av selskaper innenfor teknologi er stor, og ikke alltid like lett å forutse. Jeg har derfor valgt å overlate dette til DNB’s dyktige forvaltningsteam som har en ekstremt god «track-record» både med og finne gode selskaper og meravkastning i forhold til referanseindeks.
 • DNB Global Indeks: Indeksfond versus aktivt forvaltet fond er en evig diskusjon, jeg mener dog at man skal ha en god blanding av dette. Er det spesifikke bransjer eller sektorer du har tro på ville jeg absolutt anbefale et aktivt forvaltet fond, men som en grunnpilar i enhver portefølje vil indeksfond alltid være det beste alternativet.

Dette er i korte trekk min portefølje per dags dato. Markedet skifter retning hele tiden, det vil også reflektere min portefølje. Jeg har i utgangspunktet en langsiktig tilnærming til mine selskaper, men det kan også komme mer kortsiktige veddemål som «krydder» i min portefølje. Dette vil jeg selvsagt redegjøre for, og jeg kommer til å bruke Nordnetbloggen og Shareville aktivt, både for å kommentere markedsutviklingen, men også for å redegjøre hvilke valg jeg gjør med mine investeringer.

Jeg gleder meg veldig til å ta del i diskusjoner, hendelser og aktuelle saker som foregår på Shareville og jeg håper du har glede av å følge min ferd i aksjemarkedet!

Disclaimer: dette er ikke ment som en kjøps eller salgs-anbefaling, men snarere informasjon om min portefølje som er fullt tilgjengelig på Shareville.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
12 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
06.09.2018 11:01

Hei Mads. Interessant med en gjennomgang, men er du sikker på at du regner rett på RAK Petroleum? Alle aksjene i RAKP er tross alt ikke tilgjengelige på børs. Antall på børs (vist på nordnet.no): 192 842 720 Antall totalt (uten preferanseaksjer, ref årsrapport): 552 975 386 Kopiert fra årsrapport 2017, side 85: Total Class A shares 327,814,705 Class B Shares 137,671,988 Class C Shares 87,488,693 Preference shares 50,000 Med siste aksjekurs 12.9 blir det en selskapsverdi på ca 7.1 mrd. DNO er verdt 17.3 mrd i skrivende stund. En andel på 40% = 6.9 mrd. Med mindre det er… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.09.2018 11:34

Hei Lafse, Jeg har brukt denne som kilde til min utregning, https://www.bloomberg.com/quote/RAKP:NO dette har jeg sjekket med flere også og skal stemme. Selv hele strukturen er meget kompleks, så skal dette være riktig kilde.

Gjest
Gjest
05.09.2018 17:03

Hei Mads. Kan du analysere SDRL etter restruktureringen i sommer? Har tro på Fredriksen. Når og til hviken pris er fornuftig å tre inn i selskapet? Tror dette opptar mange.

Gjest
Gjest
05.09.2018 07:34

Det var interessant lesning! Takk for at du deler. Hvis noen vil gjøre et dypdykk i Trend følging, hvilket kilder anbefaler du?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.09.2018 11:31

Hei Investorkilden, hm jeg har ikke noe spesielle favoritter der, men jeg vet Winton er et trend fond i London som er flinke. Ellers er Jon Boorman en dyktig mann, synes jeg:)

Gjest
Gjest
03.09.2018 21:49

Hei Mads, gratulerer med ny jobb, dette blir bra, liker investeringsfilosofien din. Skal sjekke ut RAK, høres ut som en fornuftig investering. I WWL så eier vel Walenius familien like mye som Willhelmsen familien, hvis ikke det har skjedd noe de siste ukene..ble utålmodig og solgte meg ut😁

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.09.2018 09:55

Hei Dotco,. tusen takk for det- veldig hyggelig:) Ja, det stemmer- det skal jeg presisere nærmere, de er de to største aksjonænærene med 37,82% hver:)

Gjest
Gjest
03.09.2018 16:23

Gratulerer med ny jobb. Har satset på flere av de samme aksjene som deg (SBX, WWL, RAK og NAS) iblandet en større andel av de mer trygge, store aksjene. Ble positivt overrasket over så høy ROE på Hemfosa, den må jeg sjekke ut. Hadde vært knall om du la ut litt mer stoff om hva du tenker rundt ulike selskapers strategi og forretningsmodell. Dette er et område jeg som tallknuser-investor ikke er like trygg på.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.09.2018 09:53

Hei Bjørn Olav, tusen takk for det- hyggelig å høre:) Jeg skal skrive litt mer om hemfosa utover høsten, liker selskapet veldig god og synes de drives bra

Gjest
Gjest
03.09.2018 14:46

Hva tenker du om ETFer med lav forvaltingsavgift ? Enkelte fond via spareavtalen i Nordnet er jo gratis å handle også. Dette som et supplement til de vanlige fondene.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.09.2018 09:56

Hei Jurg1, ETF-er er et godt sparealternativ. Jeg har ikke noen ETF-er per dags dato, men liker veldig godt disse produktene.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.09.2018 13:41

Kan du se på muligheten for å legge til ETF-en Xact Högutdelandei spareavtalen via Nordnet?