Gå til hovedinnhold

Det Store Makroskiftet

Makroøkonomi er et populært diskusjonstema, fordi det finnes utallige forklaringsvariabler og ulike syn på hvilke drivkrefter som er i spill. Alt etter brillene du har på deg. Da er det interessant å være vitne til at en av de store dogmene i verden står for fall: inflasjonsmålet. Her er det mange som ender opp med å spise hatten sin.

Siden 80 tallet har sentralbankene styrt etter et mål for ønsket prisstigning. Har prisene steget mer enn 2-3%, så hever de renten, faller den under går renten også ned. Det har vært en politikk for avverge kriser som vi allerede har lagt bak oss. Hyperinflasjonen på 1930 og 70 tallet skremet mange, og gjorde at sentralbanksjefene så det som sin største oppgave og holde inflasjonen i sjakk. Lite visste de at Kina skulle supplere verden med billigere varer, og den teknologiske revolusjonen (Amazon) sikre enda billigere omsetning i vesten. Inflasjonen har ikke steget på 20 år. Den kommer mest sannsynlig ikke til å stige mye de neste 20 årene, på grunn av effektivisering og robotisering. Hva er da bieffekten dagens rentepolitikk?

Historiens største asset boble!! Se på aksjemarkedet, målt mot rentenivået, og fortell meg at sentralbankene ikke har skapt oppblåste aksjer da de egentlig har ønsket å skape inflasjon! Se Fed renten målt mot S&P500.

Du kan kanskje tenke at “skit au, alle fondene mine er opp, det er vel bullish?”. Det kan godt være, men en annen side av saken er at FED, ECB og BOJ har skapt et unaturlig investeringsklima for långivere, pensjonsfond, forsikringselskaper og andre investorer, der de har blitt geleidet inn i ekstrem risiko fordi avkastningen i rentepapirer har vært altfor lave. I ytterste konsekvens kan dette ende i tårer når sentralbankene reverserer politikken og hever renten.

To sentralbanker har nå endelig tatt til fornuft, den kanadiske og den new zealandske, der de inkluderer arbeidsmarked og finansboblescenarioer i sin rentesetting.

Les gjerne artikkelen som inspirerte meg til dette blogginnlegget. Her er det mye å lære for en makrointeresserte.

Synes du dette var kjedelig, kan jeg anbefale denne samlingen med youtubeklipp fra årets Stocktoberfest i San Diego. De har plukket ut de mest interessante foredragsholderne og paneldebattene i en svært seervennlig tradisjon.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer