Gå til hovedinnhold

Børsopptur i Asia mandag. Oljeprisen i fokus

De asiatiske børsene stiger i morgentimene, noe som gir håp om en drahjelp fra den regionen i dag. Nikkei 225, årets klare vinner i Asia, faller for øvrig 0,4 prosent mandag.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – mandag 20. november

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,4%, eller innenfor intervallet [0, 0,8]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:03 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er uendret siden Oslo Børs stengte fredag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,4 prosent i snitt fredag.
  • Ross Stores Inc (7,2%), Expedia Group Inc (5,1%), Albemarle Corp (3,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Applied Materials Inc (-4%), CF Industries Holdings Inc (-3,3%), Molina Healthcare Inc (-3,3%), endte på bunn.

Nok en sterk uke på Wall Street er over, ikke minst for Russell 2000-indeksen, som økte med nye 1,35 prosent på fredag. S&P 500, Nasdaq Composite og Dow Jones Industrial Average avsluttet derimot relativt flatt, selv om de har økt markant de siste tre ukene.

Om oppturen på slutten av året er tilfeldig eller ikke er det store spørsmålet, eller om dette henger sammen med investorene optimisme på starten av året som vi tidligere har diskutert. Ordtaket “As January goes, so goes the year” beskriver troen på at aksjemarkedets ytelse i januar kan indikere hvordan resten av året vil utarte seg, en ide som er kjent som januarbarometeret.

Selv om historiske data noen ganger støtter denne observasjonen, er det bred enighet om at markedet er for komplekst og påvirket av mange variabler gjennom året til at en slik forenklet tommelfingerregel kan anses som pålitelig.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,5 prosent i snitt mandag morgen

De asiatiske børsene stiger i morgentimene, noe som gir håp om en drahjelp fra den regionen i dag. Nikkei 225, årets klare vinner i Asia med en oppgang på 28,2 % i 2023, faller imidlertid med 0,4 % mandag. Hang Seng-indeksen stiger derimot med nesten to prosent. Investorene avventer nå nye makroøkonomiske signaler, ettersom resultatrapporteringen for tredje kvartal stort sett er avsluttet.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 81,21 dollar per fat, opp 2,2 prosent fra fredagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,3 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,77 NOK, 10,49 SEK, 6,82 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster; 11,8 NOK, 11,46 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,89 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,46).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,28 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen har stabilisert seg noe etter forrige ukes kraftige fall. Med det årets siste OPEC+-toppmøte i anmarsj, spekuleres det i om det mektige oljekartellet vil redusere produksjonen ytterligere for å stabilisere eller heve prisen. Det er også mulig at USA vil benytte denne muligheten til å fylle opp sine strategiske oljereserver til de nåværende prisene, noe som potensielt kan føre til at OPEC opprettholder produksjonen på eksisterende nivåer.

Samspillet mellom OPECs produksjonsstrategier og USAs reservepolitikk er avgjørende for å forstå de underliggende mekanismene som kan påvirke retningen til oljeprisene i fremtiden.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer