Gå til hovedinnhold

Blandet på Wall Street. Ingen drahjelp fra Asia

Det ble en blandet dag på Wall Street onsdag. Nasdaq-indeksen ledet an med en oppgang på 0,3%, mens S&P 500 endte flatt og Dow Jones Industrial Average falt 0,2%.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – Torsdag 29. juni.

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,3%, eller innenfor intervallet [-0,1, 0,7]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:17 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag.

Wall Street

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) endte, i snitt, flatt i går.

Det ble en blandet dag på Wall Street onsdag. Nasdaq-indeksen ledet an med en oppgang på 0,3%, mens S&P 500 endte flatt og Dow Jones Industrial Average falt 0,2%. De store reiselivselskapene derimot, steg markant i går, deriblant cruise gigantene Carnival (+8,1%), Norwegian Cruise Line (+7,5%) og Royal Caribbean (+1,7%). De samme selskapene har for øvrig doblet seg i verdi i 2023, i et år preget av høy inflasjon, svak vekst og stor geopolitisk usikkerhet.

Reiselivselskapene er viktige for investorer å holde øye med av flere grunner, da de kan fungere som en tidlig indikator på økonomisk aktivitet. Når den underliggende økonomien er sterk, har folk generelt mer penger til å bruke på reiser, noe som kan være positivt for disse selskapene. På den annen side, når utsiktene er svake, er reiser en av de første utgiftene folk kutter, noe som kan påvirke inntjeningen til reiselivselskapene negativt.

Selskaper i fokus

Lucid Group Inc (5,2%), Sirius XM Holdings Inc (4,4%), MercadoLibre Inc (3,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i Nasdaq-indeksen, mens JD.Com Inc (-2,7%), Regeneron Pharmaceuticals Inc (-2,2%), American Electric Power Company Inc (-2,2%), endte på bunn.

Asia

De største indeksene i Asia (NIKKEI, KOSPI, ASX 200, HANG SENG og SHANGHAI) er ned -0,3 prosent i snitt torsdag morgen.

Børsene i Asia gikk i ulike retninger torsdag, dermed er det ingen drahjelp å få fra den regionen i dag. Nikkei 225 stiger en halv prosent i morgentimene, mens KOSPI indeksen, Hang Seng indeksen og Shanghai CSI 300 er ned henholdsvis 0,2, 1,3- og 0,1 prosent. Hovedindeksen i Australia, ASX 200, endte uendret.

Investorene forholdt seg passive etter at Fed sjef, Jerome Powell, gjentok at rentetoppen i USA mest sannsynlig ikke er nådd. Powell deltok i en paneldebatt i regi av den europeiske sentralbanken i går. Hvorvidt den kraftige renteoppgangen det siste året vil sendte den amerikanske økonomien inn i resesjon eller ikke, er det store spørsmålet.

En resesjon i USA kan potensielt by på utfordringer for markeder som allerede strever med egne økonomiske problemer. Samtidig kan det også åpne opp for muligheter for investorer som er villige til å ta risiko under usikre forhold.

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 73,72 dollar per fat, opp 1,8 prosent fra onsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -1 prosent i samme periode. 1 USD koster i skrivende stund: 10,79 NOK, 10,82 SEK, 6,84 DKK og 0,92 EUR, mens 2- og 10-årsrenten i USA ligger på hhv. 4,75 og 3,73 prosent.

Oljeprisen steg markant i går etter å ha slitt de siste ukene. Oljeprisoppgangen ble trigget av overraskende lagertrekk i USA. De ukentlige oljelagertallene fra USA har en betydelig innvirkning på oljeprisen av flere grunner. Oljelagertallene gir et innblikk i forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Hvis tallene viser at oljelagrene minker, kan det være et tegn på at etterspørselen overstiger tilbudet, noe som kan drive opp prisene. På den annen side kan en økning i lagrene indikere at tilbudet overstiger etterspørselen, noe som kan legge press på prisene.

Markedet har ofte forventninger om hva oljelagertallene vil vise. Hvis de faktiske tallene avviker fra disse forventningene, kan det skape uventede markedsbevegelser. I dette tilfellet ser det ut til at et overraskende lageruttrekk førte til en økning i oljeprisen. Oljelagertall kan også sees på som en økonomisk indikator. En reduksjon i oljelagrene kan være et tegn på økt økonomisk aktivitet, som kan drive opp oljeprisen. På samme måte kan økte oljelagre indikere en nedgang i økonomisk aktivitet. USA er en av de største produsentene og forbrukerne av olje i verden. Derfor har endringer i landets oljelagre en betydelig innvirkning på det globale oljemarkedet.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer