Gå til hovedinnhold

Blandet i Asia i natt. Fed i fokus denne uken

Den europeiske sentralbanken valgte som forventet å holde renten uendret forrige uke. Det forventes at den amerikanske sentralbanken vil treffe et lignende valg denne uken.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – mandag 30. oktober

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,5]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 05:40 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,2 % siden Oslo Børs stengte fredag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,6 prosent i snitt fredag.
  • Dexcom Inc (10,1%), Intel Corp (9,3%), Capital One Financial Corp (9,2%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Enphase Energy Inc (-14,7%), Ford Motor Co (-12,2%), Charter Communications Inc (-9,6%), endte på bunn.

Det meste falt på Wall Street fredag, bortsett fra Amazon, som steg markant etter å ha levert oppløftende tall for 3. kvartal. Amazon er for øvrig en av årets vinneraksjer med en oppgang på hele 52 %, men aksjekursen har fortsatt en vei å gå før den når de rekordhøye nivåene fra 2021.

Amazon, som en av verdens største selskaper med en betydelig markedsverdi og som en ledende aktør innen teknologi og e-handel, spiller en sentral rolle på verdens børser. Svingninger i selskapets aksjekurs kan påvirke store aksjeindekser som S&P 500 og NASDAQ, mens selskapets innovasjon og vekst gir indikasjoner på større økonomiske trender og forbrukeratferd. Amazons globale rekkevidde og suksess gjør det til en viktig indikator for den internasjonale økonomien og til en driver av investorers tillit og risikovillighet i markedet.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,2 prosent i snitt mandag morgen.

Det er ingen klar retning å spore på de asiatiske børsene i morgentimen, dermed er det heller ingen klar drahjelp å få frå den reginonen i dag. Denne uken er det duket for nytt rentemøte i Federal Reserve, noe som etter alt å dømme vil sette sitt preg på de globale finansmarkedene, inkludert aksjemarkedet. Det slippes i tillegg flere viktige selskapsrapporter, deriblant Apples Q3-tall. Mao. ligger det an til å bli en spennende uke for de aller fleste investorer.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 88,05 dollar per fat, opp 0,8 prosent fra fredagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 1,7 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 11,17 NOK, 11,15 SEK, 7,07 DKK og 0,95 EUR, mens 1 EUR koster; 11,8 NOK, 11,78 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 5,03 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,88).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,42 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Den europeiske sentralbanken (ECB) valgte som forventet å holde styringsrenten uendret forrige uke. Det forventes at den amerikanske sentralbanken vil treffe et lignende valg denne uken. Spørsmålet om vi nå har nådd rentetoppen i USA og EU er et av de store spørsmålene blant investorer verden over.

Hvis Federal Reserve skulle signaliserer at rentetoppen er nådd denne uken, kan det utløse en sektorrotasjon blant investorer, ettersom mange justerer porteføljene sine basert på endrede økonomiske utsikter og markedsforhold. Vekstaksjer, som ofte har lidd under renteøkninger, kan bli mer attraktive, mens defensive og sykliske sektorer kan oppleve en omfordeling av kapital.

Det er viktig at investorene handler på en gjennomtenkt og informert måte, da markedet kan være volatilt i slike perioder, og det kan ta tid før tydelige markedsretninger etableres. Investorer må også veie andre globale økonomiske faktorer og usikkerheter når de tar investeringsbeslutninger.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer