Gå til hovedinnhold

“Beste fond 2018”

Det er vanskelig å velge fond.

Kanskje derfor er noen av de mest brukte søketermene i Google innen fondsverdenen nettopp «beste fond 2018», «beste fond 2017», «beste fond siste 5 år» og så videre.

Det er betryggende å vite at mange søker opp informasjon på egenhånd. Men det er en utfordring med dette – hva vil «beste fond» egentlig si, og hvem skal bedømme dette?

  • Banken vil naturligvis promotere sine egne eller tilgjengelige eksterne fond
  • Fondsforvaltere vil favorisere egne fond
  • Plattformer kan ha ulik metodikk for rangering

Det er mange som mener de vet hva som er det beste fondet. Men det beste fondet for deg kan være et dårlig valg for en annen person.

Før du hopper på et fond som dukker opp i et Google søk – gjør deg opp noen tanker på hva du egentlig er ute etter. Da kan du gjøre en mer opplyst vurdering av hva som egentlig er det beste fondet for deg.

4 spørsmål du må stille deg

1.      Hva er min tidshorisont?

Først og fremst, trenger du pengene om et år, sett de heller i banken.

Det generelle rådet er, jo lengre tidshorisont, jo større svingninger kan du tåle. Ettersom aksjemarkedet har høyest forventet langsiktig avkastning er det naturlig å ha en høy aksjeandel for langsiktige investorer. Dette burde kunne avgrense antall fond du bør vurdere betydelig.

2.      Hvor mye risiko ønsker jeg å ta?

Hvor mye tåler du å se dine investeringer svinge? Dersom du ikke er komfortabel med at verdiene dine kan reduseres betydelig burde du holde deg unna aksjefond. Selger du etter en nedgang vil du kunne gå glipp av det langsiktige potensialet i aksjemarkedet.

3.      Hvilken rolle har fondet i min økonomi?

Ser du etter ett enkelt fond for dine midler, eller en del av en sammensatt portefølje?

Dersom du ønsker ett enkelt fond, kan det være fornuftig med et bredt fond som diversifiserer risikoen. Eventuelt et kombinasjonsfond dersom du ønsker mindre aksjeeksponering.

4.      Sist men ikke minst, hvem skal jeg stole på?

Det enkle svaret, en informert versjon av deg selv. Etter du har bestemt deg for hva du egentlig er ute etter gjør dine egen vurderinger og konklusjoner.

Uansett, bare ikke stol blindt på Google.

Google vet (heldigvis) ikke så mye om deg at de forstår hva du mener når du søker etter “Beste fond 2018”. Ikke enda ihvertfall.

Når du vet hvilken type fond du er ute etter er Morningstar.no et naturlig sted å sammenligne ulike fond.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer