Gå til hovedinnhold

Bedre belåningstjeneste og økte belåningsgrader på 134 norske aksjer

I september økte vi belåningsgrader for 40 aksjer (og reduserte 8) for å gradvis nærme oss belåningsgradene Netfonds hadde. Primo desember forbedrer vi brukeropplevelsen, utvikler modellen for belåning videre, og øker samtidig belåningsgradene på 134 norske aksjer.

Diversifiseringspremie

Selve kjernen i belåningsmodellen som ble lansert i forbindelse med integrasjonen av Netfonds var høyere belåningsgrader for diversifiserte porteføljer (diversifiseringspremie). Å spre risikoen skal lønne seg. Dersom du er fullt diversifisert, det vil si at din største posisjon i porteføljen er under 10 prosent, så får du mulighet til å låne mer med sikkerhet i dine verdipapirer. En aksje med opprinnelig belåningsgrad på 20 prosent økes til 45 prosent belåningsgrad, og en aksje med belåningsgrad på 30 prosent økes til 50 prosent osv. Du kan se i tabellen under hvordan belåningsgrader øker basert på diversifisering (se “største posisjon i % av markedsverdi” mellom 10 % og 50-70 %).

Konsentrasjonsfradrag

Mange opplevde at Netfonds generelt hadde høyere belåningsgrader enn Nordnet. Dette stemte også. Årsaken for at de kunne ha det var at de i tillegg til en diversifiseringspremie (som forklart ovenfor) også hadde et konsentrasjonsfradrag i sin belåningsmodell. Det vil si at dersom du ikke er divsersifisert (har få eller kun én aksje i porteføljen) så reduseres belåningsgraden på grunn av økt risiko i porteføljen (motsatt av eksemplet med diversifiseringspremie ovenfor – se tabell over hvor “største posisjon i % av markedsverdi” er mellom 80 % og 100 %).

Vi øker belåningsgraden på 134 aksjer

Vi innfører nå konsentrasjonsfradrag (som beskrevet ovenfor og som Netfonds handde) og øker samtidig belåningsgraden på 134 norske aksjer. Dette skjer fra og med torsdag 5.desember. Vi har forsøkt å gjennomgående øke belåningsgrader på en slik måte at de som blir rammet av et konsentrasjonsfradrag får samme belånings-mulighet/grad som i dag. Totalt øker belåningsverdiene for alle våre kunder med låneavtaler, men det er noen få som – på grunn av konsentrasjonsfradrag –får redusert sin belåningsverdi. Her finner du en fullstendig oversikt over alle endringer i belåningsgrader på norske aksjer.

Fond vil telle som 5 aksjer

En svakhet i beregningen av diversifisering da vi lanserte den nye modellen var at et fond kun telte som en aksje i porteføljen. Vi vet jo alle at et fond er en samling av flere aksjer, så fremover vil et fond telle som 5 aksjer når konsentrasjon/diversifisering i porteføljen beregnes.

Ny forbedret belåningsoversikt på nordnet.no

Vi har også fått flere tilbakemeldinger på at det er vanskelig å se sine belåningsgrader og hva som skal til for å øke disse. I løpet av neste uke (eller uken etter) så lanserer vi en ny og forbedret belåningsoversikt på nordnet.no. Her kan du enkelt se din diversifisering, hvor mye du maksimalt kan låne dersom du diversifiserer, din aktuelle lånerente, rentebelastning og akkumulerte renter. Du kan se en illustrasjon av den nye belåningsoversikten under (Illustrasjonen er hentet fra vårt testmiljø som er fortsatt ikke 100% ferdig, men håper den gir en forståelse for hva som snart kommer).

To av de mest sentrale i utvikling og håndtering av belåning i Netfonds (Odd Saltnes og Birger Andersson) leder nå arbeidet med å utvikle produktet hos Nordnet. Jeg håper spesielt at våre kunder fra Netfonds ser at vi stadig tar steg for å forbedre modellen og tjenesten for belåning, og at vi nå på alvor er i ferd med å få en tjeneste som er minst like god som den Netfonds hadde tidligere.

Mvh // Anders

Se også: Aksjekreditt på Investeringskonto og dynamiske belåningsgrader

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
10.12.2019 08:55

Minst like god? Dere når ikke opp til tærne en gang.
Dere burde gått over til netfonds sitt plattform.
Dere skrur småsparene og dere gjør det med viten og vilje.

Gjest
Gjest
02.12.2019 13:53

Hei,

Hva tenker du om rentesatsen? Er det planlagt noen endring eller justering av den? Den er veldig høy om man låner over 50 000, og ligger godt over nivået deres konkurrenter ligger på.

Gjest
Gjest
29.11.2019 12:01

Ser frem til denne oversikten. Bra jobbet av Nordnet-teamet!

Gjest
Gjest
29.11.2019 09:46

Bildet du deler er ikke noe jeg finner inne på sidene mine?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
29.11.2019 10:47

Det er ikke så rart. Som jeg skriver, planen er å lansere den siden i løpet av neste uke, eller uken etter. Så hang in there, det kommer snart.

Gjest
Gjest
28.11.2019 20:40

Var vel ikke dette dere fikk mest kritikk for?
Er vel den skyhøye rentesatsen som ble innført som fikk de gamle Nordnet-kundene til å reagere.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
28.11.2019 20:44

Du har vel forsåvidt rett i det Roger. Kritikken fra Nordnet-kundene handlet mest om renter/superlånet, mens Netfonds-kundene etterlyste først og fremst høyere belåningsgrader. /A