Gå til hovedinnhold

“Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”

Det vil bli interessant å overvære det britisk-europeiske dramaet som kommer til å utspille seg over de neste ukene, månedene og årene. Gårsdagens folkeavstemning går inn i historiebøkene, og er, på mange måter, et brudd i europeisk integrasjon. I aksjemarkedet snakker en ofte om trendbrudd. Det er det vi nå ser i den europeiske integrasjonen. 

Det blir interessant å se hvordan det hele vil utvikle seg. Det er første gang et EU-land bryter ut av unionen, så veien blir til mens vi går. Historien er et resultat av sike tilfeldigheter hvor det vipper den ene eller den andre retningen. Det er denne usikkerheten aksjemarkedet ikke takler.

Hva skjer videre? Hva blir resultatet? I så måte fungerer historien som en bedre pekepinn på hva en kan forvente i fremtiden.

Det er alltid usikkerhet i aksjemarkedet. Det er alltid en grunn til å ikke eie aksjer. Våren 2009, da usikkerheten var på sitt verste, var det beste tidspunktet å kjøpe aksjer. Har du eid aksjer siden da, så hadde du hatt fenomenal avkastning.

Det er når alt er glassklart og fremtiden ser lys ut, at du som investor skal være forsiktig.

Vi har lagt bak oss det 20 århundre. Det blodigste århundret i menneskets historie. Det 20 århundre så to verdenskriger, økonomisk depresjon, kald krig, oljekrise, splittelsen av Sovjetunionen.

Vet du hva aksjemarkedet ga i snittavkastning?

Omkring 10 %.

Det er viktig å minne seg selv på at dette i større grad er en politisk tragedie. Implikasjonene det kan ha for det store bildet. EU har vært viktig for samlingen av Europa. For EU som politisk prosjekt er dette et hardt slag.

For deg som investor er det en mulighet. Det er viktig å skille mellom disse to momentene.

Folk vil gå på jobb på mandag, selv om det vil oppleves som en blåmandag for mange. Vi vet ikke hva fremtiden bringer. Fremtiden er usikker. Og det er denne usikkerheten mennesker og aksjemarkedet ikke takler. Men mennesker vil gå på jobb, finne løsninger, selge sine produkter og tjenester og få hverdagen til å gå rundt.

Blir jeg rammet av frykt, usikkerhet eller eufori i aksjemarkedet, så stiller jeg meg spørsmålet: “hva ville Warren Buffett gjort?” Svaret jeg som regel får da, er: “Ingenting”. Du trenger ikke reagere på alt. Det er viktigere å reflektere, og det er en stor forskjell på det.

Blir ting billigere vet jeg at det gir mulighet for høyere avkastning. Jeg er nettokjøper av aksjer og skal være det en stund.  Som Buffett sier “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”.

Det samme gjelder nå, dette kan bli en storm, eller det kan gå over med et lett regnskyll.  Slike stormer og regnskyll kommer med jevne mellomrom. Det er derfor jeg fokuserer på å eie fornuftige prisede kvalitetsselskaper.  Gjør jeg endringer, så er det fordi forholdet mellom disse kvalitetsselskapene tilsier at jeg burde gjøre justeringer. Ikke på grunn av an ekstern faktor som brexit.

Jeg tror ikke folk vil lagre mindre data (Bahnhof), gamble mindre (Betsson), hjerteopereres sjeldnere (Medistim), kjøpe færre Ray-Bans (Luxottica) eller mindre cider/øl (Kopparberg) som en følge av at Storbritannia har valgt å gå ut av EU.

Den risikoen du tar i disse selskapene er ikke volatilitetsrisiko, eller prissvinginger, men selskapsrisiko. Det er denne selskapsrisikoen  som over tid betyr noe. Om disse forretningsmodellene holder tidens tann. Alle disse har en track record på å klare det og jeg er overbevist om at de vil bestå en brexit også.

En av mine større posisjoner, Kopparbergs Bryggeri, er store i Storbritannia. De er markedsledende. Jeg forventer et kraftig fall på mandag, da Sverige er stengt i dag. Slik jeg tenker om det, så gir det muligheter. Faller kursen tilstrekkelig, vil jeg vurdere å øke eksponeringen.

Brexit er en tragedie for EU som politisk prosjekt,  men det har medført at billetten til å ta del i verdiskapningen i det norske samfunnet, har, i skrivende stund, blitt over 4 % billigere.

Jeg håper den blir enda billigere. 

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
9 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
04.07.2016 09:20

Hei

Aktiv vs mekanisk stragegi.

Robin, tror du ikke at en objektiv mekanisk strengt regelbasert strategi i de fleste tilfeller vil være bedre enn en aktiv subjektiv strategi for å velge, kjøpe og selge aksjer? Vi er jo påvirket så mye av behavioral biases enten vi vil eller ikke og dette er en av våre største svakheter som rationelle investorer. Synspunkter?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
09.07.2016 15:01

Hei Trond. Jo, jeg er helt enig med deg. En mekanisk strategi, som eksempelvis Margin Formula vil antakeligvis være en god, eller bedre strategi. Det blir som et verdibasert indeksfond på steroider. Så det er jo alltid et spørsmål om hvor mye en egentlig kan tilby med subjektiv forvaltning. Kanskje en faktisk destruerer avkastningspotensialet ved å gjøre det? Men en må finne en avveining mellom hva en kan gjennomføre i praksis og hva som fungerer teoretisk. For egen del hadde det blitt kjedelig å følge en helt mekanisk tilnærming. Skeptisk til om jeg kunne fått til det i praksis over… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.07.2016 12:23

Hei . Når det gjelder investering så har jeg kommet frem til at å på forhånd lage regler for strategi, prosess, vil øke sannsynlighet ene for god avkastning over tid. Jeg mener man kan bruke subsjektive vurderinger ved kjøpstidapunktet men etter det bør det være mer .Forhåndsbestemte regler som avgjør salg. Men ulike strategier kan virke bra poenget er å ikke avvike fra sin strategi og kunne forholde seg rationell til markedet . Å være rationell er meget vanskelig for de fleste og en regel basert strategi kan luke ut de menneskelige svakhetene ja det er nok mer kjedelig ,… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.07.2016 12:34

Spørsmålet er vel om du og jeg er bedre enn snittet til å velge ut aksjer og kontrollere våre emosjoner underveis i prosessen. Jeg vil tro jeg har en liten edge i utvelgelse av aksjer i forhold til en market cap indeks men jeg har nok ingen edge i forhold til en computer i forhold til oppførselen min etter kjøp av aksjer

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.07.2016 16:11

Jeg er enig. Aksjer vil alltid ha en subjektiv dimensjon. Det er derfor vi som investorer kanskje forstår ulike bransjer, fordi en har ulike erfaringer, opplevelser og tilnærminger. Kjøpsbeslutningen er den viktigste. Har en gjort jobben her, så vil resten ordne seg, er min oppfatning og erfaring. Gjør man feil, så forplanter det seg ofte. Men jeg er enig, en skal også ha noen tilnærminger for salg, så sant ikke selskapet blir kjøpt for “evigheten”, altså veldig langt tidsperspektiv. Det er jo dette som gjør investeringer så vanskelig, det er blandingen av art&science. Siden jeg velger enkeltaksjer, så oppfatter jeg… Les mer »

Gjest
Gjest
24.06.2016 16:37

Carlsberg og unibrew kun ned 3%. Og det vil ta flere år før storbritania er helt ute av EU. Tror kopparbergs klarer seg greit på mandag.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
24.06.2016 17:12

Eieik,

Vi får se. For min del kunne Kopparbergs godt falt, for da kjøper jeg bare mer. Investeringstesen min er den samme, men vet aldri hvordan markedet håndterer slikt.
Det blir spennende å se 🙂

– Robin

Gjest
Gjest
24.06.2016 15:32

Hei, er det ikke en mulighet for at Kopparbergs kan få problemer i Storbritannia? Tenker da visst det drar ut med ny handelsavtale, økt moms/toll osv?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
24.06.2016 17:15

Hei Nicolai.

Jeg tviler på at det blir store problemer for Kopparbergs på grunn av dette. Nye handelsavtaler vil komme på plass og så videre. Men det kan godt hende markedet straffer Kopparbergs i det korte bildet. For min del, betyr det bare en kjøpsmulighet, avhengig av hvor mye de faller. Det blir spennende å se, jeg har ingen fasit på hvordan markedet reagerer, men Kopparbergs forretningsmodell og konkurransefortrinn, er uforandret.

– Robin