Gå til hovedinnhold

“Austerity” er død.

Gjennom finanskrisen har den gjeldende politikk i alle vestlige land vært “austerity”. Hovedideen er å kutte offentlige utgifter slik at statsfinansene blir håndterbare, og lånerentene dermed faller. Utfordringen er selvfølgelig at det setter masse offentlige ansatte på gaten, og statlig innkjøp tørker opp, noe som går ut over privat næringsliv. Kritikerne har ment at i dårlige tider som nå, bør staten bruke mer penger for å stimulere økonomien. Personlig ser jeg problemet med å spare seg slank i dårlige tider, men det har aldri skjedd at noen regjering har strammet inn i “gode” tider, så da har kanskje mange tenkt at man må bruke den muligheten man får.

Gjeldende konsensus har dermed vært “austerity”, men nå kan det snu. Hollande i Frankrike vil bruke mer penger. Den nye regjeringen i Italia er anti-austerity, og nå snur den konservative regjeringen i Spania også. Hva betyr dette for aksjemarkedet?  Jeg tror det kommer en ny runde med stimuli i form av økte offentlig utgifter, som kan kjøre aksjermarkedet høyere. Husk at aksjemarkedet er prisen på egenkapital i den private sektoren, og når staten velger å sprøyte inn penger for å skape vekst, vil effekten bli prisstigning.

RCL senket guidingen, men leverte over forventning. De ligger 3% over bookingene på samme tid i fjor. Aksjen touchet 215, men har nå falt tilbake til 210 kroner. Vit at prismålene til analytikerkorpset ligger 220-245 kroner. Mitt syn er at aksjen er kjøp på lave 190 kroner, men over 210, så må man være klar over at prisingen er strukket. Husk at oljeprisen også er en joker, og nå har den steget +6% den siste uken.

Denne uken avsluttes med at DNB har steget fra 84 til 92 kroner. Det er en massiv oppgang og forteller oss egentlig bare at frykten forlater markedet. Et rally ledet av finansaksjer er solid, ettersom bankene er en god temperaturmåler for samfunnsøkonomien. Det er selvfølgelig verdt å nevne at banken la frem kvartalstall i dag, men i mine øyne er det ikke selskapsspesifikt at aksjen har steget denne uken. Vi har sett tilsvarende bevegelse på finansaksjer i utlandet.

REC er opp 13% etter tallene, og nå ser det ut til at aksjen har løsnet. Vit at det er flere kursmål hos analytikerne som ligger tett opp mot 2 kroner. I slike aksjer, som har blitt banket ned over flere år, skal det svært lite til før mange nok står utenfor og plutselig vil inn igjen. Det samme har skjedd med Norsk Hydro. Selv om jeg ikke er bullish, innser jeg at en dårlig performance over tid, har fått nok investorer til å skygge banen. Skulle NHY dra seg over 30 kroner igjen, vil oppmerksomheten vende tilbake og oppgangen får en selvforsterkende effekt.

Det er en artikkel i Dagens Næringsliv om forsikringsselskaper som taper penger fordi mennesker lever lengre. Det må være en frustrerende bransje for de involverte, ettersom man sitter og håper på at levealderen ikke skal øke. Teknologi og livskraft jobber ergo mot forretningsmodellen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
26.04.2013 17:22

er ikke dette strengt tatt god gammeldags keynesianisme? http://no.wikipedia.org/wiki/Keynesianisme

Gjest
Gjest
26.04.2013 16:10

The meaning ‘austerity’ has become negative, and everyone says that by cutting government costs, will lead to lower consumption. This, in my eyes is only half the truth. It really depends where you cut. I remember a few months ago that the Canary Island governor went out to say that he had so little money left that he was considering closing schools and hospitals. Why did he mention these first? Was there nowhere else to cut? How about some paper pushing bureaucrats? My point is, I am for austerity measures in non-productive jobs, but against it in productive (investments such… Les mer »

Gjest
Gjest
26.04.2013 13:42

Hei!
Har du noen tanker om Wilh.Wilhelmsen? Går ex. utbytte idag på 4 kr, og ligger nå noe over 40 kr. Med et resultat per aksje på over 10 kr i fjor, er ikke aksjen meget lavt priset?