Gå til hovedinnhold

Årsresultatet!

Den 15. Desember 2104 publiserte jeg mine spådommer for 2015 Før jeg publiserer mine tanker om 2016, kan det være interessant å se hvordan det har gått med inneværende år. Her er spådommene jeg kom med i fjor og fasiten i store bokstaver!
Sentralbankene:

 • FED har avsluttet stimuliprogrammet sitt, og det neste året vil dreie seg om hvorvidt de hever renten i andre halvdel av 2015 eller ikke. Vi får ta de på ordet når de sier at de vil tilpasse dette til den økonomiske utviklingen. Her er det verdt å nevne at GDP vokser med 4% og er på syklisk høy, mens arbeidsledigheten faller som en sten (tilbake til før finanskrise nivå). (ARBEIDSLEDIGHETEN FORTSATTE Å FALLE, DET GJORDE GDP OGSÅ)
 • ECB har trukket bena etter seg i år, men har fått på plass et rammeverktøy til å sette i gang enorme stimuliprogram. Jeg tror de trykker på knappen veldig snart, og jeg tror det vil pumpe opp aksjeverdiene i eurosonen. (IVERKSATT I MARS)
 • Japanske myndigheter har gjort alt fra å kjøpe aksjeindeksen til å trykke YEN, og nå blir det nyvalg. Jeg tror sittende regjering vinner, men jeg tror de innfører salgskatt for å rette opp statsfinansene. Ikke like bull. (SALGSKATT KOM, NIKKEI FLATET UT)
 • Kina har satt ned renten, og myndighetene viser at de er på ballen. Jeg forventer ytterligere reformer, og et sterkt aksjemarked. De vil vokse over 7% det neste året, og det vil reflekteres i aksjene, som vi vestlige nå kan kjøpe gjennom stockconnect i Hong Kong. (ETTER TIDENES RALLY I MAI / JUNI, ER VI FORTSATT I PLUSS FOR ÅRET)

Olje

 • Shaledrillerne i midtveste forsvinner ikke. Dette er de samme aktørene som knuste naturgassmarkedet med overproduksjon, hvorfor skal de ikke klare å gjenta det samme kunststykket denne gang? ( OLJEPRISEN HAR FORTSATT NED, US PRODUKSJON FORTSATT LIKE STOR)
 • OPEC har vist seg maktesløse. De kommer ikke til å klare å holde en langsiktig høy oljepris, kanskje bare manipulere den opp noen få dollar med medieutspill. Faller prisen videre er jeg redd økonomisk pressede nasjoner pumper MER olje for å redde statsbudsjettene. (DET HAR BLITT ET VOLUMSPILL, IKKE PRIS SPILL)
 • Jeg tror det går mot en avtale med Iran, og da kommer det ytterligere olje på markedet. (DEN KOM I SOMMER, OLJEN KOMMER NESTE ÅR)
 • Alle aktørene begrenser investeringene sine i Nordsjøen, dette vil fortsette, og kan utvikle seg til et krisescenario for Norge. (FULL NEDSKALERING)

Startup og tech

 • Det er ikke bare i Silicon Valley det skjer. Ta deg en tur på hvilken som helst Espresso House eller se på ventetiden på MESH Norway. Gud og hans bestemor sitter med en laptop og klinker ut ideer. (2015 VAR DA NORSK START UP SCENE VIRKELIG TOK AV)
 • Vi kommer til å se flere norske selskaper ta skrittet opp på den globale scenen i året som kommer. (ACANO? KAHOOT? CXENSE? NEXT?)
 • Myndighetene satser på Innovasjon Norge, som er en distraksjon for gründere. Du har ingen business om du har 100k i subsidier på konto, du har en business når du har 100k i salgsinntekter. (ANITA KROHN TRAASETH, NYE PENGER FRA STATEN)
 • Politikerne klarer ikke å reformere lovverket slik at det blir lettere å hente penger gjennom crowdequity. (USA KOM I MÅL, IKKE DISKUTERT I NORGE ENDA)
 • OTC listen kommer fortsatt ikke til å være elektronisk, noe som hemmer annenhåndsomsetningen i oppstartselskaper. (NÅ KOMMER MERKUR MARKET FRA OSLO BØRS)
 • Podcaster kommer til å ta enda mer av, med nye norske aktører som du enda ikke har hørt om. (VG, E24, Aftenposten, Pengepodden, Uløst, Mediapuls, osv)

Skatt og bolig

 • Vi er på tiende året med «top-callers» i boligmarkedet. Den lave renten vil fortsette, ingen ny boligskatt blir innført, og byggekostnadene forblir høye. Tro det eller ei, så stifter folk familie uavhengig av spådommene til makroøkonomene, og det sørger for etterspørsel etter boliger i sentrale strøk. (FORTSATTE VIDERE OPP)
 • Det blir lavere selskapskatt, men trinnvis innføring vil føre til små reaksjoner i aksjemarkedet! (NY OG LAVERE SKATTEMODELL, NULL REAKSJON PÅ OSE)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
02.12.2015 14:00

Du traff meget godt, Richard.